Comfort food, czyli powrót do smaków dzieciństwa Szymona Czerwińskiego

Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował dania w stylu comfort food, które ukoją nasze zmysły. To dodatkowa okazja do powrotu do smaków dzieciństwa. Sprawdź przepisy szefa kuchni.

Kartoflak (Babka Ziemniaczana) z oliwą szczypiorkową - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • 1 kg karkówki
  • 3 łyżki mąki - jeżeli ziemniaki mają dużo wody
  • 4 cebule
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki soli
  • łyżka pieprzu
  • 2 łyżki smalcu

Składniki na oliwę szczypiorkową:

  • pęczek szczypiorku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • filtr do kawy

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zetrzyj na tarce razem z trzema cebulami. Następnie dodaj jajka, sól i pieprz. Mąkę dodajemy w zależności od konsystencji ciasta. Jeżeli ziemniaki mają dużo wody, dodajemy mąkę, jeżeli są suche, wówczas pomijamy. Konsystencja ciasta powinna być zwarta i gęsta. Połącz ze sobą składniki.

Cebulę poszatkuj w drobną kostkę. Karkówkę pokrój na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzej smalec i smaż na niej cebulę razem z karkówką. Tak przygotowane mięso dodaj do masy ziemniaczanej. Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę.

Blaszkę wysmaruj tłuszczem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na półtorej godziny.

Szczypiorek blenduj za gładką masę razem z oliwą. Następnie prze przeciskamy przez gazę lub filtr do kawy, aby pozbyć się drobinek szczypiorku. 

Serwuj od razu, ale kartoflak smakuje najlepiej na drugi dzień po usmażeniu na patelni.

Surówka z kapusty kiszonej - przepis rok po kroku

Składniki:

  • 400 g kapusty kiszonej
  • marchewka
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 cebuli białej
  • 2 łyżeczki oleju z pestek winogron
  • pęczek pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kiszoną kapustę odciśnij z soku i pokrój na mniejsze kawałki. Na tarce zetrzyj obrane: jabłko oraz marchewkę. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj olej oraz poszatkowaną natkę pietruszki. 

Kluski leniwe - przepis krok po kroku

Kluski leniwe
Kluski leniwe
Kluski leniwe
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 300 g tłustego białego sera
  • 130 g mąki pszennej
  • jajko
  • 2 łyżki cukru

Dodatki:

  • 200 g śmietany 18%
  • łyżka cynamonu
  • 100 g bułki tartej
  • 200 g masła

Sposób przygotowania:

Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Wybij jajko, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Na blat rozsyp mąkę i zagniataj ciasto. Roluj na wałeczki, przygnieć z góry nożem i wycinaj kluseczki. Gotuj w osolonej wodzie. Kluski są gotowe po 4 minutach od wypłynięcia.

Kogel Mogel - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g kakao
  • 100 g truskawek
  • 100 g borówek
  • 100 g malin

Sposób przygotowania:

Jajka włóż do miseczki i zalej wrzątkiem na 10 sekund. Następnie oddziel białka od żółtek. Dodaj cukier i za pomocą łyżki lub robota kuchennego ucieraj na jasną i gęstą masę. 

Zapiekany kogel mogel - przepis krok po kroku

Zapiekany kogel mogel - przepis krok po kroku
Zapiekany kogel mogel - przepis krok po kroku
Zapiekany kogel mogel - przepis krok po kroku
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g truskawek
  • 100 g borówek
  • 100 g malin
  • cukier puder
  • 200 ml lodów waniliowych

Sposób przygotowania:

Jajka włóż do miseczki i zalej wrzątkiem na 10 sekund. Następnie oddziel białka od żółtek. Dodaj cukier i za pomocą łyżki lub robota kuchennego ucieraj na jasną i gęstą masę. Owoce pokój w kostkę, następnie osusz z soku. Przełóż do ceramicznych foremek. Zalej przygotowanym koglem moglem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.

Upieczone desery wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem i podawać.

Murzynek z czekoladową polewą - przepis krok po kroku

Murzynek z czekoladową polewą
Murzynek z czekoladową polewą
Murzynek z czekoladową polewą
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • Masa 1:
  • 1/2 szklanki wody
  • 250 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • Masa 2:
  • 5 jajek
  • 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklaki mąki pszennej
  • łyżka śmietany kwaśnej

Składniki na polewę:

  • 100 g masła
  • 50 g kako
  • 100 g cukru
  • 5 łyżek mleka

Sposób przygotowania:

Do garnka przełóż masło, cukier, kakao i wodę zagotuj i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą ze sobą. Odstaw do ostygnięcia.

Do dużej miski wybij jajka i za pomocą robota kuchennego rozbełtaj je. Następnie dodawaj kolejno: mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia i jeszcze raz śmietanę. Połącz ze sobą składniki. Dodaj wystudzoną masę kakaową i mieszaj aż uzyskasz jednolite ciasto.

Piekarnik nagrzej do 180 St. C. Ciasto wyłóż na tortownicę i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut - sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche. Odstaw ciasto do wystudzenia.

Masło rozpuść w rondelku, następnie dodaj kakao, cukier i mleko. Wymieszaj dokładnie, aby składniki się połączyły. Nie gotuj już masy. Polej ciasto jak wystygnie. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości