pokrzywa

    pokrzywa

    Pokrzywa zwyczajna przez niektórych uważana jest za chwast. Tymczasem ma ona liczne właściwości prozdrowotne: oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cukru we krwi, a także łagodzi stany zapalne. Kiedy najlepiej zrywać roślinę? Jakie jest jej zastosowanie? Na te pytania odpowiedziała Monika Ciszek-Skwierczyńska, która od 10 lat zajmuje się zielarstwem.

    Gnojówka z pokrzyw jest naturalnym nawozem dla roślin. Nawozi się nią z powodzeniem m.in. pomidory, maliny, truskawki czy róże i inne rośliny ozdobne. Jak zrobić gnojówkę z pokrzyw? Jak często podlewać nią rośliny?

    Syrop pokrzywowy z uwagi na cenne składniki znajdujące się w liściach zioła jest lekarstwem na wiele dolegliwości. O tym, jak zrobić syrop z pokrzywy, powinny dowiedzieć się osoby zmagające się z anemią, słabą odpornością, reumatoidalnym zapaleniem stawów i obrzękami kończyn dolnych.

    W ramach odpoczynku po majówkowym grillowaniu, Piotr Kucharski zaproponował nam dziś same "zielone przepisy": zupa z pokrzywy, zielone risotto, zielony sos i ciasto z rabarbarem! Smacznego!

    Pokrzywa to wyjątkowe źródło witamin i minerałów. Jakich? O jej zaletach mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska. W jakich miesiącach najlepiej zbierać pokrzywę? W jakiej postaci można ją serwować?

    W naszej kuchni robimy dziś wszystko byście poczuli, tak jak my, mietę do ziół. Dlatego do studia zaprosiliśmy ekspertkę - dietetyczkę Annę Jelonek, która zdradza, jakie właściwości ma mięta, melisa i pokrzywa. Które z tych ziół jest dobre na skołatane nerwy i bezsenność, a które wspomaga układ trawienny? Komu Anna Jelonek zaleca miętę, a komu pokrzywę? Skorzystajcie też z jej przepisów na: cukinię z miętą i serem, gruszki w szynce, napój z pokrzywą oraz melisą.

    "Nic tak nie oczyszcza organizmu jak pokrzywa! Zalecana jest przede wszystkim dla tych, którzy mają anemię, są osłabieni i potrzebują wzmocnienia. Więc jest dla każdego!". Agnieszka Maciąg opowiedziała nam dzisiaj O dobroczynnych właściwościach pokrzyw oraz o tym jak je zbierać i jak przygotować z nich pyszne dania! Smacznego!

    Zupa pokrzywowa, pierogi z pokrzywą, spaghetti z pokrzywą. Mikołaj Rey odwiedził ekologiczne gospodarstwo Pani Lucyny, gdzie spróbował tradycyjnych dań z pokrzywy. To niedocenione ziele, zawiera wartościowe makro i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód. Przeczyszcza drogi moczowe, uspokaja organizm. Kto powinien jeść pokrzywę?

    Pokrzywa, ziele owsa, rumianek, nawłoć, mięta, melisa, lawenda, lipa. Klaudyna Hebda, która prowadzi blog zielarski, omówiła działanie poszczególnych ziół niezbędnych w każdej, dobrze prosperującej, domowej apteczce.