Jakie polskie dania najbardziej smakują obcokrajowcom? Wybór was zaskoczy

pierogi
bhofack2/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Polska kuchnia to nie tylko schabowy i rosół. Turyści, którzy odwiedzają nasz kraj, zajadają się także zupą grzybową, żurkiem czy plackami ziemniaczanymi. Które z tych potraw smakują im najbardziej? Odpowiedzi na to pytanie dostarczył ranking przygotowany przez TasteAtlas.

Polska kuchnia - które dania są najlepsze?

Każdy turysta, który odwiedza nowe miejsce, chce spróbować lokalnych specjałów. Choć gusta kulinarne mamy bardzo różne, to są dania, którymi zachwyca się cały świat. Nie inaczej jest z polską kuchnią. Aplikacja TasteAtlas przygotowała zestawienie 50 najlepiej ocenianych przez turystów polskich dań.

W pierwszej dziesiątce najlepiej ocenionych potraw znalazły się placki ziemniaczane, zupa grzybowa, żurek, babka ziemniaczana, zrazy wołowe, kaczka z jabłkami i kapusta zasmażana. Jakie dania trafiły na podium?

Na trzecim miejscu uplasowały się pierogi ruskie. Klasyczny farsz to połączenie ziemniaków i twarogu. W niektórych regionach dodaje się do niego jeszcze podsmażony boczek oraz cebulę. Najczęściej podawane są ze skwarkami. Doskonale nadają się na przystawkę, jak i na danie główne.

Drugie miejsce przypadło kiełbasie myśliwskiej. To tradycyjnie wędzona i suszona kiełbasa zrobiona z mięsa wieprzowego. Ma ciemnobrązową skórkę i niepowtarzalny smak. Zawdzięcza go mieszaninie takich przypraw, jak: jałowiec, pieprz, cukier oraz czosnek.

Najwyższe miejsce na podium - według użytkowników aplikacji TasteAtlas - zajęła doskonale znana na Śląsku - rolada z modrą kapustą. Rolada powstaje z mięsa wołowego. W pierwszej kolejności smaruje się je musztardą. Następnie układa na nim ogórki kiszone, boczek oraz kawałki kiełbasy. Tak przygotowaną roladę podsmaża się, a później dusi. Podawana jest z gotowaną czerwoną kapustą i kluskami śląskimi. Całość posypuje się świeżo posiekanym koperkiem.

Polska kuchnia - które dania najmniej smakują obcokrajowcom?

Obok zestawienia najlepszych specjałów polskiej kuchni musiało się znaleźć również zestawienie dań, które nie przypadły turystom do gustu. Wśród najgorzej ocenianych na podium trafiły:

  • Czernina to zupa, która powstaje na bazie rosołu oraz krwi gęsiej, kaczej lub króliczej. Potrawa została wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych. Szczególnie popularna jest w okolicach Mławy, Gostynina oraz Kutna.
    • Flaki, podobnie jak czernina, powstają na bazie mięsnego wywaru. Nazwa dania pochodzi od oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego, które stanowią jeden z jej podstawowych składników.
      • Kaszanka to rodzaj kiełbasy, który powstaje z kaszy, krwi oraz podrobów, czyli płuc, ozorów, skórek wieprzowych. Warto dodać, że kaszankę jada się także w Niemczech, na Słowacji czy na Węgrzech.

        Co to jest TasteAtlas?

        TasteAtlas to aplikacja i gastronomiczna mapa świata stworzona przez Matija Babica, chorwackiego dziennikarza. Jej celem jest promocja lokalnej kuchni, naturalnych składników i tradycyjnych receptur. Na stworzonej przez dziennikarza mapie można znaleźć najlepiej ocenione przez użytkowników dania z całego świata.

        Tradycyjna kuchnia polska Andrzeja Polana

        Dzień Dobry TVN

        Zobacz także:

        Przetwory z truskawek. Co można przygotować z tych pysznych owoców?

        Największe błędy przy kiszeniu ogórków małosolnych. Daria Ładocha zdradza swój trik

        Lody z rukoli. Poznaj przepis na oryginalny deser

        Autor: Katarzyna Oleksik

        Źródło: tasteatlas.com

        Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
        Materiał promocyjny

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana