Zobacz też: Mini tarty z czekolady i brownie z pistacjami. Przepisy na Dzień Kobiet >>>
TORT A’LA OREO
Składniki:
Czarny biszkopt (śr: 21 cm)
- 180 g bezglutenowej mąki owsianej
- 150 g mąki gryczanej
- 75 g kakao
- 100 g daktyli
- 170 g oleju rzepakowego
- 400 ml napoju roślinnego/wody
- 230 g ksylitolu
- 4 łyżeczki lnu
- 2 łyżeczki sody oczyszocznej + 2 łyżki octu jabłkowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (na kamieniu winnym)
- 2 łyżki barwnika spożywczego (węgiel spożywczy w formie pasty, może być w proszku z apteki ok 2g)
- Krem z nerkowców
- 200 g nerkowców
- 50 g płatków ryżowych
- 40 g wiórków kokosowych
- ksylitol
- 4 płaskie łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka mielonej wanilii
- 600 ml płynu (300ml mleka kokosowego i 300ml wody)
Praliny kokosowe
- 100 ml mleka kokosowego o wysokiej zawartości kokosa
- 6 łyżek pasty kokosowej
- 3 łyżki ksylitolu
- wiórki kokosowe
Dodatkowo
- rozpuszczona gorzka czekolada + olej rzepakowy (polewa)
- 2 łyżki kakao + 1 łyżka ksylitolu + ok 100 ml gorącej wody (do nasączania blatów)
Zobacz też: Dania do 20 złotych. Zupa brokułowa i tatar ze śledzia - przepisy Darii Ładochy >>>
PRALINY PANDKI
- Mleko kokosowe, pastę i ksylitol rozpuścić w garnku.
- Gdy się wszystko rozpuści dodać wiórki kokosowe, tyle aby całość była dość gęsta ale nie sucha. Masa ma się dać zgnieść w dłoni aby można było formować kulki.
- Praliny włożyć do lodówki.
Zobacz też: Sernik otulony czekoladą - przepis szwajcarskiego Mistrza Czekolady >>>
CZARNY BISZKOPT
- Daktyle zalać wrzątkiem na 15-20 minut.
- Mąki, kakao, proszek do pieczenia wymieszać razem.
- Olej, mleko lub wodę, ksylitol pogrzać do rozpuszczenia kryształków, całość ma być bardzo ciepła.
- Len zmielić w młynku do kawy.
- Sodę zalać octem.
- Daktyle odsączyć z nadmiaru wody. Zmiksować je w blenderze wraz z ciepłą mieszanką oleju i mleka, lnem i sodą z octem na gładką masę.
- Do mokrych składników dodać barwnik i wymieszać całość.
- Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać dokładnie całość.
- Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
- Piec w 180’C ok 25 minut. Patyczkiem sprawdzić czy czas przedłużyć o 5-10 minut.
- Gdy biszkopt wystygnie górę wyrównać i podzielić go na dwa równe blaty.
Zobacz też: Tarta cytrynowa i inne pyszne dania z cytryną >>>
KREM Z NERKOWCÓW
- Nerkowce zalać wrzątkiem na minimum godzinę
- Płatki ryżowe i wiórki kokosowe gotować do miękkości a nawet rozgotowania w 500ml płynu.
- Nerkowce odcedzić z wody i zmiksować w blenderze na dość drobno. Następnie dodać ugotowane płatki oraz wanilię i zmiksować całość dokładnie. Dodać mąkę kokosową i znów miksować. Teraz można całość osłodzić według upodobań.
SKŁADANIE TORTU
- Pierwszy blat biszkoptu umieścić w tortownicy lub ringo.
- Zrobić kakao do nasączania blatów i zmoczyć nim spód.
- Wyłożyć krem na pierwszy blat, wyrównać górę i ułożyć na górę kolejny blat i znów go nasączyć.
- Całość wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc) aby krem był zwarty.
- Następnego dnia tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami oleju.
- Następnie zdjąć ringo i górę polać rozpuszczoną czekoladą i ozdobić pralinami.
WEGAŃSKIE KRUCHE CIASTECZKA Z ORZECHAMI
Składniki:
- 90 g skrobi ziemniaczanej
- 90 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki owsianej
- 150 g zmielonych orzechów (dowolnych)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny)
- 150 g ksylitolu
- 110 g oleju rzepakowego
- 150 g napoju roślinnego
- 3 łyżeczki babki jajowatej
Przygotowanie:
- Skrobię, mąki, orzechy, cynamon i proszek wymieszać razem.
- Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku.
- Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty.
- Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać.
- Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte.
- Następnie formować z ciasta kulki w wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec ciasteczka w 170’C ok 10-15 minut do zarumienienia.
SŁOICZKI CIASTECZKOWY POTWÓR
Składniki:
Warstwa czekoladowa
- 130 g kaszy jaglanej + 300g wody
- 200 g tofu naturalnego
- 3 dojrzałe banany
- 300 ml mleka kokosowego
- 4 łyżeczki agaru
- 5-6 łyżek mąki kokosowej
- 3-4 łyżki kakao
- ksylitol
Warstwa niebieska
- 100 g tofu
- 300 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki płaskie agaru
- ksylitol
- cytryna
- niebieska spirulina
Dodatkowo
- kokosowe praliny (oczy)
- mini ciasteczka
WARSTWA CZEKOLADOWA
- Kaszę jaglaną namoczyć we wrzątku na kilkanaście minut, następnie przelać ją kilka razy gorącą wodą.
- Kaszę ugotować we wodzie do miękkości.
- Ugotowaną kaszę zblendować z tofu i bananami.
- Mleko kokosowe wymieszać w garnuszku z agarem i zagotować na małym palniku.
- Zagotowany agar ponownie zblendować ze zmiksowaną kaszą, dodać kakao i ksylitol według preferencji. Na samym końcu dodać mąkę kokosową i znów zmiksować.
- Gotową masę nakładać do słoiczków.
WARSTWA NIEBIESKA
- Mleko kokosowe wymieszać w garnuszku z agarem i zagotować na małym palniku.
- Do zagotowanego agaru dodać tofu, ksylitol i sok z cytryny oraz jej skórkę i całość zmiksować.
- Na koniec dodać niebieską spiruline w ilości jaka będzie potrzebna aby uzyskać satysfakcjonujący kolor.
- Niebieski krem nakładać do słoiczków na masę czekoladową.
- Na górę ułożyć pralinki kokosowe w formie oczu oraz ciasteczko a gorzką czekoladą wykończyć szczegóły.
ZIELONA TARTA Z AWOKADO I RÓŻOWYM POPCORNEM
Składniki:
Kruchy kakaowy spód
- 90 g skrobi ziemniaczanej
- 90 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 130 g mąki owsianej
- 20 g kakao
- 70 g zmielonych orzechów (dowolnych)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny)
- 150 g ksylitolu
- 100 g oleju rzepakowego
- 150 g napoju roślinnego
- 3 łyżeczki babki jajowatej
Krem zielony z awokado i matcha
- 3 miękkie awokado
- 1 szkl. nerkowców
- sok i skórka z 2 cytryn
- ksylitol
- herbata matcha
Dodatkowo
- kukurydza popcornowa
- sproszkowany burak, ksylitol w pudrze (różowa posypka)
- owoce typu maliny/truskawki/borówki
KRUCHY KAKAOWY SPÓD
- Skrobię, mąki, orzechy, kakao i proszek wymieszać razem.
- Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku.
- Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać zmielony len mieszając i odstawić na 3 minuty.
- Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać.
- Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte.
- Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte.
- Piec w 170’C ok 15 -20 minut.
KREM Z AWOKADO
- Nerkowce namoczyć w gorącej wodzie na ok 1h.
- Awokado obrać ze skórki i wyciągnąć pestki.
- Cytryny umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć z nich sok.
- Nerkowce, awokado i cytryny zblendować na gładką masę, dodać ksylitol według preferencji.
- Na koniec dodać herbatę matcha ok 1 łyżeczka lub więcej.
- Krem wyłożyć na upieczony i wystudzony spód.
RÓŻOWY POPCORN
- Do wysokiego garnka wlać olej rzepakowy (tyle aby kukurydza była nim pokryta) i podgrzewać.
- Gdy olej jest już gorący (po wrzuceniu jednego ziarna będzie to widać) wsypać garść lub więcej ziaren kukurydzy i przykryć garnek.
- Gdy popcorn będzie gotowy wysypać go na sito i nieco ostudzić.
- Przestudzony popcorn posypać mieszanką ksylitolu w pudrze i sproszkowanego buraka.
- Tarte udekorować popcornem i owocami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
podziel się: