Szybki bezglutenowy chlebek z pokrzywą
Składniki:Składniki suche:
1½ szklanki otrębów owsianych bezglutenowych
¾ szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka kminku
4 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
½ lub 1 łyżeczka soli himalajskiej lub innej
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu i bez fosforanów
garść posiekanych listów młodej pokrzywy lub suszonej
2 niepełne szklanki mleka migdałowego lub sojowego NIESŁODZONEGO
1 duże jajko z wolnego wybiegu
1 łyżka oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
1 łyżeczka syropu z agawy, ksylitolu lub cukru trzcinowego
olej do wysmarowania foremki (np. klasyczna keksówka)
Opcjonalnie sezam, pestki słonecznika lub dyni do posypania z wierzchu.
Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 220C (na środkowej półce, grzanie góra i dół, bez termoobiegu). Foremkę do pieczenia wysmaruj olejem. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej misce (lub w mikserze) wymieszaj jajko, następnie dodaj napój sojowy, szczyptę soli, łyżkę oleju i całość dobrze wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj wszystko dokładnie. Ciasto wylej (będzie płynne, nie obawiaj się tego) do dobrze natłuszczonej foremki, posyp sezamem i pestkami. Piecz przez 25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj specjalnym patyczkiem by sprawdzić, czy ciasto jest w środku suche (powinno już być). Gdy lekko przestygnie w formie wyjmij chlebek i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepły z oliwą aromatyzowaną czosnkiem i tymiankiem. Ten chlebek nie nadaj się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go w ciągu jednego lub dwóch dni.
Wzmacniająca zupa z pokrzywy
Smakuje jak delikatna zupa szczawiowa, pełna najzdrowszych składników, naprawdę wyśmienita. Jest to zupa „rustykalna”, wszystkie składniki kroję grubo, dodaję siekany koper, lubczyk, grubo mielony czarny pieprz i duży kleks naturalnego jogurtu lub śmietany.
Składniki:
3 garści świeżo zerwanej pokrzywy
1 por
1 duża cebula
3-4 średniej wielkości ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka (razem z natką )
1/4 bulwy selera lub posiekane liście młodego selera
4-5 ząbki czosnku (może byś posiekana garść czosnku niedźwiedziego)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki masła klarowanego
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
2 gałązki świeżego lubczyku (może być suszony)
dużo posiekanej natki pietruszki i kopru
do podania – śmietana lub jogurt do zupy
garść posiekanego kopru i natki pietruszki
Przygotowanie: Liście pokrzywy (mogą być również łodygi, jeśli pokrzywa jest młoda) pokrój używając gumowych rękawic. Posiekaj cebulę, czosnek i pora. Pokrój ziemniaki i marchewkę. Na dnie garnka rozpuść masło klarowane, dodaj posiekaną cebulę, pora i czosnek, lekko przesmaż, a następnie dodaj ziemniaki i marchewkę. Przemieszaj. Dodaj seler i całość zalej wrzącą wodą (ok 2 litry). Dodaj sól, gałkę muszkatołową, oraz świeżo mielony czarny pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj posiekaną pokrzywę i lubczyk, i nadal gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez następne 10-15 minut. Zupę można podawać z dodatkiem śmietany, posiekanymi, świeżymi ziołami i pajdą razowego chleba lub grzankami – dla mnie wystarczy za cały obiad!
Wzmacniające i oczyszczające zielone smoothie z pokrzywą
Taki koktajl z powodzeniem może zastąpić jeden posiłek w ciągu dnia. Jest bogaty w wapń, błonnik, potas, kwas foliowy, żelazo, witaminy i minerały. Awokado odżywia naszą skórę i wzmacnia układ trawienny. Powoduje, że na dłużej odczuwamy uczucie sytości. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Gruszki są doskonałym źródłem błonnika i witaminy C, świeży szpinak jest tak bogaty w witaminy i minerały, a pokrzywa w krzem, kwas foliowy i świetnie przyswajalne żelazo. Mleko migdałowe w magnez, a siemię lniane jest doskonałym źródłem kwasów omega-3.
Czas wykonania 5-10 minut
Ilość osób – 1 -2
Składniki:
garść młodego szpinaku – umytego i osuszonego
kilka gałązek młodej pokrzywy – same listki umyte i posiekane
½ lub 1 dojrzała gruszka - obrana
1 dojrzałe, miękkie awokado - obrane
1 szklanka mleka migdałowego
1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego
Przygotowanie: Gruszkę i awokado pokrój na kawałki, szpinak porwij na części. Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą w blenderze. Wypij świeży koktajl lub zjedz go łyżką. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN