Caponata - przepis
- 4 bakłażany
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 puszki pomidory pelati
- duża biała cebula
- duża czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki kaparów
- 3 łyżki czarnych oliwek
- 50 ml octu winnego
- duży pęczek pietruszki
- duży pęczek bazylii
- łyżeczka oregano
- łyżeczka tymianku
- bochenek na zakwasie
Jak zrobić caponatę?
- Bakłażana pokrój w grube plastry rozłóż na desce i oprósz solą. Następnie po 15 minutach wytrzyj wydzielony sok ręcznikiem papierowym.
- Na dno garnka dodaj oliwę i rozgrzej. Przesmaż bakłażana przez około 5 minut.
- Następnie dodaj: selera, cebulę, członek i smaż przez kolejne 5 minut. Na końcu dodaj kapary, oliwki.
- Przyszedł czas na ocet, po jego dodaniu poczekaj, aż odparuje i wówczas dodaj pomidory, przyprawy oraz pietruszkę. Zostaw pół pęczka na dekoracje. Duś przez około 20 minut na małym ogniu.
- Serwuj z chlebem na zakwasie, z odrobiną oliwy z oliwek i świeżą pietruszką.
Zobacz także:
- Caponata ze szparagami – prosty przepis Mariety Mareckiej
- Kuchnia włoska dla wegan. Alicja Rokicka zdradza, jak przygotować pantescę, caponatę i foccacię
- Sekrety smaku Italii. Włoska kuchnia to nie tylko jedzenie
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: