Mleko z orzechów laskowych można kupić w wielu sklepach, zwłaszcza tych specjalizujących się w dystrybucji ekologicznych artykułów spożywczych. Cena takiego napoju waha się między 10 a 20 zł za 1 l. Mimo to nie zawsze warto sięgać po gotowe produkty, które często zawierają wiele dodatków, w tym emulgatory i substancje zagęszczające. Co prawda, przeważnie nie są one szkodliwe dla zdrowia, jednak ich ograniczenie może wpłynąć korzystnie na funkcjonowanie organizmu. Najlepiej więc samodzielnie przygotować mleko z orzechów laskowych.
Przepis na mleko z orzechów laskowych
Przygotowanie mleka z orzechów laskowych nie należy do skomplikowanych. Wymaga jednak nieco cierpliwości, ponieważ cały proces trwa dość długo.
Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Składniki (na ok. 4 porcje):
- 2 szklanki orzechów laskowych,
- 6 szklanek wody,
- opcjonalnie przyprawy: odrobina soli, 4 daktyle, szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
Orzechy laskowe przełóż do miski lub garnka i zalej wodą. Opcjonalnie możesz je wcześniej uprażyć na patelni – dzięki temu mleko zyska wyjątkowo głęboki smak. Odstaw zalane wodą orzechy na minimum 8 godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia odcedź orzechy, przepłucz je zimną wodą i włóż do blendera kielichowego. Dolej 2 szklanki wody. Jeśli decydujesz się na zastosowanie przypraw, dodaj odrobinę soli i cynamonu oraz daktyle. Wskazówka: jeśli daktyle są wyjątkowo twarde, możesz moczyć je przez całą noc lub zalać je gorącą wodą na ok. 10–15 minut. Zblenduj dokładnie wszystkie składniki, aż otrzymasz jednolitą masę o konsystencji gęstego kremu. Do orzechowej miazgi wlej 4 szklanki wody i ponownie wszystko zmiksuj. Wskazówka: jeżeli chcesz uzyskać tłustsze mleko, możesz dodać mniej wody. Sitko wyłóż podwójnie złożoną gazą lub ścierką z tetry, a następnie umieść je w misce. Na tak przygotowane sitko wlej cały orzechowy krem. Zwiń gazę lub ściereczkę, a jej zawartość mocno i dokładnie odciśnij. Wyciśnięty napój przelej do butelki lub słoika, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki. Wskazówka: nie musisz wyrzucać masy, która powstała w czasie przygotowywania mleka z orzechów laskowych. Pulpę możesz wykorzystać do przyrządzenia pysznych i aromatycznych ciast i deserów, a także słodkiej pasty kanapkowej lub dodać ją do owsianki, a także zrobić z niej panierkę do kotletów. Jeśli wysuszysz ją w piekarniku, na jej bazie przygotujesz też orzechową mąkę o grubych ziarnach.
Mleko z orzechów laskowych przygotowane na podstawie powyższego przepisu można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 3–4 dni. Istnieje też sposób na przedłużenie jego przydatności do spożycia. W tym celu należy delikatnie zmodyfikować recepturę – przed zmiksowaniem orzechów trzeba zalać je wrzątkiem. Pozostała część przepisu nie ulega zmianie.
Mleko z orzechów laskowych można przyprawiać w różny sposób, a wykorzystanie daktyli, soli i cynamonu to tylko jedna z propozycji. Inne ciekawe dodatki to, np. wanilia, syrop z agawy lub syrop klonowy, miód, ksylitol czy kakao. Wybór dodatków zależy od indywidualnych preferencji.
Jak podawać mleko z orzechów laskowych?
Mleko roślinne z orzechów laskowych znajduje analogiczne zastosowanie jak mleko krowie. Doskonale nadaje się jako baza do owsianki i płatków śniadaniowych, a także jako składnik deserów, np. lodów. Mleko z orzechów laskowych stanowi też świetny dodatek do różnych napojów. Można dodać je do kawy i tym samym uzyskać wyjątkowo głęboki i intensywny smak. Z kolei wielbiciele alkoholowych trunków mogą na jego bazie przygotować drinka z dodatkiem wódki.
Można też oczywiście wypić szklankę mleka bez żadnych dodatków. Najlepiej podawać je na zimno.
Właściwości mleka z orzechów laskowych
Orzechy laskowe znane są z zawartości wielu korzystnych dla zdrowia składników. Przede wszystkim znaleźć w nich można dużo witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy, a tym samym obniżają poziom stresu i redukują zmęczenie. Ponadto w orzechach laskowych znajduje się potas odpowiedzialny za regulację ciśnienia krwi, wapń i fosfor wzmacniające układ kostny, a także witamina E znana z korzystnego wpływu na płodność oraz pomagająca zachować młody wygląd skóry. Orzechowy napój zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik.
Kto powinien pić mleko z orzechów laskowych?
Mleko z orzechów laskowych stanowi doskonałą alternatywę dla mleka krowiego. Jest smaczne i zdrowe, dlatego też warto wprowadzić je do swojej diety. Powinni je pić ludzie z nietolerancją laktozy, a także osoby cierpiące na skazę białkową, czyli uczuleni na białko mleka krowiego. Napój z orzechów laskowych to również doskonała propozycja dla wegan, którzy nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego.
Warto, aby każdy od czasu do czasu sięgnął po mleko orzechowe, ponieważ stanowi ono świetne urozmaicenie diety. Należy jednak pamiętać, że mleka z orzechów laskowych powinny unikać osoby uczulone na orzechy.
Zobacz także:
- Właściwości nerkowców – jak te orzechy wpływają na zdrowie?
- Orzechy w codziennym jadłospisie. "Są nawet w diecie dla osób odchudzających się"
- Orzech orzechowi nierówny. Które rodzaje mają najwięcej wartościowych substancji?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images / Nichifor Grigore / 500px