Syrop klonowy zdobywa w Polsce coraz większą popularność. To zasługa nie tylko doskonałego smaku, lecz także właściwości, w tym zawartych w nim minerałów. W dodatku jest on jedną z najmniej kalorycznych naturalnych substancji słodzących.
Kanadyjskie płynne złoto, czyli syrop klonowy osładza dni Kanadyjczyków od śniadania przez lunch, aż po kolację. Jak powstaje? Dlaczego ma różne kolory? Sprawdziła to nasza reporterka Irmina Somers.
Powszechnie wiadomo, że cukier jest najprostszym i najsmaczniejszym poprawiaczem smaku. Jego duża ilość jest jednak szkodliwa dla organizmu. Czym w takim razie możemy zastąpić cukier? Wyjaśniła Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".
Ricki Krzyżewski przyjechał z Kanady do Polski, by nauczyć się wymawiać swoje nazwisko. I został. Jak jego rodzina trafiła do Kanady? Mikołaj Rey spotkał się z nim, by przygotować tradycyjny pulled pork na pyszne kanapki. Czy wiesz, jak długo należy gotować to mięso?
Ciężko jest żyć bez odrobiny słodyczy. Jak nie jeść niezdrowego cukru nie rezygnując jednocześnie ze słodkości? W Dzień Dobry TVN dietetyk Aneta Łańcuchowska przedstawiła swoje top 3, jeśli chodzi o naturalne zamienniki cukru: stewię, ksylitol i miód. Czy poleca je każdemu? Czym charakteryzuje się każdy z zaproponowanych zamienników? Czemu nie ma wśród nich tak popularnych naturalnych substancji słodzących jak: syrop z agawy, syrop klonowy i cukier trzcinowy?