Przepisy kulinarne

Kogel-mogel - przepis na wersję tradycyjną i nowoczesną zapiekaną z owocami

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
o2.pl
Kogel mogel w szklance

Kogel-mogel to danie, które na pewno kojarzy wiele osób z dzieciństwa. Ucierane żółtka z cukrem, zwłaszcza za czasów PRL-u, były świetnym i pysznym deserem. Kultowy smak powoli wraca na nasze stoły - w formie nieco unowocześnionej. Sprawdź, jak przygotować tradycyjną wersję koglu-moglu i nowoczesną - zapiekaną z owocami.

Kogel-mogel wersja tradycyjna - przepis krok po kroku

Składniki:

  • żółtka - 6 sztuk
  • cukier wanilinowy - 5 g
  • cukier biały - 270 g

Wszystko o kawie

Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawyDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Sposób przygotowania:

  1. 1Zagotować wodę w czajniku. Jajka umieścić w zlewie lub misce. Zalać je wrzątkiem, aby zdezynfekować skorupki, a następnie przelać zimną wodą. Oddzielić żółtka od białek.
  2. 2Do żółtek dodać cukier wanilinowy i biały, i ucierać, aż powstanie puszysta masa. Najlepiej robić to przy użyciu miksera.
  3. 3Kiedy całość będzie gęsta i puszysta, przelać do kokilek i podawać od razu.

Kogel-mogel w wersji pieczonej - przepis krok po kroku

Składniki:

  • żółtka jaj - 6
  • cukier - 300 g
  • lody waniliowe lub czekoladowe
  • mięta - liście do ozdoby
  • mrożone owoce: najlepiej wiśnie lub maliny - 200 g

Sposób przygotowania:

  1. 1Zagotować wodę w czajniku. Jajka umieścić w zlewie lub misce. Zalać je wrzątkiem, aby zdezynfekować skorupki, a następnie przelać zimną wodą. Oddzielić żółtka od białek.
  2. 2Przygotować sos - mrożone owoce (lub świeże) wrzucić do rondla z grubym dnem i smażyć, aż całość zrobi się gęsta, jak konfitura.
  3. 3Do żółtek dodać cukier wanilinowy i biały, i ucierać, aż powstanie puszysta masa. Najlepiej robić to przy użyciu miksera.
  4. 4Kiedy całość będzie gęsta i puszysta, przelać do kokilek żaroodpornych lub do formy na muffiny.
  5. 5Piec przez 10 minut w180 st. C.
  6. 6Kiedy kogel mogel się zapiecze, wyjąć na talerzyki, podawać z gałką lodów, polane sosem owocowym i ozdobione listkami mięty.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: o2.pl

Źródło zdjęcia głównego: Shaiith/Getty Images

Pozostałe wiadomości