Comfort food, czyli powrót do smaków dzieciństwa Szymona Czerwińskiego

Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował dania w stylu comfort food, które ukoją nasze zmysły. To dodatkowa okazja do powrotu do smaków dzieciństwa. Sprawdź przepisy szefa kuchni.

Kartoflak (Babka Ziemniaczana) z oliwą szczypiorkową - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
    • 1 kg karkówki
      • 3 łyżki mąki - jeżeli ziemniaki mają dużo wody
        • 4 cebule
          • 3 jajka
            • 3 łyżeczki soli
              • łyżka pieprzu
                • 2 łyżki smalcu

                  Składniki na oliwę szczypiorkową:

                  • pęczek szczypiorku
                    • 150 ml oliwy z oliwek
                      • filtr do kawy

                        Sposób przygotowania:

                        Ziemniaki zetrzyj na tarce razem z trzema cebulami. Następnie dodaj jajka, sól i pieprz. Mąkę dodajemy w zależności od konsystencji ciasta. Jeżeli ziemniaki mają dużo wody, dodajemy mąkę, jeżeli są suche, wówczas pomijamy. Konsystencja ciasta powinna być zwarta i gęsta. Połącz ze sobą składniki.

                        Cebulę poszatkuj w drobną kostkę. Karkówkę pokrój na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzej smalec i smaż na niej cebulę razem z karkówką. Tak przygotowane mięso dodaj do masy ziemniaczanej. Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę.

                        Blaszkę wysmaruj tłuszczem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na półtorej godziny.

                        Szczypiorek blenduj za gładką masę razem z oliwą. Następnie prze przeciskamy przez gazę lub filtr do kawy, aby pozbyć się drobinek szczypiorku. 

                        Serwuj od razu, ale kartoflak smakuje najlepiej na drugi dzień po usmażeniu na patelni.

                        Surówka z kapusty kiszonej - przepis rok po kroku

                        Składniki:

                        • 400 g kapusty kiszonej
                          • marchewka
                            • 1/2 jabłka
                              • 1/2 cebuli białej
                                • 2 łyżeczki oleju z pestek winogron
                                  • pęczek pietruszki
                                    • sól i pieprz

                                      Sposób przygotowania:

                                      Kiszoną kapustę odciśnij z soku i pokrój na mniejsze kawałki. Na tarce zetrzyj obrane: jabłko oraz marchewkę. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj olej oraz poszatkowaną natkę pietruszki. 

                                      Kluski leniwe - przepis krok po kroku

                                      Kluski leniwe
                                      Kluski leniwe
                                      Kluski leniwe
                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                      Składniki:

                                      • 300 g tłustego białego sera
                                        • 130 g mąki pszennej
                                          • jajko
                                            • 2 łyżki cukru

                                              Dodatki:

                                              • 200 g śmietany 18%
                                                • łyżka cynamonu
                                                  • 100 g bułki tartej
                                                    • 200 g masła

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Wybij jajko, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

                                                      Na blat rozsyp mąkę i zagniataj ciasto. Roluj na wałeczki, przygnieć z góry nożem i wycinaj kluseczki. Gotuj w osolonej wodzie. Kluski są gotowe po 4 minutach od wypłynięcia.

                                                      Kogel Mogel - przepis krok po kroku

                                                      Składniki:

                                                      • 6 żółtek
                                                        • 2 łyżki cukru waniliowego
                                                          • 3 łyżki cukru
                                                            • 50 g kakao
                                                              • 100 g truskawek
                                                                • 100 g borówek
                                                                  • 100 g malin

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Jajka włóż do miseczki i zalej wrzątkiem na 10 sekund. Następnie oddziel białka od żółtek. Dodaj cukier i za pomocą łyżki lub robota kuchennego ucieraj na jasną i gęstą masę. 

                                                                    Zapiekany kogel mogel - przepis krok po kroku

                                                                    Zapiekany kogel mogel - przepis krok po kroku
                                                                    Zapiekany kogel mogel - przepis krok po kroku
                                                                    Zapiekany kogel mogel - przepis krok po kroku
                                                                    Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                    Składniki:

                                                                    • 6 żółtek
                                                                      • 2 łyżki cukru waniliowego
                                                                        • 3 łyżki cukru
                                                                          • 100 g truskawek
                                                                            • 100 g borówek
                                                                              • 100 g malin
                                                                                • cukier puder
                                                                                  • 200 ml lodów waniliowych

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Jajka włóż do miseczki i zalej wrzątkiem na 10 sekund. Następnie oddziel białka od żółtek. Dodaj cukier i za pomocą łyżki lub robota kuchennego ucieraj na jasną i gęstą masę. Owoce pokój w kostkę, następnie osusz z soku. Przełóż do ceramicznych foremek. Zalej przygotowanym koglem moglem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.

                                                                                    Upieczone desery wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem i podawać.

                                                                                    Murzynek z czekoladową polewą - przepis krok po kroku

                                                                                    Murzynek z czekoladową polewą
                                                                                    Murzynek z czekoladową polewą
                                                                                    Murzynek z czekoladową polewą
                                                                                    Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • Masa 1:
                                                                                      • 1/2 szklanki wody
                                                                                        • 250 g masła
                                                                                          • 1 i 1/2 szklanki cukru
                                                                                            • 4 łyżki kakao
                                                                                              • Masa 2:
                                                                                                • 5 jajek
                                                                                                  • 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                                    • 2 szklaki mąki pszennej
                                                                                                      • łyżka śmietany kwaśnej

                                                                                                        Składniki na polewę:

                                                                                                        • 100 g masła
                                                                                                          • 50 g kako
                                                                                                            • 100 g cukru
                                                                                                              • 5 łyżek mleka

                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                Do garnka przełóż masło, cukier, kakao i wodę zagotuj i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą ze sobą. Odstaw do ostygnięcia.

                                                                                                                Do dużej miski wybij jajka i za pomocą robota kuchennego rozbełtaj je. Następnie dodawaj kolejno: mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia i jeszcze raz śmietanę. Połącz ze sobą składniki. Dodaj wystudzoną masę kakaową i mieszaj aż uzyskasz jednolite ciasto.

                                                                                                                Piekarnik nagrzej do 180 St. C. Ciasto wyłóż na tortownicę i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut - sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche. Odstaw ciasto do wystudzenia.

                                                                                                                Masło rozpuść w rondelku, następnie dodaj kakao, cukier i mleko. Wymieszaj dokładnie, aby składniki się połączyły. Nie gotuj już masy. Polej ciasto jak wystygnie. 

                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana