Rogaliki drożdżowe - prosty przepis
- 600 g mąki pszennej
- 30 g droższy świeżych
- 250 ml mleka
- 150 g masła
- 4 łyżki cukru
- 3 jajka „0”
- sól
- do posypania: mak, sezam, cukier puder
Jak zrobić rogaliki drożdżowe?
- Drożdże przełóż do miseczki i dodaj 50 ml ciepłego mleka, łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Do pozostałego ciepłego mleka dodaj masło i je rozpuść. Płyn powinien być ciepły nie gorący.
- Do dzieży miksera wsyp mąkę, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj. Dodaj następnie rozczyn i zacznij łączyć ze sobą składniki. Dodaj jajka i stopniowo zacznij dodać mleko z masłem. Cały czas mieszając.
- Ciasto wyrabiaj przez 15 minut hakiem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Blat roboczy oprósz mąką i wyłóż na niego ciasto. Podziel je na 3 części. Rozwałkuj ciasto na okrągły placek średnica około 35 cm. Podziel na 8 części - trójkąty.
- Rogaliki zawijamy od dłuższego boku i tam również układamy nadzienie. Zawijamy od dłuższego boku do krótszego.
- Tak przygotowane rogaliki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pamiętaj, aby zachować odstęp pomiędzy swoimi rogalikami. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w piekarniku 180 st. C przez 15 minut.
Jeżeli chcesz, aby ciasto drożdżowe szybciej wyrosło ustaw temperaturę w piekarniku na 28 stopni, przykryj ściereczką lub folią spożywczą. Dzięki temu ciasto nie wyschnie, zapobiegniesz utracie wilgotności i nie utworzy się sucha skórka.
Nadzienie twarogowe
- 300 g twarogu tłustego
- łyżka cukru
- laska wanilii
- łyżeczka cynamonu
- żółtko
Twaróg rozgnieć widelcem razem z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.
Nadzienie z wiśnią
- 400 g drylowanych wiśni
- łyżka cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Wiśnie przełóż do rondelka i zasyp cukrem. Gotuj przez 15 minut. Następnie w soku rozrób mąkę ziemniaczaną i dodaj do wiśni. Gotuj na wolnym ogniu, aż owoce zgęstnieją.
Zobacz także:
- Najlepszy przepis na rogale świętomarcińskie. Tak przygotowuje je mistrz świata w cukiernictwie
- Placuszki z owocami i sprytne croissanty, czyli słodkie przepisy Szymona Czerwińskiego
- Łatwy i przyjemny przepis na domowe pączki
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: