Placki ziemniaczane z boczniakami i kwaśną śmietaną - przepis Sebastiana Olmy

Placki ziemniaczane z boczniakami i kwaśną śmietaną - przepis Sebastiana Olmy
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma zaserwował sporą dawkę informacji o ziemniakach i pokazał, z jakich odmian przygotować najlepsze potrawy. Jak zrobić placki ziemniaczane z boczniakami i kwaśną śmietaną? Sprawdź przepis.

Placki ziemniaczane z boczniakami i kwaśną śmietaną - przepis

Składniki:

  • Ziemniaki kat. C x 2 kg
  • Kwaśna śmietana 18% x 0,2kg
  • Słodka śmietana 36% x 0,5l
  • Jajka x 4 szt.
  • Mąka pszenna x 300g (można dodaj więcej, zależy od gęstości ciasta)
  • Majeranek suszony x 2 łyżki
  • Natka pietruszki x 1 duży pęczek
  • Cebula biała x 2 szt.
  • Czosnek x 13 ząbków
  • Boczniak x 1 kg
  • Sól, zioła prowansalskie, papryka słodka x 1 duża łyżka
  • Olej do smażenia

Placki ziemniaczane z boczniakami i kwaśną śmietaną - sposób przygotowania

  1. Ziemniaki na placki zetrzyj na cienkich oczkach, dodaj do nich jajka, mąkę pszenną, majeranek suszony, tartą cebulkę i czosnek. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Placki smaż na oleju roślinnym, aż będą złote z każdej strony, następnie odstaw na papier.
  3. Boczniaki porwij palcami na małe kawałki, przełóż do miski i dopraw do smaku solą, ziołami prowansalskimi i papryką słodką. Podsmaż na patelni na złoty kolor z czosnkiem i podlej słodką śmietaną. Poczekaj, aż sos lekko odparuje i dodaj do środka posiekaną natkę pietruszki.
  4. Na talerzu ułóż porcję sosu, następnie dodaj placki. Na całość dodaj kwaśną śmietanę i natkę pietruszki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości