Caponata - sycylijski przepis na długowieczność

Caponata - sycylijski przepis na długowieczność
Długa młodość? Mam na to przepis
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN to nie tylko smaki, ale też właściwości prozdrowotne, o których nie należy zapominać. Jak w prosty sposób przygotować pyszną, włoską caponatę? Sprawdź przepis.

Caponata - przepis

  • 4 bakłażany
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 puszki pomidory pelati
  • duża biała cebula
  • duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kaparów
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 50 ml octu winnego
  • duży pęczek pietruszki
  • duży pęczek bazylii
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka tymianku
  • bochenek na zakwasie

Jak zrobić caponatę?

  1. Bakłażana pokrój w grube plastry rozłóż na desce i oprósz solą. Następnie po 15 minutach wytrzyj wydzielony sok ręcznikiem papierowym.
  2. Na dno garnka dodaj oliwę i rozgrzej. Przesmaż bakłażana przez około 5 minut.
  3. Następnie dodaj: selera, cebulę, członek i smaż przez kolejne 5 minut. Na końcu dodaj kapary, oliwki.
  4. Przyszedł czas na ocet, po jego dodaniu poczekaj, aż odparuje i wówczas dodaj pomidory, przyprawy oraz pietruszkę. Zostaw pół pęczka na dekoracje. Duś przez około 20 minut na małym ogniu.
  5. Serwuj z chlebem na zakwasie, z odrobiną oliwy z oliwek i świeżą pietruszką.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości