Placuszkowy zawrót głowy w wykonaniu Szymona Czerwińskiego

Szymon Czerwiński
Placuszkowy zawrót głowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował placuszki w różnych odsłonach - na słodko i słono. Każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź jego przepisy na placki: twarogowe z borówkami, cebulowe, ziemniaczane z łososiem i z kiszonej kapusty.
Placuszki twarogowe z borówkami
Placuszki twarogowe z borówkami
Placuszki twarogowe z borówkami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Placuszki twarogowe z borówkami - przepis

Składniki:

  • 400 g sera z wiaderka,
  • szklanka mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • laska wanilii,
  • łyżeczka cynamonu,
  • masło.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Do podania:

  • kiwi,
  • 100 g truskawek,
  • 100 g borówek,
  • cukier puder,
  • 100 g białych winogron.

Sposób przygotowania:

  1. Białka jajek ubij na sztywną pianę. Do twarogu dodaj żółtka, mąkę, cynamon, cukier i ziarna wanilii oraz proszek do pieczenia.
  2. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj białka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodaj borówki. Na rozgrzanej patelni z masłem wykładaj łyżką porcję placków i smaż na złoty kolor.
  3. Podawaj ze świeżymi owocami.
Placki cebulowe
Placki cebulowe
Placki cebulowe
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Placki cebulowe - przepis

Składniki:

  • 4 cebule białe,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • jajko,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz.

Składniki na sos:

  • śmietana 18%,
  • świeży koperek,
  • ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przełóż do naczynia i dodaj przyprawy. Odstaw cebulę na kwadrans. W drugim naczyniu rozbełtaj jajko.
  2. Połącz ze sobą składniki i dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
  3. Smaż placki na rozgrzanym oleju i serwuj z dipem koperkowym.

Dobra Rada: jeżeli obawiasz się, że sól zwilgotnieje, mam dla Ciebie radę. Włóż na dno kilka ziarenek ryżu. Wówczas masz gwarancję, że ryż zapobiegnie wilgotnieniu.

Placek po węgiersku
Placek po węgiersku
Placek po węgiersku
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Placek po węgiersku - przepis

Składniki na placki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 200 g łososia wędzonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka śmietany,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Składniki na gulasz wołowy:

  • 1 kg mięsa wołowego na gulasz,
  • czerwona papryka,
  • zielona papryka,
  • cebula biała,
  • 200 g pieczarek,
  • marchew,
  • puszka Pomidorów Pelati,
  • 2 duże ogórki kiszone,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki papryki słodkiej,
  • łyżka papryki ostrej,
  • 4 sztuki ziela angielskiego,
  • pieprz w ziarnach,
  • sól,
  • smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce lub przy użyciu maszyny. Odsącz dokładnie z wody na sitku. Pamiętaj, aby ziemniaków nie zostawiać na dłuższy czas ponieważ będą czarne.
  2. Do ziemniaków dodaj startą cebulę, mąkę oraz czosnek. Dodaj również jajo, sól i pieprz. Łyżkę śmietany – zapobiegnie czarnieniu ziemniaków.
  3. Masz już gotową bazę do placków. Smaż z obu stron na bardzo rozgrzanym oleju. Usmażone placki przełóż na papier, aby odsączyć z tłuszczu.
  4. Mięso wołowe pokrój w kostkę, wymieszaj z mąką i smaż na smalcu, aż będzie rumiane.
  5. Warzywa pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez prasę. Do garnka przełóż mięso. Na tej samej patelni smaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj paprykę mieloną i koncentrat pomidorowy. Po chwili dodaj pomidory i odrobinę wody. Duś pod przykryciem przez 15 minut.
  6. Całość składników przełóż do mięsa w dużym garnku. Jeżeli jest za mało płynu, dodaj ciepłej wody. Dopraw przyprawami i gotuj przez około 2 h na wolnym ogniu.
  7. Na końcu dodaj ogórki kiszone, pieczarki oraz marchewkę, paprykę i dopraw do smaku.

Dobra Rada: jeżeli kroisz np. cebulę i Twoje dłonie pachną nieprzyjemnie, umyj je w soku z cytryny. Pozbędziesz się zapachu. 

Placki ziemniaczane z łososiem
Placki ziemniaczane z łososiem
Placki ziemniaczane z łososiem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Placki ziemniaczane z łososiem - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka śmietany 18%,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 200 g serka śniadaniowego,
  • 5 łyżek jogurtu greckiego,
  • rukola,
  • cytryna,
  • sól i pieprz,
  • 300 g łososia wędzonego.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce. Odsącz dokładnie z wody na sitku. Pamiętaj, aby ziemniaków nie zostawiać na dłuższy czas, ponieważ będą czarne.
  2. Do ziemniaków dodaj startą cebulę, mąkę oraz czosnek. Dodaj również jajo, sól i pieprz. Łyżkę śmietany – zapobiegnie czarnieniu ziemniaków.
  3. Masz już gotową bazę do placków. Jeżeli chcesz zrobić wersję z warzywami dodaj startą marchew oraz pietruszkę. Smaż z obu stron na bardzo rozgrzanym oleju. Usmażone placki przełóż na papier, aby odsączyć z tłuszczu. Podawać możesz z kwaśną śmietaną i natką pietruszki
  4. Do miseczki przełóż serek śniadaniowy i wymieszaj z jogurtem greckim. Dopraw sokiem i skórką z cytryny, dodaj pokrojoną rukolę sól i pieprz
  5. Na każdy placek wyłóż porcje serka, łososia oraz rukoli.
Placki z kiszonej kapusty
Placki z kiszonej kapusty
Placki z kiszonej kapusty
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Placki z kiszonej kapusty - przepis

Składniki:

  • 600 g ziemniaki,
  • 350 g dobrej kapusty kiszonej,
  • 2 cebule białe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz,
  • pęczek szczypioru do posypania,
  • łyżka oregano,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki oraz cebulę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Kapustę dobrze odciśnij z soku, następnie poszatkuj.
  2. Ziemniaki, cebulę, kapustę kiszoną wymieszaj z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Dodaj mąki oraz przyprawy.
  3. Smaż na rozgrzanym oleju. Zjadaj jak są jeszcze gorące.

Dobra Rada: jeżeli sałata straci swoją świeżość wystarczy, że przepłuczesz ją w zimnej wodzie, i włożysz do torebki. Wówczas schowaj ją do lodówki na kilka godzin. Powinna odzyskać swoją świeżość.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości