Zobacz też: Bataty – słodkie ziemniaki z Ameryki. Przepis na bataty >>>
Idealne frytki - typ A
Fot. Tomasz Urbanek/East News
Składniki:
- 2 kg ziemniaków typu A
 - 1 litr oleju do smażenia
 - sól
 - wędzona papryka w proszku
 - Sos z sardelami:
 - 3 łyżki majonezu
 - 2 łyżki jogurtu
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - 8 filecików sardeli
 - sól i pieprz
 - 2 łodyżki natki pietruszki
 
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić tak jak na frytki. Ugotować na miękko w osolonej wodzie. Odcedzić, dokładnie osuszyć i usmażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor.
Frytki podawać przyprawione solą i wędzoną papryką lub z sosem.
Majonez wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Pietruszkę i sardele posiekać i dodać do sosu. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Zobacz też: Jak zrobić sos serowy do nachos? >>>
Sól cytrynowo-rozmarynowa
Składniki:
- 8 łyżek soli morskiej
 - otarta skórka z jednej cytryny
 - 1 łyżka świeżych listków rozmarynu
 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki bardzo dobrze utrzeć ze sobą w moździerzu, rozłożyć na talerzu do wyschnięcia, lub włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika. Gdy wilgoć odparuje, całość się zbryli, należy jeszcze raz wszystko utrzeć w moździerzu i przełożyć do słoika. Doskonała odświeżająca przyprawa do frytek, smażonych ziemniaków lub do dań z ryb.
Babka ziemniaczana - typ C
Fot. Tomasz Urbanek/East News
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
 - 2 łyżki smalcu
 - 100 g boczku wędzonego
 - 2 cebule
 - 3 jajka
 - sól i pieprz
 - 3-5 łyżek kaszki manny
 - masło
 
Przygotowanie:
Na smalcu podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulę. W tym czasie obrać i zetrzeć na bardzo drobnej tarce ziemniaki. Odcisnąć nadmiar wody i jak najszybciej wymieszać je z podsmażonym boczkiem i cebulką i gorącym smalcem żeby nie ściemniały. Dodać jajka, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. W zależności jak płynna jest masa dodać tyle kaszki manny żeby masa była w miarę zwarta. Natłuścić masłem keksówki i przełożyć do nich masę , wyrównać i piec w rozgrzanym do 180ºC piekarniku około 40-50 minut.
Babkę na drugi dzień można odsmażyć na suchej patelni.
Colkannon - typ B lub C
Fot. East News/Tomasz Urbanek
Składniki:
- 1 kg mącznych ziemniaków
 - sól
 - 6 łyżek masła
 - 2 pory
 - 2 ząbki czosnku
 - ćwiartka kapusty włoskiej
 - 300 ml mleka
 - 100 ml śmietany kremówki
 - pieprz
 - pęczek szczypiorku
 
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w „mundurkach” w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odsączyć i obrać ze skórki.
Gdy ziemniaki się gotują rozpuścić 4 łyżki masła. Białą oraz jasną część porów przekroić wzdłuż na połowę, następnie pokroić w cienkie półplasterki. Dodać na patelnię i podsmażyć aż będzie miękki. Dodać posiekany czosnek i razem podsmażyć. W tym czasie poszatkować kapustę. Dodać połowę na patelnię i całość dusić około 10 minut. Całość zalać mlekiem i śmietaną. Przez chwilę gotować.
Obrane ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie zrobić to drugi raz. Ziemniaki wymieszać z zawartością patelni oraz resztą surowej kapusty. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski, na górę nałożyć 2 łyżki masła i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Jaskółcze gniazda
Fot. East News/Tomasz Urbanek
Składniki:
- 600 g ziemniaków
 - 1 cebula
 - 2 jajka
 - 2-3 łyżki mąki pszennej
 - sól i pieprz
 - Sos pieczarkowy:
 - 1 cebula
 - 3 łyżki masła
 - 500 g pieczarek
 - 200 ml śmietany kremówki
 - 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
 - świeżo mielony pieprz
 - sól
 - ser gouda do posypania
 
Przygotowanie:
Połowę ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, drugą połowę ziemniaków i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na drobne sito i odcisnąć. Dodać jajka, mąkę sól i pieprz. Usmażyć na oleju grube placki ziemniaczane. ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do 200 C. W plackach zrobić wgłębienia.
Na maśle podsmażyć posiekaną cebulką a następnie pokrojone pieczarki w plasterki. Pod koniec dodać śmietanę i gotować aż się zagęści. sos pieczarkowy nałożyć do wgłębień w plackach. Posypać serem i zapiekać przez 5 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN