Przepisy kulinarne

Polska kuchnia z dawnych lat: pieczeń huzarska, mędrzyki i kotlety ze śledzia

Pieczeń huzarska, mędrzyki, tort czekoladowy i kotlety ze śledzia - to dania pochodzące prosto z polskiej kuchni dawnych lat. Wyszukiwaniem takich kulinarnych perełek zajmuje się Monika Śmigielska, która w kuchni Dzień Dobry TVN opowiedziała o typowo wiejskich i miejskich daniach. Pokazała również jak je przyrządzić.

Pieczeń huzarska

Składniki:
Kawałek wołowiny na pieczeń (min. 1 kg)
2-3 duże cebule
4 łyżki bułki tartej
Smalec do smażenia
125 ml octu winnego
350 ml wody
Sól, pieprz
50 g masła
Opcjonalnie: łyżka mąki lub śmietana do zagęszczenia sosu pieczeniowego

Przygotowanie:
W rondelku zagotować wodę z octem winnym.
Mięso oczyścić, obłożyć cebulą pokrojoną w półplasterki i sparzyć gorącą wodą z octem.
Po kilku minutach mięso wyjąć i osuszyć.
Wodę z octem i cebulą wyjąć i ponownie zagotować.
Mięso doprawić solą i pieprzem. 
Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu.
Mięso zrumienić ze wszystkich stron na dość silnym ogniu.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać pozostałą wodą z octem i cebulą i piec pod przykryciem około 1 godziny w temperaturze 180 C.
Ostudzić.
Przygotować farsz: na patelni rozpuścić masło i zrumienić na nim drobno posiekaną cebulę.
Dodać kilka łyżek bułki tartej do uzyskania konsystencji gęstej pasty.
Opcjonalnie do farszu dodać można dodatkowo tarty chrzan.
Gdy mięso ostygnie, naciąć wzdłuż pieczeni głębokie kieszenie tworząc dość cienkie plastry, między które nakładać będziemy cebulowy farsz.
Tak przygotowaną pieczeń zapiekać jeszcze ok 10-15 minut.
Sos, który wytworzył się w brytfance podczas pieczenia przecedzić i zagęścić mąką, ewentualnie śmietaną.
Podać do pieczeni osobno, w sosjerce.

Mędrzyki

Składniki:
500 g twarogu
3 jajka
2 łyżki cukru
Kilka łyżek mąki

Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek i utrzeć je z cukrem do białości.
Ser zemleć lub utrzeć widelcem na gładką masę i dodać do żółtek.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Dodać kilka łyżek mąki - tylko tyle, by ciasto dało się rozwałkować i wycinać lub formować w niewielkie placuszki (na grubość palca).
Smażyć na patelni na maśle klarowanym do uzyskania rumianego koloru.
Podawać oprószone cukrem pudrem lub z kwaśną śmietaną.

Tort czekoladowy

Składniki:
160 g miękkiego masła
160 g mielonych migdałów
130 g cukru
80 g mąki
160 g czekolady (deserowej lub gorzkiej)
4 jajka
5-10 goździków
Łyżeczka mielonego cynamonu
Dowolna konfitura do przełożenia
Do dekoracji: wióry czekoladowe, tabliczka czekolady, kilka łyżek słodkiej śmietanki

Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek, goździki utrzeć na pył.
W kąpieli wodnej rozpuścić 160 g czekolady, umieszczając miskę z kostkami czekolady nad rondelkiem z gotującą się wodą.
Odstawić do przestudzenia.
Oddzielić żółtka od białek i utrzeć do białości z cukrem, na końcu dodając masło.
Do tak powstałej masy dodać ostudzoną czekoladę, cynamon i goździki i wszystko dokładnie wymieszać.
Stopniowo wsypywać mielone migdały.
Z białek ubić sztywną pianę i wraz z 80 g mąki dodać do pozostałej masy.
Piec ok. 35-40 min w tortownicy o średnicy 21 cm w temperaturze 180 C.
Po wystudzeniu ciasto przekroić na 2 lub 3 blaty i przełożyć konfiturą.
Wierzch tortu oblać roztopioną w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki czekoladą i udekorować wiórkami z czekolady.

Kotlety ze śledzia

Składniki:
6 filetów ze śledzia
Czerstwa bułka
1-2 jajka
Cebula
Pieprz
Masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Solone śledzie wymoczyć i zemleć w maszynce do mielenia lub bardzo drobno posiekać.
Cebulę drobno pokroić i udusić na maśle do miękkości.
Wymieszać ze śledziem i namoczoną w mleku, odciśniętą bułką.
Do masy dodać jajko, pieprz i całość dokładnie wymieszać na gęstą masę, w razie potrzeby dodając trochę bułki tartej dla zagęszczenia.
Formować niewielkie kotleciki, obtaczać każdy w bułce tartej i smażyć z obu stron do zrumienienia.
Podawać samodzielnie lub z sosem kaparowym lub grzybowym.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
74
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0