Grasz w zielone? Ten kolor powinien królować w kuchni na wiosnę. Przepisy Mateusza Güncela

Źródło: Dzień Dobry TVN
Zielona kuchnia Mateusza Guncela
Zielona kuchnia Mateusza Guncela
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Kwiecień to miesiąc, w którym wszystko wokół nas jest zielone. Drzewa i krzewy pokryły się już liśćmi, piękny odcień zieleni zyskała też trawa. W sklepach natomiast możemy dostać coraz więcej młodych warzyw. Warto to wykorzystać i sprawić, że również na naszym stole zagości ten kolor. Zachęcamy do wypróbowania przepisów zaprezentowanych przez Mateusza Güncela w kuchni Dzień Dobry TVN.

Zielone Gazpacho z jajkiem poszetowym i grzanką z ciabatty

Składniki:

  • 3 zielone papryki,
    • 2 cukinie,
      • 5 ząbków czosnku,
        • 2 cebule,
          • 200 g świeżego szpinaku,
            • ogórek zielony,
              • zielona papryczka chili,
                • 4 łyżki octu,
                  • 20 ml oliwy z oliwek,
                    • 150 ml wody,
                      • jajko.

                        Przygotowanie:

                        Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy w małe kawałki. Wkładamy wszystko do blendera i blendujemy na gładką masę wraz z oliwą, octem i przyprawami, a następnie schładzamy. Zagotowujemy wodę z octem, robimy wir i wrzucamy delikatnie rozbite jajko, tak, aby żółtko było w środku a białko wokół. Gotujemy przez 2,5 minuty na wolnym ogniu i wyciągamy. Bułkę ciabattę polewamy oliwą i grillujemy na rumiany kolor. Podajemy w głębokim talerzu.

                        Rolada śląska niczym na łące

                        Szpinakowe kluski śląskie z sałatką ze szpinaku cukinii i szalotki, podane z roladą wieprzową w pudrze z pietruszki i kopru.

                        Składniki na kluski śląskie:

                        • 300 g szpinaku świeżego,
                          • 2 kg ziemniaków,
                            • 500 g mąki ziemniaczanej,
                              • 5 łyżek oleju.

                                Składniki na roladę:

                                • 2 kg szynki wieprzowej,
                                  • 200 g podgardla (ewentualnie boczek),
                                    • 4 cebule,
                                      • 200 g ogórków kiszonych,
                                        • 4 kiełbasy śląskie,
                                          • 200 g musztardy.

                                            Składniki na sałatkę:

                                            • cukinia,
                                              • 150 g liści szpinaku,
                                                • 2 szalotki,
                                                  • 200 ml oliwy z oliwek,
                                                    • 1/2 cytryny,
                                                      • łyżka miodu,
                                                        • pęczek kopru.

                                                          Składniki na posypkę:

                                                          • 100 g bułki tartej,
                                                            • pęczek kopru,
                                                              • pęczek natki pietruszki.
                                                                Rolada śląska niczym na łące
                                                                Rolada śląska niczym na łące
                                                                Rolada śląska niczym na łące
                                                                Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                Przygotowanie:

                                                                Ziemniaki gotujemy do miękkości. Szpinak blanszujemy i blendujemy, a następnie odciskamy z niego wodę. Ugotowane ziemniaki ubijamy, w misce dzielimy masę na 4 i wyciągamy 1/4. Wsypujemy mąkę, dodajemy szpinak, a potem wszystko mieszamy i formujemy kluski.

                                                                Mięso kroimy na kawałki o gramaturze około 200 g. Składniki na farsz (cebula, kiełbasa, podgardle i ogórek) kroimy w kostkę. Dodajemy musztardę, sól i pieprz. Zawijamy nasze rozbite mięso z farszem, związujemy nicią lub dratwą i obsmażamy. Potem zalewamy wodą i dusimy do miękkości.

                                                                Bułkę tartą przesmażamy na suchej patelni przez 2 minuty. Dodajemy do blendera kielichowego, blendujemy z koprem i pietruszką zieloną.

                                                                Cukinie kroimy w słupki, szpinak świeży delikatnie siekamy. Oliwę podgrzewamy z koprem do 70°C przez 15 minut, a następnie blendujemy i przecedzamy. Do wystudzonej oliwy dodajemy sok z cytryny, miód i blendujemy. Polewamy naszą gotową sałatkę przygotowaną oliwą.

                                                                Ciasto "Leśny mech"

                                                                Składniki na ciasto:

                                                                • 450 g świeżego szpinaku,
                                                                  • 1/2 szklanki oleju,
                                                                    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                                      • szklanka cukru,
                                                                        • 2 szklanki mąki pszennej typ 500,
                                                                          • opcjonalnie: łyżeczka olejku cytrynowego.

                                                                            Składniki na krem:

                                                                            • 300 g mascarpone,
                                                                              • 200 ml śmietanki 36%,
                                                                                • 2 opakowania cukru waniliowego,
                                                                                  • 3 łyżki drobnego cukru,
                                                                                    • skórka z cytryny.

                                                                                      Dodatkowo: Owoce (dowolne, byle zielone).

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      Jajka ubijamy z cukrem na puszysty kogel mogel, następnie dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Później dodajemy zblendowany zblanszowany szpinak, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku w temp. 180°C bez funkcji termoobiegu przez około 35-40 minut lub metodą "suchego patyczka". Mascarpone, śmietanę i cukier ubijamy na gęstą, ciężką masę. Schładzamy i dodajemy skórkę z cytryny. Ciasto przekrawamy na pół, przekładamy kremem, dodajemy owoce, na górnej części ciasta również smarujemy resztą kremu i układamy owoce.

                                                                                      Ciasto "Leśny mech"
                                                                                      Ciasto "Leśny mech"
                                                                                      Ciasto "Leśny mech"
                                                                                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                      Nieziemskie smoothie

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • 4 pomarańcze,
                                                                                        • 4 kiwi,
                                                                                          • garść szpinaku,
                                                                                            • 2 banany,
                                                                                              • jabłko,
                                                                                                • pęczek bazylii,
                                                                                                  • łyżka miodu,
                                                                                                    • sok z połowy cytryny,
                                                                                                      • skórka z jednej cytryny.

                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                        Pomarańcze wyciskamy do blendera, resztę owoców obieramy i także wrzucamy do blendera. Na końcu dajemy umytą bazylię i szpinak. Wszystko blendujemy i podajemy schłodzone.

                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                        Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                        Źródło: Mateusz Güncel

                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana