Placki ziemniaczane z boczniakami i kwaśną śmietaną - przepis
Składniki:
- Ziemniaki kat. C x 2 kg
- Kwaśna śmietana 18% x 0,2kg
- Słodka śmietana 36% x 0,5l
- Jajka x 4 szt.
- Mąka pszenna x 300g (można dodaj więcej, zależy od gęstości ciasta)
- Majeranek suszony x 2 łyżki
- Natka pietruszki x 1 duży pęczek
- Cebula biała x 2 szt.
- Czosnek x 13 ząbków
- Boczniak x 1 kg
- Sól, zioła prowansalskie, papryka słodka x 1 duża łyżka
- Olej do smażenia
Placki ziemniaczane z boczniakami i kwaśną śmietaną - sposób przygotowania
- Ziemniaki na placki zetrzyj na cienkich oczkach, dodaj do nich jajka, mąkę pszenną, majeranek suszony, tartą cebulkę i czosnek. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Placki smaż na oleju roślinnym, aż będą złote z każdej strony, następnie odstaw na papier.
- Boczniaki porwij palcami na małe kawałki, przełóż do miski i dopraw do smaku solą, ziołami prowansalskimi i papryką słodką. Podsmaż na patelni na złoty kolor z czosnkiem i podlej słodką śmietaną. Poczekaj, aż sos lekko odparuje i dodaj do środka posiekaną natkę pietruszki.
- Na talerzu ułóż porcję sosu, następnie dodaj placki. Na całość dodaj kwaśną śmietanę i natkę pietruszki.
Zobacz także:
- Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy
- Zapiekanki ziemniaczane według przepisów Szymona Czerwińskiego
- Ziemniaczana kuchnia Katarzyny i Zofii Pilitowskich
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: