Placuszki twarogowe z borówkami - przepis
Składniki:
- 400 g sera z wiaderka,
 - szklanka mąki,
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
 - 3 jajka,
 - 3 łyżki cukru,
 - laska wanilii,
 - łyżeczka cynamonu,
 - masło.
 
Przepisy Andrzeja Polana
Do podania:
- kiwi,
 - 100 g truskawek,
 - 100 g borówek,
 - cukier puder,
 - 100 g białych winogron.
 
Sposób przygotowania:
- Białka jajek ubij na sztywną pianę. Do twarogu dodaj żółtka, mąkę, cynamon, cukier i ziarna wanilii oraz proszek do pieczenia.
 - Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj białka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodaj borówki. Na rozgrzanej patelni z masłem wykładaj łyżką porcję placków i smaż na złoty kolor.
 - Podawaj ze świeżymi owocami.
 
Placki cebulowe - przepis
Składniki:
- 4 cebule białe,
 - 3 łyżki mąki pszennej,
 - jajko,
 - łyżeczka cukru,
 - łyżeczka tymianku,
 - sól i pieprz.
 
Składniki na sos:
- śmietana 18%,
 - świeży koperek,
 - ząbek czosnku.
 
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przełóż do naczynia i dodaj przyprawy. Odstaw cebulę na kwadrans. W drugim naczyniu rozbełtaj jajko.
 - Połącz ze sobą składniki i dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
 - Smaż placki na rozgrzanym oleju i serwuj z dipem koperkowym.
 
Dobra Rada: jeżeli obawiasz się, że sól zwilgotnieje, mam dla Ciebie radę. Włóż na dno kilka ziarenek ryżu. Wówczas masz gwarancję, że ryż zapobiegnie wilgotnieniu.
Placek po węgiersku - przepis
Składniki na placki:
- 0,5 kg ziemniaków,
 - 200 g łososia wędzonego,
 - 2 ząbki czosnku,
 - jajko,
 - 2-3 łyżki mąki pszennej,
 - łyżka śmietany,
 - sól i pieprz,
 - olej do smażenia.
 
Składniki na gulasz wołowy:
- 1 kg mięsa wołowego na gulasz,
 - czerwona papryka,
 - zielona papryka,
 - cebula biała,
 - 200 g pieczarek,
 - marchew,
 - puszka Pomidorów Pelati,
 - 2 duże ogórki kiszone,
 - 4 ząbki czosnku,
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
 - 2 łyżki mąki pszennej,
 - 2 łyżki papryki słodkiej,
 - łyżka papryki ostrej,
 - 4 sztuki ziela angielskiego,
 - pieprz w ziarnach,
 - sól,
 - smalec do smażenia.
 
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki zetrzyj na tarce lub przy użyciu maszyny. Odsącz dokładnie z wody na sitku. Pamiętaj, aby ziemniaków nie zostawiać na dłuższy czas ponieważ będą czarne.
 - Do ziemniaków dodaj startą cebulę, mąkę oraz czosnek. Dodaj również jajo, sól i pieprz. Łyżkę śmietany – zapobiegnie czarnieniu ziemniaków.
 - Masz już gotową bazę do placków. Smaż z obu stron na bardzo rozgrzanym oleju. Usmażone placki przełóż na papier, aby odsączyć z tłuszczu.
 - Mięso wołowe pokrój w kostkę, wymieszaj z mąką i smaż na smalcu, aż będzie rumiane.
 - Warzywa pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez prasę. Do garnka przełóż mięso. Na tej samej patelni smaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj paprykę mieloną i koncentrat pomidorowy. Po chwili dodaj pomidory i odrobinę wody. Duś pod przykryciem przez 15 minut.
 - Całość składników przełóż do mięsa w dużym garnku. Jeżeli jest za mało płynu, dodaj ciepłej wody. Dopraw przyprawami i gotuj przez około 2 h na wolnym ogniu.
 - Na końcu dodaj ogórki kiszone, pieczarki oraz marchewkę, paprykę i dopraw do smaku.
 
Dobra Rada: jeżeli kroisz np. cebulę i Twoje dłonie pachną nieprzyjemnie, umyj je w soku z cytryny. Pozbędziesz się zapachu.
Placki ziemniaczane z łososiem - przepis
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
 - marchew,
 - korzeń pietruszki,
 - 2 ząbki czosnku,
 - jajko,
 - 2-3 łyżki mąki pszennej,
 - łyżka śmietany 18%,
 - sól i pieprz,
 - olej do smażenia,
 - 200 g serka śniadaniowego,
 - 5 łyżek jogurtu greckiego,
 - rukola,
 - cytryna,
 - sól i pieprz,
 - 300 g łososia wędzonego.
 
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki zetrzyj na tarce. Odsącz dokładnie z wody na sitku. Pamiętaj, aby ziemniaków nie zostawiać na dłuższy czas, ponieważ będą czarne.
 - Do ziemniaków dodaj startą cebulę, mąkę oraz czosnek. Dodaj również jajo, sól i pieprz. Łyżkę śmietany – zapobiegnie czarnieniu ziemniaków.
 - Masz już gotową bazę do placków. Jeżeli chcesz zrobić wersję z warzywami dodaj startą marchew oraz pietruszkę. Smaż z obu stron na bardzo rozgrzanym oleju. Usmażone placki przełóż na papier, aby odsączyć z tłuszczu. Podawać możesz z kwaśną śmietaną i natką pietruszki
 - Do miseczki przełóż serek śniadaniowy i wymieszaj z jogurtem greckim. Dopraw sokiem i skórką z cytryny, dodaj pokrojoną rukolę sól i pieprz
 - Na każdy placek wyłóż porcje serka, łososia oraz rukoli.
 
Placki z kiszonej kapusty - przepis
Składniki:
- 600 g ziemniaki,
 - 350 g dobrej kapusty kiszonej,
 - 2 cebule białe,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 2 łyżki mąki pszennej,
 - pół łyżki mąki ziemniaczanej,
 - sól i pieprz,
 - pęczek szczypioru do posypania,
 - łyżka oregano,
 - olej.
 
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki oraz cebulę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Kapustę dobrze odciśnij z soku, następnie poszatkuj.
 - Ziemniaki, cebulę, kapustę kiszoną wymieszaj z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Dodaj mąki oraz przyprawy.
 - Smaż na rozgrzanym oleju. Zjadaj jak są jeszcze gorące.
 
Dobra Rada: jeżeli sałata straci swoją świeżość wystarczy, że przepłuczesz ją w zimnej wodzie, i włożysz do torebki. Wówczas schowaj ją do lodówki na kilka godzin. Powinna odzyskać swoją świeżość.
Zobacz także:
- Placki ziemniaczane - najlepsze przepisy Jana Kuronia. Sprawdź je nie tylko w Dniu Placków Ziemniaczanych
 - Placki warzywne w różnych odsłonach według przepisów Darii Ładochy
 - Placki ziemniaczane z boczniakami i kwaśną śmietaną - przepis Sebastiana Olmy
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN