Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Pieczone szparagi z pistacjowym pesto
Składniki:
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek szparagów
sól i pieprz
pesto:
100 g rukoli
50 g parmezanu
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
0,5 szklanki pistacji
0,25 szklanki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Od szparagów odłamujemy twarde zdrewniałe końcówki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego polewamy oliwą, wkładamy ząbki czosnku. Dodajemy sól i pieprz. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wszystkie składniki Pesto miksujemy w małym blenderze. Szparagi podajemy z pesto.
Bruschetta z musztadowcem
Składniki:
200 g twarożku owczego lub ricotty
3 ząbki czosnku drobno poszatkowane
1 ząbek czosnku
0,5 bochenka chleba pokrojonego na kromki
0,5 kg musztardowca
garść rodzynków
oliwa z oliwek
sok z cytryny
pieprz
salsa z pomidorów:
4 pomidory pokrojone w kostkę
duże kapary do przybrania
sok z cytryny do smaku
oliwa z oliwek
pieprz
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmażamy przez chwilę czosnek, dodajemy poszatkowany musztardowiec, rodzynki i 0,25 szklanki wody. Całość dusimy przez chwilę pod pokrywką. Zdejmujemy z gazu, dodajemy sok z cytryny i pieprz. Pomidory mieszamy z oliwa z oliwek sokiem z cytryny i pieprzem. Kromki chleba opiekamy z jednej strony na suchej rozgrzanej patelni. Każdą grzankę pocieramy parę razy ząbkiem czosnku i wykładamy trochę salsy pomidorowej. Na górę kładziemy trochę uduszonego musztardowca i serka owczego. Całość przyozdabiamy dużym kaparem.
Chłodnik ze szczawiu
Składniki:
2 pęczki szczawiu
1 pęczek poszatkowanego koperku
1 pęczek pokrojonych rzodkiewek
1 grecki jogurt
1 awokado
1 kefir
uprażony, zmielony kmin rzymski
czosnek do smaku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Twardsze końcówki szczawiu szatkujemy drobno i gotujemy z odrobiną wody pod pokrywką około 2 minuty. Listki szczawiu szatkujemy, mieszamy z jogurtem, kefirem i uduszonymi końcówkami. Dodajemy rzodkiewki, koperek, czosnek do smaku, kmin rzymski, sól i pieprz do smaku. Do każdej porcji schłodzonego chłodniku dodajemy kawałek awokado.
Fasola z górskim cząbrem i pomidorami
Składniki:
4 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
3 łyżki poszatkowanego cząbru górskiego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanki ugotowanej dużej fasoli
2 liście laurowe
1 ostra czerwona papryczka, poszatkowana
1 kg pomidorów pokrojonych w kostkę
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmażamy kmin rzymski, po chwili dodajemy liście laurowe, ostrą papryczkę i na końcu czosnek. Do całości dodajemy pomidory, koncentrat, fasolę, cząber i cukier. Dusimy aż pomidory zamienią się w sos. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Grillowany bakłażan z sosem jogurtowym
Składniki:
2 poszatkowane ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 bakłażany
0,5 cytryny ze skórką, pokrojonej
listki tymianku cytrynowego do smaku
szklanka greckiego jogurtu
pestki z połowy granatu
pieprz
Nadziewane pomidory z sałatką z tureckiej rukoli
Składniki:
7 małych pomidorów
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki drobno poszatkowanych kaparów
1 cebula drobno poszatkowana
0,5 szklanki poszatkowanych oliwek kalamata
0,5 szklanki bułki tartej
garść świeżego oregan0, poszatkowanego
garść poszatkowanej natki pietruszki
garść poszatkowanej mięty
sałatka:
200 g tureckiej rukoli
70 g twardego sera typu parmezan
0,5 szklanki żurawiny suszonej
ocet balsamiczny
cytryna
oliwa
Sałatka z bazylią i młodymi listkami buraka
Składniki:
lekko ostre papryczki nadziewane owczym twarożkiem
twardy ser typu pecorino lub parmezan
bazylia zielona, czerwona, cytrynowa
grubo poszatkowana natka pietruszki
mangold (młode listki buraka)
zielone oliwki
kapary
sos:
0,25 szklanki oliwy z oliwek
sok z 0,5 cytryny
wyciśnięty czosnek do smaku
ocet balsamiczny do smaku
musztarda
bagietka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sałatki mieszamy razem. Polewamy dressingiem. Sałatkę podajemy z bagietką. Truskawki z miodowym sosem z lipii i melisy na drożdżowej chałce z dodatkiem owczego twarożku
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN