Włoski comfort food według Cristiny Catese 

Cristina Catese w Dzień Dobry TVN
Cristina Catese
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Nic tak nie poprawia humoru jak jedzenie. Zwłaszcza teraz, kiedy dni stają się coraz krótsze i szybciej staje się ciemno. W naszej kuchni Cristina Catese przyrządza raviolo wypełnione płynnym żółtkiem, serem ricotta i szpinakiem, wytrawny strudel z borowikami, mozzarellą, suszonymi pomidorami i orzechami piniowymi oraz smażone oponki. Sprawdź jej wyjątkowe przepisy.

Raviolo wypełnione płynnym żółtkiem, serem ricotta i szpinakiem

Składniki na raviolo wypełnione płynnym żółtkiem, serem ricotta i szpinakiem

  • 200 g mąki 00
    • 2 jajka
      • garść semoliny do oprószenia blatu

        Składniki na farsz:

        • 100 g ricotty
          • 100 g szpinaku
            • 4 żółtka
              • 1 białko do smarowania 
                • 20 g tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
                  • 20 g sera Pecorino
                    • 1 mała cebula
                      • oliwa z oliwek extra vergine
                        • gałka muszkatołowa
                          • 15 g masła 
                            • Sól i pieprz
                              • dodatkowo: 80 g tartego sera Parmigiano Reggiano

                                Jak przyrządzić raviolo wypełnione płynnym żółtkiem, serem ricotta i szpinakiem

                                Ciasto na raviolo

                                Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto do połączenia się składników. Następnie przekładamy je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy przez kilka minut. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na ok 30 min w zimne miejsce. 

                                Farsz: 

                                Cebulę obieramy i cienko kroimy. Podsmażamy ją na patelni z odrobiną oliwy i 15 g masła. Jak tylko się zeszkli, dodajemy umyty szpinak i gotujemy go przez kilka minut. Na koniec redukujemy nadmiar wody i zdejmujemy patelnię z ognia. 

                                W misce łączymy ricottę, tarty ser Parmigiano Reggiano, Pecorino i tartą gałkę muszkatołową. Następnie dodajemy ugotowany i posiekany szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy (możemy również użyć blendera i zblendować wszystkie składniki). 

                                Teraz rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1 mm. Wycinamy 8 kół o średnicy ok 18 cm każde. Na środek 4 wyciętych kół, za pomocą rękawa kuchennego wykładamy szpinak z ricottą. Na środek farszu wykładamy żółtko. Następnie farsz przykrywamy kolejnym wyciętym kołem i lekko uciskamy go palcami dookoła, pozbywając się nadmiaru powietrza. Boki lekko uciskamy lekko widelcem nadając im charakterystyczną formę. Na koniec na bokach rozprowadzamy roztrzepane białko. Gotowe ravioli wykładam na ściereczce kuchennej.

                                Gotujemy je w osolonej wodzie, nie więcej niż dwa naraz, przez kilka minut. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy liście szałwii. Ravioli odcedzamy i przekładamy na patelnię z masłem i szałwią. Ravioli wykładamy na talerz, dekorujemy liśćmi szałwii i tartym serem Parmigiano Reggiano.

                                Wytrawny strudel z borowikami, mozzarellą, suszonymi pomidorami i orzechami piniowymi

                                Składniki na wytrawny strudel z borowikami, mozzarellą, suszonymi pomidorami i orzechami piniowymi (4 porcje):

                                • 1 opakowanie ciasta francuskiego
                                  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
                                    • 400 g borowików
                                      • 40 g tartego parmezanu
                                        • 150 g mozzarelli
                                          • 40 g prażonych orzechów pini
                                            • kilka gałązek tymianku
                                              • 1 por
                                                • oliwa z oliwek extra vergine
                                                  • 3 łyżki bułki tartej
                                                    • 1 jajko
                                                      • mak, sezam – do posypania

                                                        Jak przyrządzić wytrawny strudel z borowikami, mozzarellą, suszonymi pomidorami i orzechami piniowymi: 

                                                        Grzyby dokładnie oczyść za pomocą pędzla, odetnij trzonki i pokrój. Kapelusze pokrój w ćwiartki. Na patelnię dodaj oliwę, rozgrzej i dodaj grzyby. Smaż chwilę i dołącz posiekanego drobno pora. Dopraw solą i duś przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj tymianek, zdejmij z ognia i zostaw do ostudzenia.

                                                        Grzyby przełóż do miski, dodaj uprażone orzechy pini, posiekane suszone pomidory i pokrojoną w kosteczkę mozzarellę. Dodaj tymianek, pieprz, parmezan i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj.

                                                        Rozwiń ciasto francuskie (na papierze, w którym jest zawinięte) i rozłóż nadzienie, zachowując 3 cm przerwy z każdego brzegu. Zawiń ciasto wokół nadzienia i zamknij brzegi palcami. Umieść strudel na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, posmaruj rozkłóconym jajkiem i oprósz makiem i sezamem. Piecz w rozgrzanym do 200 st. Celsjusza piekarniku przez 25 minut. Wyjmij strudel z piekarnika i zostaw na 10-15 minut przed serwowaniem.

                                                        Smażone oponki

                                                        Składniki na smażone oponki (16 oponek)

                                                        500 g mąki 00

                                                        250 g ziemniaków

                                                        2 jajka

                                                        125 ml mleka

                                                        60 g cukru waniliowego (lub ½ łyżeczki olejku waniliowego, jeśli cukier nie jest dostępny)

                                                        60 g masła

                                                        ½ łyżeczki soli

                                                        12 g świeżych drożdży

                                                        2 l oleju do smażenia

                                                        Dekoracja:

                                                        Cukier

                                                        Narzędzia:

                                                        Papier do pieczenia

                                                        Łyżka cedzakowa

                                                        Jak przyrządzić smażone oponki:

                                                        Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Jak przestygną, obierz je i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Masło rozpuść i zostaw do ostygnięcia. Mąkę z cukrem przesyp do misy miksera. Włącz mikser, dodaj ziemniaki, jajka i masło. Stopniowo dodaj mleko z drożdżami. Po kilku minutach dodaj wanilię i sól. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, otrzymasz stosunkowo klejące się ciasto (zależy to też od typu ziemniaków, jaki użyjesz).

                                                        Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i zacznij wyrabiać, pomagając sobie skrobką cukierniczą. Staraj się nie dodawać zbyt dużo mąki, bo oponki będą twarde. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do czystej miski, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny (do podwojenia objętości).

                                                        Po upływie tego czasu zacznij formować oponki, najpierw roluj wałeczki z kęsów ciasta, a następnie złącz je, formując oponki. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp. Przykryj folią spożywczą i zostaw do wyrośnięcia na około godzinę. W dużym, głębokim garnku rozgrzej olej. Najlepsza temperatura do smażenia oponek to 175 st. Celsjusza (jeśli nie masz termometru, sprawdź temperaturę drewnianą łyżeczką – jeśli olej wokół niej „bąbelkuje”, temperatura jest odpowiednia).

                                                        Rada: Aby nie naruszyć struktury wyrośniętych oponek, nie odrywaj ich od papieru do pieczenia, tylko wytnij je pozostawiając je na papierze. Papier odklei się podczas smażenia i możesz go wyrzucić. Oponki są gotowe, kiedy osiągną złoto-brązowy kolor. Usmażone odsączaj na ręczniku kuchennym, a następnie otocz w cukrze.

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Luiza Bebłot

                                                        Źródło: Cristina Catese

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Michał Milowicz został zakopany w trumnie

                                                        Michał Milowicz został zakopany w trumnie

                                                        Blanka Lipińska pokazała nam wnętrza swego nowego domu

                                                        Blanka Lipińska pokazała nam wnętrza swego nowego domu

                                                        Co to jest socjoseksualność? "Pod spodem jest prawdopodobnie nieszczęśliwa i samotna osoba"

                                                        Co to jest socjoseksualność? "Pod spodem jest prawdopodobnie nieszczęśliwa i samotna osoba"

                                                        Łukasz Orbitowski zmierzył się z Małgorzatą Rozenek-Majdan. Co musieli zrobić? "Czujesz fizyczny ból"

                                                        Łukasz Orbitowski zmierzył się z Małgorzatą Rozenek-Majdan. Co musieli zrobić? "Czujesz fizyczny ból"

                                                        "Milionerzy". Kto żyje w Ćottogramie? Uczestniczka wahała się do ostatniej chwili

                                                        "Milionerzy". Kto żyje w Ćottogramie? Uczestniczka wahała się do ostatniej chwili

                                                        Mieszka w slumsach i marzy, by odmienić los rodziny. "Wiem, że mogę to zrobić, tańcząc w balecie"

                                                        Mieszka w slumsach i marzy, by odmienić los rodziny. "Wiem, że mogę to zrobić, tańcząc w balecie"

                                                        Kultowa gra powraca w nowej odsłonie. Mistrz Scrabble zdradza "najdroższe słowo"
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Kultowa gra powraca w nowej odsłonie. Mistrz Scrabble zdradza "najdroższe słowo"

                                                        "Wymarzony Szkolny Obiad". Poznaj przepisy na dania, które pokocha każdy uczeń
                                                        Materiał promocyjny

                                                        "Wymarzony Szkolny Obiad". Poznaj przepisy na dania, które pokocha każdy uczeń

                                                        Małgorzata Rozenek-Majdan wskoczyła do wanny pełnej lodu: "Nie wypada tego nie zrobić"

                                                        Małgorzata Rozenek-Majdan wskoczyła do wanny pełnej lodu: "Nie wypada tego nie zrobić"

                                                        Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?

