Spaghetti z kremowymi ziemniakami, mulami, kremem cebulowym i pikantną oliwą - przepis
Spaghetti z kremowymi ziemniakami, mulami, kremem cebulowym i pikantną oliwą
Źródło: Ola Skowron/East News
- 320 g spaghetti
 - 1 kg mule
 - 3 średniej wielkości ziemniaki
 - 2 duże białe cebule
 - 2 ząbki czosnku
 - oliwa z oliwek extra virgin
 - olej z papryczek chili
 - pietruszka - pęczek
 
Spaghetti z kremowymi ziemniakami, mulami, kremem cebulowym i pikantną oliwą - jak zrobić?
Mule
- Zacznij od usunięcia wszystkich tych, które są otwarte lub uszkodzone. Usuń bisior i umyj mule, czyszcząc je siatką lub skrobiąc nożem, aby usunąć zanieczyszczenia.
 - Na nieprzywierającej patelni zrumienić ząbek czosnku, wyjąć go i dodać mule.
 - Gotuj je przez około 2 minuty na dużym ogniu przykryte pokrywką.
 - Gdy tylko się otworzą, zdejmij muszle i przełóż mule do miski z wodą z gotowania, po uprzednim przefiltrowaniu jej przez sitko. Dzięki temu małże nie wyschną.
 
Ziemniaki
- Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na nieprzywierającej patelni posiekaj cebulę i zrumień ją na 2 łyżkach oleju evo. Dodaj ziemniaki i pozwól im się gotować przez kilka minut.
 - Skropić szklanką wody z gotowania małży i gotować. Jeśli woda wyschnie, kontynuuj z większą ilością płynu z gotowania małży.
 - Gdy tylko ziemniaki się rozpadną, ubijaj je, aż powstanie krem. Odstawić.
 
Krem cebulowy
Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć z łyżką oliwy na patelni, aż będzie przezroczysta, następnie zblendować i dodać 1 łyżkę oliwy z chili.
Makaron
- Odcedź spaghetti al dente, postaw krem ziemniaczany z powrotem na ogniu, dodaj mule i wlej spaghetti na patelnię. Aby zakończyć gotowanie, pomóż sobie kilkoma chochlami wody z gotowania makaronu lub płynem z mule.
 - Spaghetti podawaj z kremem z ziemniakami i mulami, dodaj posiekaną natkę pietruszki i krople cebuli w oliwie z papryką chili.
 
Zobacz także:
- Dzień Spaghetti! Poznaj włoskie przepisy Matteo Brunettiego
 - Świąteczne pyszności z Włoch według przepisów Matteo Brunettiego
 - Przyjęcie we włoskim stylu. Czego nie może na nim zabraknąć?
 
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
podziel się: