Zielone dania to nie tylko symbol wiosennej świeżości, ale także prawdziwa bomba witaminowa na talerzu! Szpinak, groszek, fasolka szparagowa i pistacje to tylko niektóre z produktów, które dodadzą posiłkom nie tylko intensywnego koloru, ale i wyjątkowego smaku. Sprawdź przepisy Piotra Kucharskiego na wiosenne dania oraz pyszny, zielony deser.
Kucharz przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN placki ziemniaczane z sałatą i jajkiem, płaskie chlebki ze szpinakiem, groszkiem i fetą, zielone pęczotto z kurczakiem, a także pistacjowe tiramisu.
Placki ziemniaczane z sałatką i jajkiem
Składniki:
- kilogram mącznych ziemniaków,
- pęczek natki pietruszki,
- garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej,
- jajko,
- mąka pszenna,
- 60 g masła,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz.
Składniki na sałatkę:
- czerwona cebula,
- 3 łyżki octu,
- łyżka cukru,
- mała sałata rzymska,
- sałata masłowa,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek koperku,
- pęczek natki pietruszki.
Składniki na sos:
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 15 ml octu jabłkowego,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka miodu,
- sól i pieprz,
- 4 jajka.
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ułożyć na sicie i zostawić na 30 minut,a następnie odcisnąć. Potem przyprawić solą i pieprzem oraz lekko wyrobić masę, żeby zaczęła się kleić. Dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz rozmrożoną fasolkę i tyle mąki, żeby masa zrobiła się klejąca. Na patelni o średnicy około 20 cm rozgrzać masło i olej. Gdy masło lekko zbrązowieje, wyłożyć 1/4 masy i uformować placek. Smażyć na wolnym ogniu, aż masa się sklei, a spód będzie złotobrązowy. Przy pomocy talerza odwrócić placek i przyrumienić z drugiej strony. Czynność powtórzyć zresztą masy ziemniaczanej.
Cebulę pokroić w cienkie piórka, zalać octem, dodać cukier i odstawić na 20 minut. Sałaty pokroić na 1 cm paski. Zioła drobno posiekać, sałaty wymieszać z ziołami i odcedzoną cebulką. Składniki na sos dokładnie wymieszać, żeby się połączyły. Polać sałaty i wymieszać. Jajka usmażyć, żeby żółtko było płynne. Placki podawać posypane sałatą z jajkiem sadzonym na wierzchu.
Płaskie chlebki ze szpinakiem, groszkiem i fetą
Składniki:
- 15 g drożdży,
- 350 ml wody,
- 600 g mąki pszennej typ 600,
- łyżka oliwy.
Składniki na farsz:
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ostra papryczka chilli,
- oliwa z oliwy,
- 300 g szpinaku,
- 2 garście zielonego mrożonego groszku,
- 200 g sera feta,
- pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i olej, a potem wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
W tym czasie przygotować farsz: Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać oraz poddusić na oliwie. Dodać szpinak i groszek, a potem dusić przez kilka minut. Dodać pokruszoną fetę i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem.
Podrośnięte ciasto podzielić na 10 małych (100 g ) części. Uformować kulki, a następnie rozwałkować. Na każdą nałożyć farsz i złożyć ciasto do środka. Bułeczki rozwałkować, ułożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 25-30 minut.
Zielone pęczotto z kurczakiem
Składniki:
- 4 nóżki z kurczaka,
- oliwa z oliwek,
- cebula, obrana i pokrojona,
- 4 ząbki czosnku,
- marchewka,
- 2 łodygi selera naciowego,
- oliwa z oliwek,
- 200 g kaszy pęczak,
- kieliszek białego wytrawnego wina,
- sól i pieprz,
- 3 garście szpinaku,
- pęczek natki pietruszki,
- 4 łyżki masła,
- 2 łyżki tartego parmezanu.
Przygotowanie:
Nóżki podzielić na podudzia i udka. Podsmażyć z każdej strony w dużym płaskim rondlu i dusić przez około 20 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Potem ddać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, marchewkę i seler pokrojone w plasterki. Dusić jeszcze 10 minut. Mięso wyjąć na talerz, a do garnka wsypać pęczak. Podsmażyć całość razem przez kilka minut i podlać winem. Gdy kasza wchłonie wino, zalać całość wodą i gotować na wolnym ogniu. W międzyczasie obrać mięso z kurczaka i dodać do kaszy. Gdy kasza wypije wodę, dolać kolejną porcję. Przed końcem gotowania dodać posiekany szpinak i natkę pietruszki. Gotować jeszcze przez chwilę. Potem zdjąć patelnię z kuchenki, dodać masło i parmezan, a następnie dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane listkami bazylii oraz płatkami parmezanu.
Zielone pesto
Składniki:
- 50 g parmezanu,
- 10 orzechów nerkowca,
- ząbek czosnku,
- garść szpinaku,
- pół pęczka pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- sok z połówki cytryny,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Nerkowce podprażyć i razem z czosnkiem oraz parmezanem rozetrzeć w moździerzu. Dodać posiekany szpinak, pietruszkę i trochę oliwy. Utrzeć, dodać sok z cytryny i tyle oliwy, żeby sos był półpłynny. Doprawić pieprzem, ewentualnie solą.
Pistacjowe tiramisu
Składniki:
- 150 ml mocnego espresso,
- sok i skórka z pomarańczy,
- 300 g podłużnych biszkoptów do tiramisu,
- 4 żółtka w temperaturze pokojowej,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 500 g mascarpone,
- 200 g pasty pistacjowej,
- 100 g pistacji.
Przygotowanie:
Sok i skórkę z pomarańczy wymieszać z kawą. Żółtka utrzeć mikserem na puszysty krem. Dodawać do nich porcjami pastę pistacjową i mascarpone, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie połączyć z masą mascarpone. Połowę biszkoptów zanurzyć w kawie z pomarańczą. Na nie wyłożyć połowę kremu, a potem ułożyć drugą warstwę, powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu. Deser włożyć najlepiej na 5 godzin do lodówki. Wierzch deseru udekorować posiekanymi pistacjami.
Zobacz także:
- Grasz w zielone? Ten kolor powinien królować w kuchni na wiosnę. Przepisy Mateusza Güncela
- Pokrzywa na obiad? Zielona kuchnia Kucharskiego
- Zielona sałatka z serem kozim - przepis Grzegorza Zawieruchy