Jedz pokrzywę. Do pierogów i zup

Zupa pokrzywowa, pierogi z pokrzywą, spaghetti z pokrzywą. Mikołaj Rey odwiedził ekologiczne gospodarstwo Pani Lucyny, gdzie spróbował tradycyjnych dań z pokrzywy. To niedocenione ziele, zawiera wartościowe makro i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód. Przeczyszcza drogi moczowe, uspokaja organizm. Kto powinien jeść pokrzywę?

Kremowa zupa ze szpinaku i pokrzywy

Składniki:

50 gram szpinaku

20 sztuk młodych pokrzyw

4 ziemniaki

1 cebula

2 ząbki czosnku

600ml wody

1 łyżka masła

sól i pieprz

Spaghetti z sosem mięsno – pokrzywowym

Składniki:

250 gram makaronu spaghetti

600 gram cielęciny

50 sztuk pokrzyw

2 cebule

6 ząbków czosnku

olej lub oliwa do smażenia

250 ml śmietany 30%

ser żółty

sól morska

pieprz kolorowy

tymianek

Nowalijkowa pasta twarogowa z pokrzywą

Składniki:

Pieczywo razowe

10 dag twarogu półtłustego

10 sztuk pokrzyw

4 rzodkiewki

0,5 cebuli

ogórek

1 łyżka majonezu

sól i pieprz

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana