Pokrzywa na obiad? Zielona kuchnia Kucharskiego

W ramach odpoczynku po majówkowym grillowaniu, Piotr Kucharski zaproponował nam dziś same "zielone przepisy": zupa z pokrzywy, zielone risotto, zielony sos i ciasto z rabarbarem! Smacznego!

Zupa z pokrzywy

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 marchewka

1 ziemniak

1 por

1 cebula

400 g młodej pokrzywy

1 litr wywaru warzywnego

50 g masła

50 g śmietany 30%

sól i pieprz

Sposób przygotowania: Rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej pokrojoną marchewkę, ziemniaka, por i cebulę. Smażyć przez około 10 minut. Zalać wywarem i gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać liście pokrzywy i gotować przez minutę. Następnie zmiksować z dodatkiem masła i śmietany. Doprawić solą i pieprzem. Podawać skropione oliwą z oliwek.

Zielone risotto

Składniki:

1 cebula, obrana i pokrojona

oliwa z oliwek

250 g ryżu do risotto

1 kieliszek białego wytrawnego wina

1 litr bulionu warzywnego

sól i pieprz

200 g zielonych szparagów, pokrojonych na 2-3 cm kawałki

4 łyżki masła

2 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie:  Na dużej patelni podgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę, podsmażyć. Wsypać na patelnię ryż, podsmażyć aż będzie szklisty. Wlać kieliszek wina, wymieszać, zmniejszyć płomień. Gdy ryż wchłonie wino, podlać chochelką bulion. Dolewać porcjami bulion za każdym razem gdy ryż wchłonie nadmiar płynu. Risotto przyprawić pieprzem. Przed końcem dodać 2-3 łyżki szparagowego pesto. Zdjąć patelnię z kuchenki, dodać masło, parmezan, i 3-4 łyżki zielonego sosu, dokładnie wymieszać.

Zielony sos

Składniki:

50 g parmezanu

10 orzechów nerkowca

1 ząbek czosnku

6 zielonych szparagów

pół pęczka czosnku niedźwiedziego

oliwa z oliwek

sok z połówki cytryny

sól i pieprz

Sposób przygotowania: Nerkowce podprażyć i razem z czosnkiem i parmezanem zmiksować w robocie kuchennym. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, czosnek i trochę oliwy. Zmiksować, dodać sok z cytryny i tyle oliwy żeby sos był półpłynny. Doprawić pieprzem, ewentualnie solą.

Obracane ciasto z rabarbarem

Składniki:

5-6 łodyg rabarbaru

80 g miękkiego masła

80 g cukru

2 jajka

50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

50 g mielonych migdałów

1 łyżeczka proszku do pieczenia

kwaśna śmietana do podania

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Lekko natłuścić kwadratową (20x20 cm) formę do pieczenia. Rabarbar pokroić na kawałki i ułożyć jeden obok drugiego na spodzie formy.

Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem na gładką, jasną i puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodawać po jednym jajku aż całość dokładnie się połączy. Dodać mąkę, tarte migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką aż całość składników dokładnie się połączy. Przelać na do przygotowanej wcześniej form. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut aż ciasto będzie wyrośnięte i sprężyste w dotyku. Po upieczeniu odstawić na kilka minut żeby ciasto przestygło. Wyjąć z formy i obrócić. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości