Pralinki kokosowe - poznaj 3 proste przepisy na pyszne domowe słodycze

Kokosowe pralinki w łupinie kokosa
Pralinki kokosowe - poznaj 3 proste przepisy na pyszne domowe słodycze!
Źródło: Olivka888/Getty Images
Kokosowe pralinki domowej roboty są niezwykle proste w przygotowaniu, a do tego smakują przepysznie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej kawy, ale również jako słodki prezent, np. na walentynki. Sprawdź, jak łatwo je zrobić.

Pralinki kokosowe à la Rafaello - przepis krok po kroku

Składniki na pralinki kokosowe:

  • mleczko kokosowe - 400 g,
    • biała czekolada - 100 g,
      • wiórki kokosowe - 200 g,
        • likier kokosowy - 30 g,
          • migdały - 100 g.

            Przepisy Grzegorza Zawieruchy

            Źródło: Dzień Dobry TVN
            Kluski w każdej postaci
            Kluski w każdej postaci
            Garnek pełen pyszności
            Garnek pełen pyszności
            Pistacjowy zawrót głowy
            Pistacjowy zawrót głowy
            Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
            Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
            Męska kuchnia na zdrowie
            Męska kuchnia na zdrowie
            Świąteczna zawierucha
            Świąteczna zawierucha

            Sposób przygotowania:

            1. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
              1. Do mleczka kokosowego (ważne, aby było gęste) dodać roztopioną czekoladę i 150 g wiórków kokosowych i dokładnie wymieszać. Całość wstawić do lodówki na 12 godzin.
                1. Po tym czasie wyjąć z lodówki. Z masy formować kulki, do środka wkładać po jednym migdale (obranym ze skórki) i obtaczać w pozostałych wiórkach kokosowych.
                  1. Pralinki włożyć w ozdobne papilotki.

                    Pralinki kokosowe wegańskie - przepis krok po kroku

                    Składniki na pralinki wegańskie:

                    • mleczko kokosowe (gęste) - 250 g,
                      • cukier puder - 50 g,
                        • wiórki kokosowe - 200 g.

                          Sposób przygotowania:

                          1. Do gęstego mleczka kokosowego dodać wiórki kokosowe (200 g) i cukier puder.
                            1. Całość dokładnie wymieszać, aby powstała gęsta masa.
                              1. Z masy uformować kuleczki i obtaczać w pozostałych wiórkach kokosowych. Odłożyć na 12 godzin do lodówki, aby masa stężała.

                                Pralinki kokosowe w wersji fit - przepis krok po kroku

                                Składniki na pralinki kokosowe w wersji fit:

                                • kakao (gorzkie) - 50 g,
                                  • odżywka białkowa (kokosowa lub waniliowa) - 20 g,
                                    • mleczko kokosowe odtłuszczone - 100 g,
                                      • wiórki kokosowe - 200 g,
                                        • erytrytol - 50 g (lub dowolny słodzik).

                                          Sposób przygotowania:

                                          1. Wiórki kokosowe zblendować, aby były bardzo drobne.
                                            1. Do mleczka kokosowego dodać odżywkę białkową, wiórki kokosowe i słodzik. Całość dokładnie wymieszać, aby powstała gęsta masa.
                                              1. Z masy formować kuleczki, a następnie obtaczać je w kakao Odłożyć do lodówki na 12 godzin, aż stężeją. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Teofila Siewko

                                                Źródło zdjęcia głównego: Olivka888/Getty Images

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana