Materiał promocyjny

Jak ograniczyć spożywanie cukru? "Powinniśmy szukać zamienników"

Słodycze w diecie dziecka. „Podawane jako nagroda nie są dobrym pomysłem”
Powszechnie wiadomo, że cukier jest najprostszym i najsmaczniejszym poprawiaczem smaku. Jego duża ilość jest jednak szkodliwa dla organizmu. Czym w takim razie możemy zastąpić cukier? Wyjaśniła Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".

Cukier w życiu człowieka

Cukier jest bardzo istotny dla organizmu, ponieważ stanowi źródło energii. Glukoza jest wykorzystywana bowiem do prawidłowej pracy mózgu. Sprawia także, że nasze mięśnie funkcjonują prawidłowo.

Mózg prawie wyłącznie żywi się glukozą, szczególnie rano jej potrzebujemy. Także mądrze dietetycy mówią, że jeśli mamy zjeść coś słodkiego i 'zgrzeszyć' to najlepiej niech to będzie rano

- wyjawiła w Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka.

Spożywanie cukrów jednak może być niezwykle zgubne. Wszystko przez to, że nie potrafimy z niego zrezygnować i ciągle mamy ochotę go jeść.

Cukier powoduje, że chcemy go więcej, że łakniemy go więcej. Niektórzy nawet mówią, że on bardzo uzależnia. Że to jest tak, że sięgając po jedną dawkę, potrzebujemy następnej. Jemy tego cukru zdecydowanie za dużo - 41 kg na głowę statystycznego Polaka rocznie

- powiedziała prowadząca program "MądrzeJEMY".

Jak ograniczyć cukier?

Jak zatem ograniczyć spożywanie cukru? Okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne. Można całkowicie się od niego odzwyczaić w przeciągu 3 czy 4 miesięcy . Jeżeli jednak ktoś nie chce z niego rezygnować, powinien zwracać uwagę na to, co je.

Trzeba czytać etykiety, trzeba sprawdzać składy . Bardzo często na opakowaniu mamy na etykiecie napisane 'węglowodany, w tym cukry' i to jest właśnie to najważniejsze. (...) Powinniśmy szukać tych zamienników. Mamy w tej chwili suszone owoce. Mamy daktyle na przykład, które są zdrowe. Mamy miód...

- tłumaczyła Katarzyna Bosacka.

Dziennikarka podała również najlepsze zamienniki cukru . Są nimi syrop klonowy (stary wynalazek Indian, który jest dużo mniej kaloryczny, a zawiera wszystko to, co jest najlepsze z rośliny), stewia (nadaje się nawet dla diabetyków) oraz miód (ma w sobie enzymy, witaminy oraz zespół mikroelementów).

Pamiętajmy, że enzymy maja to do siebie, że przestają działać powyżej 40 stopni, więc do gorącej herbaty nie wkładamy miodu

- podpowiedziała dziennikarka.

Słodycze w diecie dziecka. "Podawane jako nagroda nie są dobrym pomysłem". Zobacz wideo:

Zobacz też:

Autor: Sabina Zięba

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana