Kuchnia prosto z targu

Tym razem w Dzień Dobry TVN kuchnia prosto z targu - ze straganów, bazarków, drewnianych skrzynek i pachnących stoisk. Kwiaty nasturcji, liście stewii, truskawki z dressingiem z lippi oraz mięta i czekolada oraz rucola turecka. Maciej Szaciłło wszystkiego spróbował!

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Pieczone szparagi z pistacjowym pesto

Składniki:

3 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 pęczek szparagów

sól i pieprz

pesto:

100 g rukoli

50 g parmezanu

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

0,5 szklanki pistacji

0,25 szklanki oliwy z oliwek

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Od szparagów odłamujemy twarde zdrewniałe końcówki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego polewamy oliwą, wkładamy ząbki czosnku. Dodajemy sól i pieprz. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wszystkie składniki Pesto miksujemy w małym blenderze. Szparagi podajemy z pesto.

Bruschetta z musztadowcem

Składniki:

200 g twarożku owczego lub ricotty

3 ząbki czosnku drobno poszatkowane

1 ząbek czosnku

0,5 bochenka chleba pokrojonego na kromki

0,5 kg musztardowca

garść rodzynków

oliwa z oliwek

sok z cytryny

pieprz

salsa z pomidorów:

4 pomidory pokrojone w kostkę

duże kapary do przybrania

sok z cytryny do smaku

oliwa z oliwek

pieprz

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek podsmażamy przez chwilę czosnek, dodajemy poszatkowany musztardowiec, rodzynki i 0,25 szklanki wody. Całość dusimy przez chwilę pod pokrywką. Zdejmujemy z gazu, dodajemy sok z cytryny i pieprz. Pomidory mieszamy z oliwa z oliwek sokiem z cytryny i pieprzem. Kromki chleba opiekamy z jednej strony na suchej rozgrzanej patelni. Każdą grzankę pocieramy parę razy ząbkiem czosnku i wykładamy trochę salsy pomidorowej. Na górę kładziemy trochę uduszonego musztardowca i serka owczego. Całość przyozdabiamy dużym kaparem.

Chłodnik ze szczawiu

Składniki:

2 pęczki szczawiu

1 pęczek poszatkowanego koperku

1 pęczek pokrojonych rzodkiewek

1 grecki jogurt

1 awokado

1 kefir

uprażony, zmielony kmin rzymski

czosnek do smaku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Twardsze końcówki szczawiu szatkujemy drobno i gotujemy z odrobiną wody pod pokrywką około 2 minuty. Listki szczawiu szatkujemy, mieszamy z jogurtem, kefirem i uduszonymi końcówkami. Dodajemy rzodkiewki, koperek, czosnek do smaku, kmin rzymski, sól i pieprz do smaku. Do każdej porcji schłodzonego chłodniku dodajemy kawałek awokado.

Fasola z górskim cząbrem i pomidorami

Składniki:

4 łyżki oliwy z oliwek

4 ząbki czosnku

3 łyżki poszatkowanego cząbru górskiego

3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 szklanki ugotowanej dużej fasoli

2 liście laurowe

1 ostra czerwona papryczka, poszatkowana

1 kg pomidorów pokrojonych w kostkę

1 łyżka kminu rzymskiego

1 łyżeczka cukru

sól i pieprz

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek podsmażamy kmin rzymski, po chwili dodajemy liście laurowe, ostrą papryczkę i na końcu czosnek. Do całości dodajemy pomidory, koncentrat, fasolę, cząber i cukier. Dusimy aż pomidory zamienią się w sos. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Grillowany bakłażan z sosem jogurtowym

Składniki:

2 poszatkowane ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

2 bakłażany

0,5 cytryny ze skórką, pokrojonej

listki tymianku cytrynowego do smaku

szklanka greckiego jogurtu

pestki z połowy granatu

pieprz

Nadziewane pomidory z sałatką z tureckiej rukoli

Składniki:

7 małych pomidorów

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki drobno poszatkowanych kaparów

1 cebula drobno poszatkowana

0,5 szklanki poszatkowanych oliwek kalamata

0,5 szklanki bułki tartej

garść świeżego oregan0, poszatkowanego

garść poszatkowanej natki pietruszki

garść poszatkowanej mięty

sałatka:

200 g tureckiej rukoli

70 g twardego sera typu parmezan

0,5 szklanki żurawiny suszonej

ocet balsamiczny

cytryna

oliwa

Sałatka z bazylią i młodymi listkami buraka

Składniki:

lekko ostre papryczki nadziewane owczym twarożkiem

twardy ser typu pecorino lub parmezan

bazylia zielona, czerwona, cytrynowa

grubo poszatkowana natka pietruszki

mangold (młode listki buraka)

zielone oliwki

kapary

sos:

0,25 szklanki oliwy z oliwek

sok z 0,5 cytryny

wyciśnięty czosnek do smaku

ocet balsamiczny do smaku

musztarda

bagietka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sałatki mieszamy razem. Polewamy dressingiem. Sałatkę podajemy z bagietką. Truskawki z miodowym sosem z lipii i melisy na drożdżowej chałce z dodatkiem owczego twarożku

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!