Ten kolor jednoznacznie kojarzy się z wiosną. Wypróbuj zielone dania według przepisów Piotra Kucharskiego

Kaszotto
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zielono mi
Zielono mi
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego

Zielone dania to nie tylko symbol wiosennej świeżości, ale także prawdziwa bomba witaminowa na talerzu! Szpinak, groszek, fasolka szparagowa i pistacje to tylko niektóre z produktów, które dodadzą posiłkom nie tylko intensywnego koloru, ale i wyjątkowego smaku. Sprawdź przepisy Piotra Kucharskiego na wiosenne dania oraz pyszny, zielony deser.

Kucharz przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN placki ziemniaczane z sałatą i jajkiem, płaskie chlebki ze szpinakiem, groszkiem i fetą, zielone pęczotto z kurczakiem, a także pistacjowe tiramisu.

Placki ziemniaczane z sałatką i jajkiem

Składniki:

  • kilogram mącznych ziemniaków,
  • pęczek natki pietruszki,
  • garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej,
  • jajko,
  • mąka pszenna,
  • 60 g masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz.

Składniki na sałatkę:

  • czerwona cebula,
  • 3 łyżki octu,
  • łyżka cukru,
  • mała sałata rzymska,
  • sałata masłowa,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • pęczek natki pietruszki.

Składniki na sos:

  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 15 ml octu jabłkowego,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz,
  • 4 jajka.

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ułożyć na sicie i zostawić na 30 minut,a następnie odcisnąć. Potem przyprawić solą i pieprzem oraz lekko wyrobić masę, żeby zaczęła się kleić. Dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz rozmrożoną fasolkę i tyle mąki, żeby masa zrobiła się klejąca. Na patelni o średnicy około 20 cm rozgrzać masło i olej. Gdy masło lekko zbrązowieje, wyłożyć 1/4 masy i uformować placek. Smażyć na wolnym ogniu, aż masa się sklei, a spód będzie złotobrązowy. Przy pomocy talerza odwrócić placek i przyrumienić z drugiej strony. Czynność powtórzyć zresztą masy ziemniaczanej.

Cebulę pokroić w cienkie piórka, zalać octem, dodać cukier i odstawić na 20 minut. Sałaty pokroić na 1 cm paski. Zioła drobno posiekać, sałaty wymieszać z ziołami i odcedzoną cebulką. Składniki na sos dokładnie wymieszać, żeby się połączyły. Polać sałaty i wymieszać. Jajka usmażyć, żeby żółtko było płynne. Placki podawać posypane sałatą z jajkiem sadzonym na wierzchu.

Płaskie chlebki ze szpinakiem, groszkiem i fetą

Składniki:

  • 15 g drożdży,
  • 350 ml wody,
  • 600 g mąki pszennej typ 600,
  • łyżka oliwy.

Składniki na farsz:

  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ostra papryczka chilli,
  • oliwa z oliwy,
  • 300 g szpinaku,
  • 2 garście zielonego mrożonego groszku,
  • 200 g sera feta,
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i olej, a potem wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

W tym czasie przygotować farsz: Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać oraz poddusić na oliwie. Dodać szpinak i groszek, a potem dusić przez kilka minut. Dodać pokruszoną fetę i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem.

Podrośnięte ciasto podzielić na 10 małych (100 g ) części. Uformować kulki, a następnie rozwałkować. Na każdą nałożyć farsz i złożyć ciasto do środka. Bułeczki rozwałkować, ułożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 25-30 minut.

Zielone pęczotto z kurczakiem

Składniki:

  • 4 nóżki z kurczaka,
  • oliwa z oliwek,
  • cebula, obrana i pokrojona,
  • 4 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • oliwa z oliwek,
  • 200 g kaszy pęczak,
  • kieliszek białego wytrawnego wina,
  • sól i pieprz,
  • 3 garście szpinaku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżki tartego parmezanu.

Przygotowanie:

Nóżki podzielić na podudzia i udka. Podsmażyć z każdej strony w dużym płaskim rondlu i dusić przez około 20 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Potem ddać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, marchewkę i seler pokrojone w plasterki. Dusić jeszcze 10 minut. Mięso wyjąć na talerz, a do garnka wsypać pęczak. Podsmażyć całość razem przez kilka minut i podlać winem. Gdy kasza wchłonie wino, zalać całość wodą i gotować na wolnym ogniu. W międzyczasie obrać mięso z kurczaka i dodać do kaszy. Gdy kasza wypije wodę, dolać kolejną porcję. Przed końcem gotowania dodać posiekany szpinak i natkę pietruszki. Gotować jeszcze przez chwilę. Potem zdjąć patelnię z kuchenki, dodać masło i parmezan, a następnie dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane listkami bazylii oraz płatkami parmezanu.

Zielone pesto

Składniki:

  • 50 g parmezanu,
  • 10 orzechów nerkowca,
  • ząbek czosnku,
  • garść szpinaku,
  • pół pęczka pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Nerkowce podprażyć i razem z czosnkiem oraz parmezanem rozetrzeć w moździerzu. Dodać posiekany szpinak, pietruszkę i trochę oliwy. Utrzeć, dodać sok z cytryny i tyle oliwy, żeby sos był półpłynny. Doprawić pieprzem, ewentualnie solą.

Pistacjowe tiramisu

Składniki:

  • 150 ml mocnego espresso,
  • sok i skórka z pomarańczy,
  • 300 g podłużnych biszkoptów do tiramisu,
  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 500 g mascarpone,
  • 200 g pasty pistacjowej,
  • 100 g pistacji.

Przygotowanie:

Sok i skórkę z pomarańczy wymieszać z kawą. Żółtka utrzeć mikserem na puszysty krem. Dodawać do nich porcjami pastę pistacjową i mascarpone, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie połączyć z masą mascarpone. Połowę biszkoptów zanurzyć w kawie z pomarańczą. Na nie wyłożyć połowę kremu, a potem ułożyć drugą warstwę, powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu. Deser włożyć najlepiej na 5 godzin do lodówki. Wierzch deseru udekorować posiekanymi pistacjami.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości