Przepisy Zuzy Zak na przysmaki znad Bałtyku

Bałtyckie tradycyjne przysmaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zuza Zak, autorka książki kucharskiej „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie”, powraca z przepysznymi lokalnymi odkryciami. „Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna” to zbiór szerzej nieznanych, tradycyjnych przepisów mieszkańców krajów nadbałtyckich. Zuza podróżowała po Litwie, Łowie i Estonii. Najbardziej interesowała ją kuchnia litewska, ponieważ jej babcia, Halinka, pochodziła z tamtego regionu. Jakie dania przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN.

Tosty z masłem konopnym i miodem

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 kromki chleba na zakwasie
    • 1 łyżka miodu z dzikich kwiatów lub innego
      • Na masło konopne:
        • 200 g niełuskanych nasion konopi
          • 2 łyżki oleju konopnego

            Sposób przygotowania:

            Praż nasiona konopi na suchej patelni, na średnim ogniu przez ok. 7–8 minut, często mieszając, aż poczujesz orzechowy zapach. Przełóż je do robota kuchennego o dużej mocy i miksuj, aż powstanie wilgotna, sypka masa. Co jakiś czas zeskrob ją ze ścianek robota. Powoli dolewaj oleju i miksuj, aż uzyskasz jednorodną masę (o chrupiącej konsystencji). Opiecz kromki chleba, posmaruj je świeżym, jeszcze ciepłym masłem konopnym i skrop odrobiną miodu. Resztę masła konopnego trzymaj w wyparzonym, zakręconym słoiku. Można je przechowywać kilka miesięcy.

            Syrniki z czekoladową kaszą gryczaną, świeżą gruszką i granatem

            Składniki (na 4 porcje):

            • Syrniki:
              • 300 g twarogu
                • 2 jajka, lekko ubite
                  • 1/4 łyżeczki soli
                    • 4 łyżki mąki pszennej
                      • 2 łyżki drobnego cukru
                        • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
                          • olej rzepakowy do smażenia
                            • kwaśna śmietana lub crème fraîche do podania
                              • Na sałatkę owocową:
                                • 1 gruszka
                                  • 1 granat
                                    • garść poszarpanych liści mięty
                                      • kwiaty nagietka – opcjonalnie
                                        • Na czekoladową kaszę gryczaną:
                                          • 2 łyżki prażonej kaszy gryczanej
                                            • 1 łyżka masła
                                              • 1 łyżka miodu
                                                • 1 łyżka kakao

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Aby zrobić sałatkę, wymieszaj owoce z liśćmi mięty. Jeśli używasz nagietka, zostaw kilka całych kwiatów do dekoracji, a z pozostałych wyrwij płatki i wymieszaj je z owocami. Odstaw sałatkę. W dużej misce rozgnieć widelcem ser i jajka z solą. Dodaj połowę mąki, cukier i ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj ciasto, aż wszystkie składniki się połączą (robione z ziarnistego twarogu zachowa niejednorodną konsystencję). Przykryj miskę i wstaw do lodówki, aby ciasto schłodziło się w czasie przygotowywania czekoladowej kaszy gryczanej. Wlej 2 łyżki oleju na patelnię z grubym dnem, postawioną na średnim ogniu. Wsyp kaszę gryczaną i smaż ją przez ok. 2 minuty, mieszając, aż zacznie pachnieć orzechami i ściemnieje. W rondelku rozpuść masło z miodem, dodaj kakao i rozmieszaj. Łyżką cedzakową przełóż kaszę gryczaną na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju. Wsyp ją do żaroodpornej miski i polej mieszkanką masła, miodu i kakao. Dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia w czasie, gdy będziesz smażyć syrniki. Nagrzej piekarnik do 100°C. Oprósz blat resztą mąki. Uformuj kulki ciasta wielkości łyżki stołowej i obtocz je w mące. Podgrzej cienką warstwę oleju na dużej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. Smaż syrniki partiami przez 3–4 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Wyłóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe placki trzymaj w nagrzanym piekarniku, zanim usmażysz resztę. Podaj je z czekoladową kaszą gryczaną, kwaśną śmietaną lub crème fraîche i dużą ilością sałatki owocowej. Możesz je udekorować całymi kwiatami nagietka.

                                                  Mus z żytniego chleba i czekolady

                                                  Składniki (na 6 porcji):

                                                  • 300 g ciemnego chleba żytniego, czerstwego i pokrojonego w średnią kostkę
                                                    • 1/4 łyżeczki nasion kminku, prażonych i pokruszonych – opcjonalnie
                                                      • 125 g brązowego cukru
                                                        • 1 łyżka kaszy manny
                                                          • 250 ml soku jabłkowego
                                                            • 100 g ciemnej czekolady
                                                              • 200 ml śmietany kremówki, ubitej na sztywno

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Nagrzej piekarnik do 200°C. Rozsyp kostki chleba na blaszce do pieczenia i piecz je 20 minut, aż powstaną chrupiące grzanki. Wrzuć grzanki i nasiona kminku (opcjonalnie) do dużego garnka i zalej je 250 ml (1 szklanką) wody. Odstaw je do namoczenia na 20 minut. Następnie dodaj cukier i podgrzewaj, często mieszając, aby nie przypalić. Doprowadź do wrzenia. Dobrze wymieszaj kaszę mannę z sokiem jabłkowym, a następnie dodaj do garnka. Znów doprowadź do wrzenia i stale mieszaj przez ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji gęstej owsianki. Połam czekoladę na kawałki, wrzuć ją do garnka i mieszaj, aż się roztopi. Przełóż zawartość garnka do robota kuchennego i zmiksuj na idealnie gładką masę. Trwa to do 10 minut. Przełóż masę do miski i odstaw, aby trochę ostygła. Dużą, metalową łyżką dodaj większość bitej śmietany do masy czekoladowej i delikatnie rozmieszaj. Wstaw mus do lodówki na ok. 30 minut, aby stężał. Podaj deser udekorowany resztą bitej śmietany i posypany wiórkami czekolady.

                                                                Zobacz także:

                                                                Autor: Katarzyna Lackowska

                                                                Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN Online

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                Materiał promocyjny

                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana