Rogaliki drożdżowe - prosty przepis

Długa młodość? Mam na to przepis
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN to miejsce pełne kulinarnych inspiracji. Poza tym gości najlepszych kucharzy, którzy dzielą się swoimi pomysłami. Jak zrobić domowe rogaliki drożdżowe? Sprawdź przepis Szymona Czerwińskiego.

Rogaliki drożdżowe - prosty przepis

  • 600 g mąki pszennej
    • 30 g droższy świeżych
      • 250 ml mleka
        • 150 g masła
          • 4 łyżki cukru
            • 3 jajka „0”
              • sól
                • do posypania: mak, sezam, cukier puder

                  Jak zrobić rogaliki drożdżowe?

                  1. Drożdże przełóż do miseczki i dodaj 50 ml ciepłego mleka, łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
                    1. Do pozostałego ciepłego mleka dodaj masło i je rozpuść. Płyn powinien być ciepły nie gorący.
                      1. Do dzieży miksera wsyp mąkę, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj. Dodaj następnie rozczyn i zacznij łączyć ze sobą składniki. Dodaj jajka i stopniowo zacznij dodać mleko z masłem. Cały czas mieszając.
                        1. Ciasto wyrabiaj przez 15 minut hakiem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
                          1. Blat roboczy oprósz mąką i wyłóż na niego ciasto. Podziel je na 3 części. Rozwałkuj ciasto na okrągły placek średnica około 35 cm. Podziel na 8 części - trójkąty.
                            1. Rogaliki zawijamy od dłuższego boku i tam również układamy nadzienie. Zawijamy od dłuższego boku do krótszego.
                              1. Tak przygotowane rogaliki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pamiętaj, aby zachować odstęp pomiędzy swoimi rogalikami. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w piekarniku 180 st. C przez 15 minut.

                                Jeżeli chcesz, aby ciasto drożdżowe szybciej wyrosło ustaw temperaturę w piekarniku na 28 stopni, przykryj ściereczką lub folią spożywczą. Dzięki temu ciasto nie wyschnie, zapobiegniesz utracie wilgotności i nie utworzy się sucha skórka.

                                Nadzienie twarogowe

                                • 300 g twarogu tłustego
                                  • łyżka cukru
                                    • laska wanilii
                                      • łyżeczka cynamonu
                                        • żółtko

                                          Twaróg rozgnieć widelcem razem z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj. 

                                          Nadzienie z wiśnią

                                          • 400 g drylowanych wiśni
                                            • łyżka cukru
                                              • łyżka mąki ziemniaczanej

                                                Wiśnie przełóż do rondelka i zasyp cukrem. Gotuj przez 15 minut. Następnie w soku rozrób mąkę ziemniaczaną i dodaj do wiśni. Gotuj na wolnym ogniu, aż owoce zgęstnieją.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Diana Ryściuk

                                                Źródło: Szymon Czerwiński

                                                Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana