Poczuj miętę do ziół!

W naszej kuchni robimy dziś wszystko byście poczuli, tak jak my, mietę do ziół. Dlatego do studia zaprosiliśmy ekspertkę - dietetyczkę Annę Jelonek, która zdradza, jakie właściwości ma mięta, melisa i pokrzywa. Które z tych ziół jest dobre na skołatane nerwy i bezsenność, a które wspomaga układ trawienny? Komu Anna Jelonek zaleca miętę, a komu pokrzywę? Skorzystajcie też z jej przepisów na: cukinię z miętą i serem, gruszki w szynce, napój z pokrzywą oraz melisą.

Cukinia z miętą i serem

Składniki - 2 porcje:

1 średnia cukinia

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, papryczka chilli lub mix przypraw czarny pieprz, chili

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

2-3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki soku z limionki

dżem malinowy niskosłodzony lub maliny

2 łyżeczki musztardy

1 szklanka listków świeżej mięty

100 g sera koziego lub feta

Przygotowanie:

Cukinia: Cukinię opłukać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na mniejsze kawałki. Posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Natrzeć czosnkiem i cytryną, limonką, przyprawami oraz oliwą z oliwek, zacząć grillować cukinię w zalewie. Cukinię ułożyć na ruszcie średnio rozgrzanego grilla i grillować przez około 4 minuty, do czasu aż pokryje się ciemnymi paskami i będzie miękka od opiekanej strony. Następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 4 minuty. Następnie posmarować dżemem malinowym, posypać pokruszony ser feta lub kozi oraz ułożyć liście mięty.

Napój z miętą

Składniki:

Cytryna w plastrach

Napar z 4 saszetek Mięty

1 łyżka miodu

Gałązki świeżej mięty

Lód

Przygotowanie:

Napar parzyć w temp. 100C przez 10 min.

Wymieszać składniki ze sobą i pozostawić do przegryzienia.

Idealny napój zarówno na ciepło jak i na zimno.

Gruszki w szynce

Gruszki:

1 dojrzała i słodka gruszka

4 plasterki szynki chudej/polędwicy duże plastry

liście świeżej rukoli, roszponki, bazylii

2 plastry sera żółtego gouda

Sos balsamiczny:

3 łyżki oliwy

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

sól i pieprz

Przygotowanie:

Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Ćwiartkę gruszki zawijamy w plasterek szynki, do środka wkładamy liście rukoli, bazylii, roszponki oraz ser. Polewam sosem balsamicznym + pieprz

Napój z pokrzywą

Składniki:

2 kiwi w plasterkach

łyżka syropu Kiwi

napar z 4 saszetek Pokrzywy

Mięta do przybrania

Lód

Przygotowanie:

Napar parzyć w temp. 100C przez 10 min. Wymieszać składniki ze sobą i pozostawić do przegryzienia. Idealny napój zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kanapki z awokado

Składniki:

2 duże bułki żytnie

1 świeży pomidor

1 awokado

szczypiorek (wedle uznania)

bazylia

świeżo zmielone sól i pieprz, oliwa extra vergine, sok z limonki

mozzarella lub ser twaróg wiejski tłusty (4 plastry lub 4 łyżki serka wiejskiego)

truskawki (kila sztuk na kromki)

oliwa z oliwek (2 łyżki)

Przygotowanie:

Bułki żytnie pokroić na połówki i lekko opiec w piekarniku 5 min. 180 C, kromki natrzeć oliwą z oliwek, czosnkiem, pieprzem i solą. Awokado umyć, obrać, pokroić na kawałeczki, doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z limonki oraz oliwą extra vergine (po około 1 łyżeczce). Awokado pokroić w plastry lub rozgnieść w zależności od dojrzałości awokado. Położyć plasterki pomidora, ser oraz szczypior, bazylię i truskawki w plasterki.

Napój z melisą

Składniki:

Pomarańcza w plastrach

Napar z 4 saszetek Melisy

Gałązki świeżej stewii

Lód

Przygotowanie:

Napar parzyć w temp. 100C przez 10 min. Wymieszać składniki ze sobą i pozostawić do przegryzienia. Idealny napój zarówno na ciepło jak i na zimno.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości