Zielone Gazpacho z jajkiem poszetowym i grzanką z ciabatty
Składniki:
- 3 zielone papryki,
- 2 cukinie,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 cebule,
- 200 g świeżego szpinaku,
- ogórek zielony,
- zielona papryczka chili,
- 4 łyżki octu,
- 20 ml oliwy z oliwek,
- 150 ml wody,
- jajko.
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy w małe kawałki. Wkładamy wszystko do blendera i blendujemy na gładką masę wraz z oliwą, octem i przyprawami, a następnie schładzamy. Zagotowujemy wodę z octem, robimy wir i wrzucamy delikatnie rozbite jajko, tak, aby żółtko było w środku a białko wokół. Gotujemy przez 2,5 minuty na wolnym ogniu i wyciągamy. Bułkę ciabattę polewamy oliwą i grillujemy na rumiany kolor. Podajemy w głębokim talerzu.
Rolada śląska niczym na łące
Szpinakowe kluski śląskie z sałatką ze szpinaku cukinii i szalotki, podane z roladą wieprzową w pudrze z pietruszki i kopru.
Składniki na kluski śląskie:
- 300 g szpinaku świeżego,
- 2 kg ziemniaków,
- 500 g mąki ziemniaczanej,
- 5 łyżek oleju.
Składniki na roladę:
- 2 kg szynki wieprzowej,
- 200 g podgardla (ewentualnie boczek),
- 4 cebule,
- 200 g ogórków kiszonych,
- 4 kiełbasy śląskie,
- 200 g musztardy.
Składniki na sałatkę:
- cukinia,
- 150 g liści szpinaku,
- 2 szalotki,
- 200 ml oliwy z oliwek,
- 1/2 cytryny,
- łyżka miodu,
- pęczek kopru.
Składniki na posypkę:
- 100 g bułki tartej,
- pęczek kopru,
- pęczek natki pietruszki.
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Szpinak blanszujemy i blendujemy, a następnie odciskamy z niego wodę. Ugotowane ziemniaki ubijamy, w misce dzielimy masę na 4 i wyciągamy 1/4. Wsypujemy mąkę, dodajemy szpinak, a potem wszystko mieszamy i formujemy kluski.
Mięso kroimy na kawałki o gramaturze około 200 g. Składniki na farsz (cebula, kiełbasa, podgardle i ogórek) kroimy w kostkę. Dodajemy musztardę, sól i pieprz. Zawijamy nasze rozbite mięso z farszem, związujemy nicią lub dratwą i obsmażamy. Potem zalewamy wodą i dusimy do miękkości.
Bułkę tartą przesmażamy na suchej patelni przez 2 minuty. Dodajemy do blendera kielichowego, blendujemy z koprem i pietruszką zieloną.
Cukinie kroimy w słupki, szpinak świeży delikatnie siekamy. Oliwę podgrzewamy z koprem do 70°C przez 15 minut, a następnie blendujemy i przecedzamy. Do wystudzonej oliwy dodajemy sok z cytryny, miód i blendujemy. Polewamy naszą gotową sałatkę przygotowaną oliwą.
Ciasto "Leśny mech"
Składniki na ciasto:
- 450 g świeżego szpinaku,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500,
- opcjonalnie: łyżeczka olejku cytrynowego.
Składniki na krem:
- 300 g mascarpone,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- skórka z cytryny.
Dodatkowo: Owoce (dowolne, byle zielone).
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszysty kogel mogel, następnie dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Później dodajemy zblendowany zblanszowany szpinak, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku w temp. 180°C bez funkcji termoobiegu przez około 35-40 minut lub metodą "suchego patyczka". Mascarpone, śmietanę i cukier ubijamy na gęstą, ciężką masę. Schładzamy i dodajemy skórkę z cytryny. Ciasto przekrawamy na pół, przekładamy kremem, dodajemy owoce, na górnej części ciasta również smarujemy resztą kremu i układamy owoce.
Nieziemskie smoothie
Składniki:
- 4 pomarańcze,
- 4 kiwi,
- garść szpinaku,
- 2 banany,
- jabłko,
- pęczek bazylii,
- łyżka miodu,
- sok z połowy cytryny,
- skórka z jednej cytryny.
Przygotowanie:
Pomarańcze wyciskamy do blendera, resztę owoców obieramy i także wrzucamy do blendera. Na końcu dajemy umytą bazylię i szpinak. Wszystko blendujemy i podajemy schłodzone.
Zobacz także:
- Zielona sałatka z serem kozim - przepis Grzegorza Zawieruchy
- W zielonej kuchni gołąbki z młodej kapusty
- Pokrzywa na obiad? Zielona kuchnia Kucharskiego
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Mateusz Güncel
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News