Mówiąc o cukrze, większość osób ma na myśli sacharozę, czyli związek chemiczny składający się z jednej cząsteczki glukozy i fruktozy. Wchodzi ona w skład dwucukrów, więc zaliczana jest do tzw. cukrów prostych. Sacharoza produkowana jest głównie z trzciny cukrowej, a w Polsce pozyskuje się ją z buraka cukrowego. Nadmierne używanie sacharozy prowadzi do otyłości oraz wielu chorób z nią związanych. Czego używać zamiast cukru? Dostępne są substytuty naturalne i syntetyczne.
Nie dość, że nadmierne spożywanie cukru nie jest dobre dla zdrowia, to w obecnej kryzysowej sytuacji na świecie, może go przez jakiś czas brakować. Czym więc zastąpić cukier w przetworach? Które zamienniki są najlepsze?
Stewia to jedna z popularniejszych roślin w ostatnich latach, znana głównie ze swoich właściwości słodzących. Jest zdrowym zamiennikiem cukru, a przy odrobinie zaangażowania i wiedzy można z powodzeniem uprawiać ją w domu lub w ogrodzie. Poznaj wymagania uprawne stewii i zasady pielęgnacji.
Powszechnie wiadomo, że cukier jest najprostszym i najsmaczniejszym poprawiaczem smaku. Jego duża ilość jest jednak szkodliwa dla organizmu. Czym w takim razie możemy zastąpić cukier? Wyjaśniła Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".
Ciężko jest żyć bez odrobiny słodyczy. Jak nie jeść niezdrowego cukru nie rezygnując jednocześnie ze słodkości? W Dzień Dobry TVN dietetyk Aneta Łańcuchowska przedstawiła swoje top 3, jeśli chodzi o naturalne zamienniki cukru: stewię, ksylitol i miód. Czy poleca je każdemu? Czym charakteryzuje się każdy z zaproponowanych zamienników? Czemu nie ma wśród nich tak popularnych naturalnych substancji słodzących jak: syrop z agawy, syrop klonowy i cukier trzcinowy?
W naszej kuchni robimy dziś wszystko byście poczuli, tak jak my, mietę do ziół. Dlatego do studia zaprosiliśmy ekspertkę - dietetyczkę Annę Jelonek, która zdradza, jakie właściwości ma mięta, melisa i pokrzywa. Które z tych ziół jest dobre na skołatane nerwy i bezsenność, a które wspomaga układ trawienny? Komu Anna Jelonek zaleca miętę, a komu pokrzywę? Skorzystajcie też z jej przepisów na: cukinię z miętą i serem, gruszki w szynce, napój z pokrzywą oraz melisą.
Tym razem w Dzień Dobry TVN kuchnia prosto z targu - ze straganów, bazarków, drewnianych skrzynek i pachnących stoisk. Kwiaty nasturcji, liście stewii, truskawki z dressingiem z lippi oraz mięta i czekolada oraz rucola turecka. Maciej Szaciłło wszystkiego spróbował!