                                                        Jak koledzy ze studiów postrzegają Oliwię Bieniuk?

                                                        Jak koledzy ze studiów postrzegają Oliwię Bieniuk?

                                                        13-osobowa rodzina Clarke jest już w Tajlandii. To nie koniec ich dalekich podróży

                                                        13-osobowa rodzina Clarke jest już w Tajlandii. To nie koniec ich dalekich podróży

                                                        Zacznij dzień słodkim, zdrowym śniadaniem. Poznaj dodające energii dania według Darii Ładochy
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Zacznij dzień słodkim, zdrowym śniadaniem. Poznaj dodające energii dania według Darii Ładochy

                                                        "Sposób na wnętrze": Mural, sztukateria i obrotowe lamele. Modny i przytulny salon w jeden dzień
                                                        Materiał promocyjny

                                                        "Sposób na wnętrze": Mural, sztukateria i obrotowe lamele. Modny i przytulny salon w jeden dzień

                                                        Mefedron na wyciągnięcie ręki. Jak poznać uzależnienie u dziecka? Czat z ekspertem

                                                        Mefedron na wyciągnięcie ręki. Jak poznać uzależnienie u dziecka? Czat z ekspertem

                                                        Kim jest zwycięzca "Czas na Show. Drag Me Out"? To mistrz świata i mąż znanej aktorki

                                                        Kim jest zwycięzca "Czas na Show. Drag Me Out"? To mistrz świata i mąż znanej aktorki

                                                        Czy można wejść do restauracji lub baru z psem? GIS przypomina

                                                        Czy można wejść do restauracji lub baru z psem? GIS przypomina

                                                        Pogoda na weekend. Termometry mogą wskazać nawet 27 kresek

                                                        Pogoda na weekend. Termometry mogą wskazać nawet 27 kresek

                                                        Efekt placebo wciąż wykorzystuje się w medycynie. Na czym polega?

                                                        Efekt placebo wciąż wykorzystuje się w medycynie. Na czym polega?

                                                        Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

                                                        Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

                                                        Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

                                                        Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

                                                        Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

                                                        Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

                                                        "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

                                                        "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

                                                        Znamy finalistów XV edycji konkursu Sukcesu Pisanego Szminką

                                                        Znamy finalistów XV edycji konkursu Sukcesu Pisanego Szminką

                                                        "Przypalone ciasto warto wytrzeć tarką"

                                                        "Przypalone ciasto warto wytrzeć tarką"

                                                        Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

                                                        Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

                                                        Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

                                                        Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

                                                        Pył znad Sahary powrócił do Polski. Dla tej grupy osób jest szczególnie groźny

                                                        Pył znad Sahary powrócił do Polski. Dla tej grupy osób jest szczególnie groźny

                                                        Kolejny sukces Taylor Swift. 34-latka debiutuje na liście światowych miliarderów

                                                        Kolejny sukces Taylor Swift. 34-latka debiutuje na liście światowych miliarderów

                                                        Najlepsze podkłady na lato 2024. Czym się kierować, wybierając ten kosmetyk?

                                                        Najlepsze podkłady na lato 2024. Czym się kierować, wybierając ten kosmetyk?

                                                        E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
                                                        Materiał promocyjny

                                                        E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

                                                        Są bliźniaczkami syjamskimi, lecz mają inną orientację. Jak wygląda ich życie seksualne?

                                                        Są bliźniaczkami syjamskimi, lecz mają inną orientację. Jak wygląda ich życie seksualne?

                                                        Kuba Wesołowski znów zostanie tatą. Żona aktora pochwaliła się ciążowym brzuszkiem

                                                        Kuba Wesołowski znów zostanie tatą. Żona aktora pochwaliła się ciążowym brzuszkiem

                                                        Uniwersalne motywy na maturę z polskiego. Poznaj najpopularniejsze motywy literackie i zrób sobie powtórkę

                                                        Uniwersalne motywy na maturę z polskiego. Poznaj najpopularniejsze motywy literackie i zrób sobie powtórkę

                                                        In vitro w Polsce: Ministerstwo Zdrowia przedstawia szczegóły programu. "Przywracamy nadzieję"

                                                        In vitro w Polsce: Ministerstwo Zdrowia przedstawia szczegóły programu. "Przywracamy nadzieję"

                                                        Gdzie jest burza teraz? Radar burz NA ŻYWO

                                                        Gdzie jest burza teraz? Radar burz NA ŻYWO

                                                        Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

                                                        Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

                                                        Mama lekarz mówi na co nie pozwala dzieciom w domu. "Nie ma mowy"

                                                        Mama lekarz mówi na co nie pozwala dzieciom w domu. "Nie ma mowy"

                                                        #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

                                                        #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

                                                        Gruszki to idealny owoc dla zmagających się z tą chorobą. Sprawdź, dlaczego

                                                        Gruszki to idealny owoc dla zmagających się z tą chorobą. Sprawdź, dlaczego