W zielonej kuchni gołąbki z młodej kapusty

W kuchni Dzień Dobry TVN było wiosennie i zielono, a to za sprawą kapusty, szpinaku i szparagów, które odgrywały główne role w daniach przygotowanych przez Piotra Kucharskiego. Na stole pojawiły się: gołąbki z młodej kapusty, kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami, sałatka z młodych ziemniaków z grillowanymi szparagami i trójkolorowy placek.

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

2 główki młodej kapusty

100 g kaszy jęczmiennej mazurskiej

100 g wędzonego boczku

2 pęczki szczawiu

1 pęczek koperku

sól

pieprz

2-3 łyżki masła

Przygotowanie:

Kapusty obieramy z dużych liści, resztę szatkujemy. Liście sparzamy gorącą wodą, aby stały się bardziej elastyczne. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy będzie lekko podsmażony, dodajemy do niego poszatkowaną kapustę. Całość razem podduszamy aż kapusta będzie miękka. Mieszamy z ugotowaną kaszą, posiekanym szczawiem i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na liście kapusty, zwijamy i układamy w garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Na górę nakładamy 2-3 łyżki masła i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta będzie miękka.

Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami

Składniki:

200 g surowej kiełbasy

1 cebula

2 łyżki masła

1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

1 marchewka

1 pietruszka

1 główka młodej kapusty

2-3 l bulionu drobiowego lub wody

2 ziemniaki

500 g pomidorów

1 pęczek koperku

sól

pieprz

Przygotowanie:

Kiełbasę wyjmujemy z osłonki i formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na maśle. Dodajemy paprykę w proszku i podsmażamy przez ok. minutę. Dodajemy pulpeciki i obsmażamy ok. 5 min. Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz poszatkowaną kapustę. Podsmażamy przez chwilę. Zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy aż kapusta będzie miękka. Pod koniec dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy ok. 15 min. Pod koniec dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka z młodych ziemniaków z grillowanymi szparagami

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków

1 pęczek dymki

oliwa z oliwek

duża garść rzeżuchy

sól

pieprz

2 pęczki zielonych szparagów

sezam

4-6 patyczków do szaszłyków

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie. Schładzamy i kroimy na ćwiartki lub – jeśli są duże – w ósemki. Mieszamy z posiekaną dymką i rzeżuchą. Porządnie skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Ze szparagów odcinamy zdrewniałą końcówkę. Dokładnie myjemy i układamy po 5 sztuk obok siebie. Następnie przebijamy je patyczkami do szaszłyków, aby utworzyły „matę”. Skrapiamy oliwą i grillujemy z obu stron aż będą półtwarde. Pod koniec posypujemy sezamem i układamy na sałatce ziemniaczanej.

Trójkolorowy placek

Składniki:

120 g masła

160 g cukru

2 jajka

120 g mąki pszennej tortowej

10 g kakao

10 ml mleka

25 g szpinaku

25 ml oleju

50 g truskawek

Przygotowanie:

Keksówkę o długości 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180º C. Masło ucieramy z cukrem. Jak będzie jasne, dodajemy po jednym jajku dalej ucierając. Pod koniec dodajemy mąkę pszenną i mieszamy. Rozlewamy ciasto do trzech miseczek. Szpinak miksujemy blenderem z olejem, dodajemy do jednej miski i mieszamy. Do drugiej miski dodajemy kakao wymieszane z mlekiem. Truskawki miksujemy, dodajemy do trzeciej miski i mieszamy. Wszystkie kolory wlewamy po kolei do przygotowanej foremki. Lekko mieszamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25 min. aż wbity drewniany patyczek będzie suchy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości