Spaghetti z kremowymi ziemniakami, mulami, kremem cebulowym i pikantną oliwą - przepis Cristiny Catese

Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN
Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Co kraj to obyczaj, dlatego zawartość wigilijnego czy świątecznego stołu nie wszędzie jest taka sama. W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała postne potrawy prosto z Włoch. Jak zrobić spaghetti z kremowymi ziemniakami, mulami, kremem cebulowym i pikantną oliwą? Sprawdź przepis.

Spaghetti z kremowymi ziemniakami, mulami, kremem cebulowym i pikantną oliwą - przepis

Spaghetti z kremowymi ziemniakami, mulami, kremem cebulowym i pikantną oliwą
Spaghetti z kremowymi ziemniakami, mulami, kremem cebulowym i pikantną oliwą
Spaghetti z kremowymi ziemniakami, mulami, kremem cebulowym i pikantną oliwą
Źródło: Ola Skowron/East News
  • 320 g spaghetti
    • 1 kg mule
      • 3 średniej wielkości ziemniaki
        • 2 duże białe cebule
          • 2 ząbki czosnku
            • oliwa z oliwek extra virgin
              • olej z papryczek chili
                • pietruszka - pęczek

                  Spaghetti z kremowymi ziemniakami, mulami, kremem cebulowym i pikantną oliwą - jak zrobić?

                  Mule

                  1. Zacznij od usunięcia wszystkich tych, które są otwarte lub uszkodzone. Usuń bisior i umyj mule, czyszcząc je siatką lub skrobiąc nożem, aby usunąć zanieczyszczenia.
                    1. Na nieprzywierającej patelni zrumienić ząbek czosnku, wyjąć go i dodać mule.
                      1. Gotuj je przez około 2 minuty na dużym ogniu przykryte pokrywką.
                        1. Gdy tylko się otworzą, zdejmij muszle i przełóż mule do miski z wodą z gotowania, po uprzednim przefiltrowaniu jej przez sitko. Dzięki temu małże nie wyschną.

                          Ziemniaki

                          1. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na nieprzywierającej patelni posiekaj cebulę i zrumień ją na 2 łyżkach oleju evo. Dodaj ziemniaki i pozwól im się gotować przez kilka minut.
                            1. Skropić szklanką wody z gotowania małży i gotować. Jeśli woda wyschnie, kontynuuj z większą ilością płynu z gotowania małży.
                              1. Gdy tylko ziemniaki się rozpadną, ubijaj je, aż powstanie krem. Odstawić.

                                Krem cebulowy

                                Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć z łyżką oliwy na patelni, aż będzie przezroczysta, następnie zblendować i dodać 1 łyżkę oliwy z chili.

                                Makaron

                                1. Odcedź spaghetti al dente, postaw krem ziemniaczany z powrotem na ogniu, dodaj mule i wlej spaghetti na patelnię. Aby zakończyć gotowanie, pomóż sobie kilkoma chochlami wody z gotowania makaronu lub płynem z mule.
                                  1. Spaghetti podawaj z kremem z ziemniakami i mulami, dodaj posiekaną natkę pietruszki i krople cebuli w oliwie z papryką chili.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Diana Ryściuk

                                    Źródło: Cristina Catese

                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana