Zupa dyniowa na skrzydłach gęsich podawana z olejem dyniowym, kwaśną śmietaną i pestkami dyni - przepis
Składniki:
- 2 gęsie skrzydła
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 kg dyni najlepiej hokkaido
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- szklanka słodkiej śmietany 18 proc.
- szklanka obranych pestek dyni
- olej dyniowy do dekoracji
- świeży imbir
- kmin rzymski
Sposób przygotowania:
- Skrzydła kroimy na mniejsze kawałki, by zmieściły się do garnka, zalewamy wodą, gotujemy ok 20 minut.
- Cebulę obieramy, kroimy w gruba kostkę, szklimy na maśle na patelni aż nabierze rumieńców.
- Dynię obieramy ze skóry, kroimy w gruba kostkę, dorzucamy na kilka minut na patelnię do cebuli.
- Zawartość patelni przekładamy do garnka z wodą i skrzydłami. Gotujemy do miękkości ok. 30 minut.
- Kości wyjmujemy, a zupę miksujemy na gładko ze śmietaną i dobrze przyprawiamy solą, odrobina pieprzu, gałką.
- Podajemy z podprażonymi na patelni pestkami dyni, kleksem kwaśnej śmietany i olejem z pestek dyni.
Piersi gęsie w czosnku na resztkach warzywnych - przepis
Składniki:
- piersi gęsie
- pieprz, czosnek
- pietruszka
- cebula
- seler
- jabłka
- gruszki
Sposób przygotowania:
- Piersi gęsie nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem.
- Na dnie blachy układamy resztki pokrojonych warzyw (wyschniętych, zwiędniętych) - cebuli, selera, pietruszki, czosnku, ale też jabłek czy gruszek.
- Podlewamy wodą i pieczemy ok. 2 godzin w temperaturze 160-170 stopni, podlewając co jakiś czas wodą.
- Mięso odkładamy na bok, żeby odpoczęło, a resztki zlewamy do garnuszka i robimy z nich sos.
Sos z resztek warzywnych z miodem pitnym
- Resztki blendujemy na gładki sos (jeśli trzeba dolewamy trochę wody lub śmietanki słodkiej 12 proc.).
- Stawiamy na małym ogniu, podgrzewamy i doprawiamy - solą, gałką muszkatołową, pieprzem, miodem pitnym (ok. 50 ml). Sos musi być wyrazisty w smaku!
Modra kapusta z miodem, cynamonem, anyżem, goździkami i żurawiną - przepis
Składniki:
- pół średniej główki czerwonej kapusty
- 2 czerwone cebule
- garść świeżej, mrożonej lub suszonej żurawiny
- 1-2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- szczypta cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 5 goździków
Sposób przygotowania:
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na oleju.
- Kapustę szatkujemy, dodajemy sól, ugniatamy dłońmi, by puściła wodę, dodajemy do cebuli, chwilę podsmażamy.
- Do garnka przekładamy kapustę z cebulą, dodajemy pozostałe składniki i dusimy podlewając wodą i często mieszając.
- Na koniec doprawiamy i hartujemy łyżką masła.
Fasola Niepodległości z masłem i rozmarynem - przepis
Składniki:
- 100 g białej fasoli
- kilka ząbków czosnku
- spora gałązka rozmarynu
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Fasolę moczymy w zimnej wodzie (minimum 10-12h). Wodę wylewamy.
- Fasolę zalewamy świeżą woda, dodajemy czosnek, rozmaryn przeciśnięty przez praskę i masło. Gotujemy do miękkości. Na samym końcu solimy.
Zielone kopytka z natką pietruszki - przepis
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 3 garści natki pietruszki
- pół szklanki gorącej wody
- szklanka mąki
- 1 jajko
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę.
- Natkę z ciepłą wodą blendujemy na gładki krem, dodajemy do ziemniaków, podsypujemy mąką.
- Dodajemy jajko, doprawiamy solą i gałką muszkatołową, formujemy w wałeczki i kroimy w kopytka.
- Gotujemy w lekko osolonej wodzie, po minucie od wypłynięcia, wyławiamy.
Jabłka w majeranku (do gęsi)
- 1,5 kilograma kwaśnych jabłek
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki majeranku
Jabłka obieramy, kroimy w kawałki (ćwiartki lub ósemki), wrzucamy na rozgrzane masło i podsmażamy póki nie zmiękną podlewając wodą, posypujemy majerankiem, podajemy natychmiast.
Zobacz także:
- Czy w piątek 11 listopada można jeść mięso? Są decyzje biskupów
- Kuchnia polska – przepisy na tradycyjny polski obiad
- Jakie polskie dania najbardziej smakują obcokrajowcom? Wybór was zaskoczy
Źródło: Katarzyna Bosacka
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: