Jako pierwsi syrop klonowy zaczęli wykorzystywać Indianie zamieszkujący tereny Ameryki Północnej, który to kontynent do dziś jest jego największym producentem. Ile kalorii zawiera syrop klonowy i jaki jest jego skład?
Zdrowa dieta
Właściwości i skład syropu klonowego – czy jest zdrowy?
Oryginalny syrop klonowy w aż 97 proc. składa się z wody. Wytwarzany jest z rozmaitych gatunków klonu. Na jego smak wpływa przede wszystkim pora zbierania. Ten pozyskany zimą jest ciemniejszy i znacznie słodszy od pobranych w cieplejszych miesiącach. Syrop klonowy jest również stosunkowo niskokaloryczny. W 100 g tego składnika znajduje się bowiem ok. 260 kcal, a więc mniej niż w cukrze, miodzie czy nawet syropie z agawy, dlatego bywa stosowany podczas odchudzania. Jego indeks glikemiczny wynosi 65. Jednak, pomimo licznych zalet syropu, osoby cierpiące na cukrzycę powinny skonsultować jego spożywanie z lekarzem.
Syrop klonowy jest także bardzo zdrowy. Swoje właściwości odżywcze zawdzięcza zawartym w nim cennym składnikom takim jak:
- witaminy z grupy B – odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, wspomagają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego;
- wapń – podstawowy budulec kości i zębów, poprawia krzepliwość krwi;
- cynk – wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza zawartość cholesterolu we krwi, wspomaga przyswajanie witamin;
- mangan – wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia trawienie;
- potas – odpowiada za właściwe pH krwi oraz utrzymanie właściwej gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu;
- selen – wykazuje działanie antyoksydacyjne, wspomaga pracę tarczycy;
- żelazo – jest jednym ze składników hemoglobiny, poprawia metabolizm cholesterolu;
- magnez – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układów sercowo-naczyniowego i nerwowego, wspomaga pracę mięśni.
Przepisy z syropem klonowym – do czego można go użyć?
Jednym z najpopularniejszych zastosowań syropu klonowego jest polewanie nim naleśników oraz słodzenie kawy i herbaty. Zastosowanie tego składnika w kuchni może obejmować rozmaite desery, a nawet dania obiadowe. Szybkim i prostym pomysłem na domowe słodkości jest np. mus z syropem klonowym.
Składniki (na 4 porcje):
- 1½ szklanki syropu klonowego;
- 2 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36%;
- łyżka żelatyny w proszku;
- 3 średnie jajka;
- 3 łyżki zimnej wody.
Przygotowanie: Żelatynę dokładnie rozpuść w wodzie. Syrop klonowy przelej do garnka i podgrzej na małym ogniu. Wlej wodę z żelatyną do syropu klonowego i dokładnie połącz składniki. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka dokładnie ubij i dodaj do syropu, cały czas mieszając. Mieszankę wstaw do lodówki i poczekaj, aż nieco zgęstnieje. Ubij białka i dodaj do masy. Ponownie wstaw mieszankę do lodówki, tym razem na kilka godzin.
Syrop klonowy można zastosować również w charakterze dodatku do marynaty.
Składniki (na 4 porcje):
- 4 łyżki syropu klonowego;
- sok z połowy cytryny;
- 4 łyżki sosu sojowego;
- pół łyżki suszonego tymianku;
- 2 łyżki musztardy;
- 3 ząbki czosnku;
- łyżka ulubionej przyprawy, np. ziół prowansalskich;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Do miski wlej syrop klonowy i sos sojowy, po czym dokładnie wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i połącz składniki. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, po czym dodaj do marynaty. Do mieszanki wsyp wybraną przyprawę, tymianek, sól i pieprz. Na koniec dodaj musztardę i wymieszaj całość.
Z pomocą takiej marynaty najlepiej przyrządzać mięso z kurczaka. Umytą pierś wystarczy pokroić na drobne kawałki, a następnie marynować przez godzinę, po czym piec przez ok. 50 minut w 200 st. C.
Czym zastąpić syrop klonowy?
Syrop klonowy nie jest łatwo zastąpić, głównie ze względu na charakterystyczny smak. Konsystencją i kolorem najbardziej przypomina go ciemny, płynny miód, np. gryczany. Jako jego zamiennika można użyć też syropu z agawy, zwłaszcza do słodzenia napojów. Należy jednak pamiętać, że nie zawiera on tak wielu cennych składników odżywczych, co ten pozyskiwany z klonu.
Sposób na to, jak zrobić syrop klonowy w domowych warunkach, jest dość trudny, choć pozyskanie go tą metodą nie jest jest niemożliwe. Przede wszystkim składnik ten należy pobierać z drzew w wieku 40–60 lat, a samą czynność najlepiej przeprowadzać w okolicach marca. W pniu rośliny wierci się wtedy otwory, najczęściej od 1 do 3, po czym umieszcza w nich specjalne kraniki. Z soku pobranego z jednego drzewa powstaje ok. 1 litr syropu – aby go przyrządzić, należy zagotować sok, a następnie wstawić go do lodówki. Cały proces powinien odbyć się od razu po pozyskaniu soku. Ważne jest również uzyskanie właściwej konsystencji syropu klonowego. Zbyt długo gotowany sok może się skrystalizować, a ten podgrzewany zbyt krótko pozostać zbyt płynny, a przy tym dość szybko się zepsuć.
Syrop klonowy to doskonały dodatek do rozmaitych dań. Jest nie tylko pyszny, lecz także bardzo zdrowy, dlatego warto wypróbować go w swojej kuchni.
Zobacz także:
- Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na popularny produkt: "Trzeba mieć oczy otwarte"
- Czy dieta bogata w mleko jest zdrowa? Wyniki badań naukowych nie pozostawiają wątpliwości
- Czym zastępować jajka w diecie? Dobrym rozwiązaniem jest aquafaba. Jakie inne produkty się sprawdzą?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: showcake-Getty Images