Cukinia z miętą i serem
Składniki - 2 porcje:
1 średnia cukinia
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, papryczka chilli lub mix przypraw czarny pieprz, chili
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku z limionki
dżem malinowy niskosłodzony lub maliny
2 łyżeczki musztardy
1 szklanka listków świeżej mięty
100 g sera koziego lub feta
Przygotowanie:
Cukinia: Cukinię opłukać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na mniejsze kawałki. Posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Natrzeć czosnkiem i cytryną, limonką, przyprawami oraz oliwą z oliwek, zacząć grillować cukinię w zalewie. Cukinię ułożyć na ruszcie średnio rozgrzanego grilla i grillować przez około 4 minuty, do czasu aż pokryje się ciemnymi paskami i będzie miękka od opiekanej strony. Następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 4 minuty. Następnie posmarować dżemem malinowym, posypać pokruszony ser feta lub kozi oraz ułożyć liście mięty.
Napój z miętą
Składniki:
Cytryna w plastrach
Napar z 4 saszetek Mięty
1 łyżka miodu
Gałązki świeżej mięty
Lód
Przygotowanie:
Napar parzyć w temp. 100C przez 10 min.
Wymieszać składniki ze sobą i pozostawić do przegryzienia.
Idealny napój zarówno na ciepło jak i na zimno.
Gruszki w szynce
Gruszki:
1 dojrzała i słodka gruszka
4 plasterki szynki chudej/polędwicy duże plastry
liście świeżej rukoli, roszponki, bazylii
2 plastry sera żółtego gouda
Sos balsamiczny:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz
Przygotowanie:
Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Ćwiartkę gruszki zawijamy w plasterek szynki, do środka wkładamy liście rukoli, bazylii, roszponki oraz ser. Polewam sosem balsamicznym + pieprz
Napój z pokrzywą
Składniki:
2 kiwi w plasterkach
łyżka syropu Kiwi
napar z 4 saszetek Pokrzywy
Mięta do przybrania
Lód
Przygotowanie:
Napar parzyć w temp. 100C przez 10 min. Wymieszać składniki ze sobą i pozostawić do przegryzienia. Idealny napój zarówno na ciepło jak i na zimno.
Kanapki z awokado
Składniki:
2 duże bułki żytnie
1 świeży pomidor
1 awokado
szczypiorek (wedle uznania)
bazylia
świeżo zmielone sól i pieprz, oliwa extra vergine, sok z limonki
mozzarella lub ser twaróg wiejski tłusty (4 plastry lub 4 łyżki serka wiejskiego)
truskawki (kila sztuk na kromki)
oliwa z oliwek (2 łyżki)
Przygotowanie:
Bułki żytnie pokroić na połówki i lekko opiec w piekarniku 5 min. 180 C, kromki natrzeć oliwą z oliwek, czosnkiem, pieprzem i solą. Awokado umyć, obrać, pokroić na kawałeczki, doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z limonki oraz oliwą extra vergine (po około 1 łyżeczce). Awokado pokroić w plastry lub rozgnieść w zależności od dojrzałości awokado. Położyć plasterki pomidora, ser oraz szczypior, bazylię i truskawki w plasterki.
Napój z melisą
Składniki:
Pomarańcza w plastrach
Napar z 4 saszetek Melisy
Gałązki świeżej stewii
Lód
Przygotowanie:
Napar parzyć w temp. 100C przez 10 min. Wymieszać składniki ze sobą i pozostawić do przegryzienia. Idealny napój zarówno na ciepło jak i na zimno.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje