Pokrzywa indyjska – właściwości, działanie, zastosowanie i skutki uboczne jej spożywania

Pokrzywa indyjska
Pokrzywa indyjska - właściwości i zastosowanie
Źródło: Jyoti Prakash Dash/GettyImages
Pokrzywa indyjska to naturalny zamiennik niektórych preparatów leczniczych, stosowany głównie w medycynie ajurwedyjskiej oraz hinduskiej. Od wielu lat ludzie cenią jej odchudzające właściwości, zioło to daje jednak znacznie więcej korzyści dla zdrowia niż tylko pomoc w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Poznaj jego właściwości i zastosowanie.

Zioła - naturalne metody leczenia

14719843_jak-zadbac-o-siebie-naturalnie_720P
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak zadbać o siebie naturalnie
Jak zadbać o siebie naturalnie
Naturalne sposoby na mocne włosy i paznokcie
Naturalne sposoby na mocne włosy i paznokcie
Lecznicze zioła prosto z Kaszub
Lecznicze zioła prosto z Kaszub
W tej chacie aż pachnie zdrowiem
W tej chacie aż pachnie zdrowiem

Pokrzywa indyjska, nazywana również forskoliną, ze względu na dużą zawartość tej substancji w jej składzie, to jedno z najpopularniejszych ziół stosowanych na odchudzanie. Właściwości zioła były cenione początkowo głównie w naturalnej medycynie hinduskiej oraz ajurwedyjskiej, obecnie coraz chętniej sięgają po nie osoby z pozostałych zakątków świata, zwłaszcza zwolennicy naturalnych preparatów i zamienników leków farmakologicznych. Czy cudowne działanie pokrzywy indyjskiej jest potwierdzone naukowo i czy jej regularne spożywanie może powodować skutki uboczne? Sprawdź, co warto wiedzieć o ziołach przed rozpoczęciem ich regularnego przyjmowania oraz poznaj ich zastosowanie.

Pokrzywa indyjska – gdzie można ją kupić?

Pokrzywa indyjska dostępna jest w większości sklepów zielarskich. W niektórych aptekach kupić też można suplementy diety z jej dodatkiem. W naturalnej postaci zioła można znaleźć również na rynkach ekologicznych. Wśród dostępnych preparatów pokrzywy indyjskiej największą popularnością cieszą się te w formie sproszkowanej, które można z powodzeniem stosować jako przyprawy do zup, sałatek czy nawet wypieków. Niektóre osoby preferują zakup gotowej mieszanki herbat z pokrzywy indyjskiej, inne decydują się na samodzielne przygotowywanie wyciągów i ekstraktów. Przed zastosowaniem jakiegokolwiek produktu zawierającego w składzie pokrzywę indyjską, należy przeczytać jego ulotkę lub skonsultować się z farmaceutą bądź lekarzem, który udzieli informacji na temat poprawnego, bezpiecznego dawkowania.

Pokrzywa indyjska – właściwości prozdrowotne, korzyści dla organizmu

Przez wiele lat pokrzywa indyjska cieszyła się dużym powodzeniem jako naturalny lek uśmierzający ból oraz środek zwalczający bakterie i infekcje. Wiele osób stosowało ją również w ramach profilaktyki i leczenia chorób serca. Wśród zwolenników naturalnej medycyny często mówi się także o właściwościach antynowotworowych pokrzywy indyjskiej. Głównym składnikiem aktywnym pokrzywy indyjskiej jest forskolina, która ma niezwykle uniwersalne właściwości.

Po pierwsze, jest to substancja charakteryzująca się oddziaływaniem na ciało na poziomie komórkowym, co oznacza, że może być stosowana w większości problemów zdrowotnych jako środek wspomagający prawidłowy przebieg procesów zachodzących w organizmie. Forskolina ma właściwości hamujące ból, czego bezpośrednią przyczyną jest stymulacja neuroprzekaźników oraz zmuszanie ich do walki z nieprawidłowościami. Regularne spożywanie herbaty z pokrzywy indyjskiej, picie wyciągów i ekstraktów z tej rośliny mogą docenić również osoby cierpiące na stany depresyjne, choroby tarczycy oraz schorzenia układu krwionośnego – pokrzywa indyjska ma bowiem także właściwości antydepresyjne, pobudzające oraz poprawiające krążenie krwi.

Zastosowanie i działanie pokrzywy indyjskiej

Mimo tego, że dużo osób sięga po zioła z myślą, że dzięki nim uda im się zrzucić zbędne kilogramy, w rzeczywistości nie istnieją badania na ten temat, które jednoznacznie obaliłyby lub potwierdziły pozytywny wpływ pokrzywy indyjskiej na odchudzanie. Po pokrzywę indyjską powinny natomiast sięgać osoby mające problem z nadciśnieniem. Regularne spożywanie sproszkowanych ziół czy korzenia pokrzywy indyjskiej przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Zawartość forskoliny w składzie sprawia, że preparaty z jej dodatkiem są polecane również osobom chorującym na astmę oraz jaskrę. Pokrzywa rozszerza oskrzela, ułatwiając odkrztuszanie, a także zmniejsza ciśnienie w gałce ocznej, będące główną przyczyną zaniku nerwu wzrokowego.

Pokrzywa indyjska – skutki uboczne spożywania ziół

Według naukowców, którzy przeprowadzili szereg badań dotyczących stosowania pokrzywy indyjskiej, spożywanie herbaty, naparów i wyciągów z rośliny jest bezpieczne dla zdrowia i nie wywołuje niepożądanych skutków ubocznych. Oczywiście, jak każdy alternatywny, naturalny lek, spożywany niezgodnie z zaleceniami lekarza może doprowadzić do nieprzyjemnych następstw. Ma to jednak miejsce wyłącznie w przypadku nieprzestrzegania sugerowanych dawek. Pokrzywa indyjska powinna być przyjmowana wyłącznie przez osoby zdrowe.

Niektóre schorzenia oraz problemy zdrowotne są przeciwwskazaniem do przyjmowania suplementów diety z jej dodatkiem lub picia naturalnych herbat i wyciągów. Nie zaleca się, aby po zioła sięgały osoby z zaburzeniami krzepliwości krwi, z wrzodami żołądka, chorujące na refluks przełyku oraz mające problemy ze zbyt niskim ciśnieniem tętniczym. Odradza się przyjmowanie preparatów zawierających pokrzywę indyjską kobietom w ciąży, matkom karmiącym piersią oraz dzieciom.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Jyoti Prakash Dash/GettyImages

podziel się:

Pozostałe wiadomości