Caponata - sycylijski przepis na długowieczność

Długa młodość? Mam na to przepis
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN to nie tylko smaki, ale też właściwości prozdrowotne, o których nie należy zapominać. Jak w prosty sposób przygotować pyszną, włoską caponatę? Sprawdź przepis.

Caponata - przepis

  • 4 bakłażany
    • 3 łodygi selera naciowego
      • 2 puszki pomidory pelati
        • duża biała cebula
          • duża czerwona cebula
            • 3 ząbki czosnku
              • 3 łyżki kaparów
                • 3 łyżki czarnych oliwek
                  • 50 ml octu winnego
                    • duży pęczek pietruszki
                      • duży pęczek bazylii
                        • łyżeczka oregano
                          • łyżeczka tymianku
                            • bochenek na zakwasie

                              Jak zrobić caponatę?

                              1. Bakłażana pokrój w grube plastry rozłóż na desce i oprósz solą. Następnie po 15 minutach wytrzyj wydzielony sok ręcznikiem papierowym.
                                1. Na dno garnka dodaj oliwę i rozgrzej. Przesmaż bakłażana przez około 5 minut.
                                  1. Następnie dodaj: selera, cebulę, członek i smaż przez kolejne 5 minut. Na końcu dodaj kapary, oliwki.
                                    1. Przyszedł czas na ocet, po jego dodaniu poczekaj, aż odparuje i wówczas dodaj pomidory, przyprawy oraz pietruszkę. Zostaw pół pęczka na dekoracje. Duś przez około 20 minut na małym ogniu.
                                      1. Serwuj z chlebem na zakwasie, z odrobiną oliwy z oliwek i świeżą pietruszką.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Diana Ryściuk

                                        Źródło: Szymon Czerwiński

                                        Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana