Kuchnia niepodległościowa: gęsina, modra kapusta z miodem, fasola niepodległości, zielone kopytka i inne przepisy Katarzyny Bosackiej

Katarzyna Bosacka w kuchni DDTVN
Katarzyna Bosacka i jej kuchnia niepodległościowa
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN specjalne dania z okazji Narodowego Święta Niepodległości 11 listopada i Dnia Świętego Marcina. Tego dnia w Wielkopolsce, a także w województwie śląskim i nie tylko, tradycyjnie piecze się gęś i zajada rogalami świętomarcińskimi. Jak zrobić zupę dyniową na skrzydłach gęsich, piersi gęsie w czosnku na resztkach warzywnych, modrą kapustę z miodem, fasolę niepodległości z masłem i rozmarynem, zielone kopytka z natką pietruszki? Sprawdź przepisy Katarzyny Bosackiej

Zupa dyniowa na skrzydłach gęsich podawana z olejem dyniowym, kwaśną śmietaną i pestkami dyni - przepis

Zupa dyniowa na skrzydłach gęsich
Zupa dyniowa na skrzydłach gęsich
Zupa dyniowa na skrzydłach gęsich
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 2 gęsie skrzydła
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 kg dyni najlepiej hokkaido
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • szklanka słodkiej śmietany 18 proc.
  • szklanka obranych pestek dyni
  • olej dyniowy do dekoracji
  • świeży imbir
  • kmin rzymski

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydła kroimy na mniejsze kawałki, by zmieściły się do garnka, zalewamy wodą, gotujemy ok 20 minut.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w gruba kostkę, szklimy na maśle na patelni aż nabierze rumieńców.
  3. Dynię obieramy ze skóry, kroimy w gruba kostkę, dorzucamy na kilka minut na patelnię do cebuli. 
  4. Zawartość patelni przekładamy do garnka z wodą i skrzydłami. Gotujemy do miękkości ok. 30 minut.
  5. Kości wyjmujemy, a zupę miksujemy na gładko ze śmietaną i dobrze przyprawiamy solą, odrobina pieprzu, gałką.
  6. Podajemy z podprażonymi na patelni pestkami dyni, kleksem kwaśnej śmietany i olejem z pestek dyni.

Piersi gęsie w czosnku na resztkach warzywnych - przepis

Piersi gęsie w czosnku na resztkach warzywnych
Piersi gęsie w czosnku na resztkach warzywnych
Piersi gęsie w czosnku na resztkach warzywnych
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • piersi gęsie
  • pieprz, czosnek
  • pietruszka
  • cebula
  • seler
  • jabłka
  • gruszki

Sposób przygotowania:

  1. Piersi gęsie nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem.
  2. Na dnie blachy układamy resztki pokrojonych warzyw (wyschniętych, zwiędniętych) - cebuli, selera, pietruszki, czosnku, ale też jabłek czy gruszek.
  3. Podlewamy wodą i pieczemy ok. 2 godzin w temperaturze 160-170 stopni, podlewając co jakiś czas wodą. 
  4. Mięso odkładamy na bok, żeby odpoczęło, a resztki zlewamy do garnuszka i robimy z nich sos.

Sos z resztek warzywnych z miodem pitnym

  • Resztki blendujemy na gładki sos (jeśli trzeba dolewamy trochę wody lub śmietanki słodkiej 12 proc.).
  • Stawiamy na małym ogniu, podgrzewamy i doprawiamy - solą, gałką muszkatołową, pieprzem, miodem pitnym (ok. 50 ml). Sos musi być wyrazisty w smaku!

Modra kapusta z miodem, cynamonem, anyżem, goździkami i żurawiną - przepis

Modra kapusta z miodem
Modra kapusta z miodem, cynamonem, anyżem, goździkami i żurawiną
Modra kapusta z miodem
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • pół średniej główki czerwonej kapusty
  • 2 czerwone cebule
  • garść świeżej, mrożonej lub suszonej żurawiny
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 5 goździków

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na oleju.
  2. Kapustę szatkujemy, dodajemy sól, ugniatamy dłońmi, by puściła wodę, dodajemy do cebuli, chwilę podsmażamy.
  3. Do garnka przekładamy kapustę z cebulą, dodajemy pozostałe składniki i dusimy podlewając wodą i często mieszając.
  4. Na koniec doprawiamy i hartujemy łyżką masła.

Fasola Niepodległości z masłem i rozmarynem - przepis

Składniki:

  • 100 g białej fasoli
  • kilka ząbków czosnku
  • spora gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę moczymy w zimnej wodzie (minimum 10-12h). Wodę wylewamy.
  2. Fasolę zalewamy świeżą woda, dodajemy czosnek, rozmaryn przeciśnięty przez praskę i masło. Gotujemy do miękkości. Na samym końcu solimy.

Zielone kopytka z natką pietruszki - przepis

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 garści natki pietruszki
  • pół szklanki gorącej wody
  • szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę.
  2. Natkę z ciepłą wodą blendujemy na gładki krem, dodajemy do ziemniaków, podsypujemy mąką.
  3. Dodajemy jajko, doprawiamy solą i gałką muszkatołową, formujemy w wałeczki i kroimy w kopytka.
  4. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, po minucie od wypłynięcia, wyławiamy.

Jabłka w majeranku (do gęsi)

  • 1,5 kilograma kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki majeranku

Jabłka obieramy, kroimy w kawałki (ćwiartki lub ósemki), wrzucamy na rozgrzane masło i podsmażamy póki nie zmiękną podlewając wodą, posypujemy majerankiem, podajemy natychmiast.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości