Pokrzywa - właściwości
Liście pokrzywy zawierają wapń, fosfor, magnez, mangan, żelazo, potas i krzem, chlorofil, acetylocholinę, serotoninę, histaminę, fitosterole, śluzy, kwasy organiczne oraz witaminy (A, B2, C, E i K). W korzeniach tej rośliny również drzemią właściwości odżywcze np. kwasy organiczne czy sole mineralne (m.in. rozpuszczalna krzemionka).
- Pokrzywa to królowa wśród roślin. Często nie szanujemy chwastów. Niszczymy je albo kosimy. To moc prosto z natury. Pokrzywa rozsiewa się sama w ogródku. Jeśli będzie w cieniu, to będzie do września - powiedziała Agnieszka Cegielska.
Pokrzywa - komu posłuży?
Wystarczy pójść na spacer do lasu lub na łąkę, by zdobyć jedną z najbardziej wartościowych roślin. Agnieszka Cegielska mówi, by nie bać się brać także takiej pokrzywy, która znajduje się przy drodze - wystarczy ją dobrze umyć.
- Pokrzywa parzy, bo ma kwas mrówkowy w środku. Parzy, bo broni się, żeby jej nie jeść. Wystarczy ją sparzyć cieplejszą wodą. Myjemy ją i już. Możemy ją włożyć do lodówki (posłuży kilka dni) albo zamrozić - opowiadała nasza ekspertka.
- Pokrzywa jest dedykowana tym osobom, które cierpią na alergię. Działa także na problemy ze stawami, bóle głowy i dedykowana jest dla panów, którzy mierzą się z problemem gruczołu krokowego. Poza tym to bogactwo minerałów - dodała.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Pokrzywa i jej wspaniałe właściwości. Nie jest taka straszna, jak się wydaje
- Pokrzywa zwyczajna - zastosowanie lecznicze. Czy pokrzywa faktycznie działa?
- Właściwości syropu z pokrzywy. Przepisy, które warto wypróbować
Autor: Oskar Netkowski
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News