Placuszki twarogowe z borówkami - przepis
Składniki:
- 400 g sera z wiaderka,
- szklanka mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- laska wanilii,
- łyżeczka cynamonu,
- masło.
Przepisy Andrzeja Polana
Do podania:
- kiwi,
- 100 g truskawek,
- 100 g borówek,
- cukier puder,
- 100 g białych winogron.
Sposób przygotowania:
- Białka jajek ubij na sztywną pianę. Do twarogu dodaj żółtka, mąkę, cynamon, cukier i ziarna wanilii oraz proszek do pieczenia.
- Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj białka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodaj borówki. Na rozgrzanej patelni z masłem wykładaj łyżką porcję placków i smaż na złoty kolor.
- Podawaj ze świeżymi owocami.
Placki cebulowe - przepis
Składniki:
- 4 cebule białe,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- jajko,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz.
Składniki na sos:
- śmietana 18%,
- świeży koperek,
- ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przełóż do naczynia i dodaj przyprawy. Odstaw cebulę na kwadrans. W drugim naczyniu rozbełtaj jajko.
- Połącz ze sobą składniki i dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
- Smaż placki na rozgrzanym oleju i serwuj z dipem koperkowym.
Dobra Rada: jeżeli obawiasz się, że sól zwilgotnieje, mam dla Ciebie radę. Włóż na dno kilka ziarenek ryżu. Wówczas masz gwarancję, że ryż zapobiegnie wilgotnieniu.
Placek po węgiersku - przepis
Składniki na placki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 200 g łososia wędzonego,
- 2 ząbki czosnku,
- jajko,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- łyżka śmietany,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Składniki na gulasz wołowy:
- 1 kg mięsa wołowego na gulasz,
- czerwona papryka,
- zielona papryka,
- cebula biała,
- 200 g pieczarek,
- marchew,
- puszka Pomidorów Pelati,
- 2 duże ogórki kiszone,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki papryki słodkiej,
- łyżka papryki ostrej,
- 4 sztuki ziela angielskiego,
- pieprz w ziarnach,
- sól,
- smalec do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki zetrzyj na tarce lub przy użyciu maszyny. Odsącz dokładnie z wody na sitku. Pamiętaj, aby ziemniaków nie zostawiać na dłuższy czas ponieważ będą czarne.
- Do ziemniaków dodaj startą cebulę, mąkę oraz czosnek. Dodaj również jajo, sól i pieprz. Łyżkę śmietany – zapobiegnie czarnieniu ziemniaków.
- Masz już gotową bazę do placków. Smaż z obu stron na bardzo rozgrzanym oleju. Usmażone placki przełóż na papier, aby odsączyć z tłuszczu.
- Mięso wołowe pokrój w kostkę, wymieszaj z mąką i smaż na smalcu, aż będzie rumiane.
- Warzywa pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez prasę. Do garnka przełóż mięso. Na tej samej patelni smaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj paprykę mieloną i koncentrat pomidorowy. Po chwili dodaj pomidory i odrobinę wody. Duś pod przykryciem przez 15 minut.
- Całość składników przełóż do mięsa w dużym garnku. Jeżeli jest za mało płynu, dodaj ciepłej wody. Dopraw przyprawami i gotuj przez około 2 h na wolnym ogniu.
- Na końcu dodaj ogórki kiszone, pieczarki oraz marchewkę, paprykę i dopraw do smaku.
Dobra Rada: jeżeli kroisz np. cebulę i Twoje dłonie pachną nieprzyjemnie, umyj je w soku z cytryny. Pozbędziesz się zapachu.
Placki ziemniaczane z łososiem - przepis
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- marchew,
- korzeń pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- jajko,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- łyżka śmietany 18%,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- 200 g serka śniadaniowego,
- 5 łyżek jogurtu greckiego,
- rukola,
- cytryna,
- sól i pieprz,
- 300 g łososia wędzonego.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki zetrzyj na tarce. Odsącz dokładnie z wody na sitku. Pamiętaj, aby ziemniaków nie zostawiać na dłuższy czas, ponieważ będą czarne.
- Do ziemniaków dodaj startą cebulę, mąkę oraz czosnek. Dodaj również jajo, sól i pieprz. Łyżkę śmietany – zapobiegnie czarnieniu ziemniaków.
- Masz już gotową bazę do placków. Jeżeli chcesz zrobić wersję z warzywami dodaj startą marchew oraz pietruszkę. Smaż z obu stron na bardzo rozgrzanym oleju. Usmażone placki przełóż na papier, aby odsączyć z tłuszczu. Podawać możesz z kwaśną śmietaną i natką pietruszki
- Do miseczki przełóż serek śniadaniowy i wymieszaj z jogurtem greckim. Dopraw sokiem i skórką z cytryny, dodaj pokrojoną rukolę sól i pieprz
- Na każdy placek wyłóż porcje serka, łososia oraz rukoli.
Placki z kiszonej kapusty - przepis
Składniki:
- 600 g ziemniaki,
- 350 g dobrej kapusty kiszonej,
- 2 cebule białe,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- pół łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól i pieprz,
- pęczek szczypioru do posypania,
- łyżka oregano,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki oraz cebulę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Kapustę dobrze odciśnij z soku, następnie poszatkuj.
- Ziemniaki, cebulę, kapustę kiszoną wymieszaj z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Dodaj mąki oraz przyprawy.
- Smaż na rozgrzanym oleju. Zjadaj jak są jeszcze gorące.
Dobra Rada: jeżeli sałata straci swoją świeżość wystarczy, że przepłuczesz ją w zimnej wodzie, i włożysz do torebki. Wówczas schowaj ją do lodówki na kilka godzin. Powinna odzyskać swoją świeżość.
Zobacz także:
- Placki ziemniaczane - najlepsze przepisy Jana Kuronia. Sprawdź je nie tylko w Dniu Placków Ziemniaczanych
- Placki warzywne w różnych odsłonach według przepisów Darii Ładochy
- Placki ziemniaczane z boczniakami i kwaśną śmietaną - przepis Sebastiana Olmy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN