Smażone żółtko z fondue Parmigiano Reggiano i pędami grochu - przepis Cristiny Catese

Smażone żółtko z fondue
Smażone żółtko z fondue Parmigiano Reggiano i pędami grochu
Źródło: Ola Skowron/East News
Menu wigilijnego czy świątecznego stołu w zależności od kraju czy regionu, może bardzo się różnić. W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała postne potrawy kuchni włoskiej. Jak zrobić smażone żółtko z fondue Parmigiano Reggiano i pędami grochu? Sprawdź przepis.

Smażone żółtko z fondue Parmigiano Reggiano i pędami grochu - przepis

  • Fondue
    • 150 g Parmigiano Reggiano
    • 250 ml śmietany 36%
    • Gałka muszkatołowa
    • 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • Smażone żółtko
    • 5 świeżych żółtek bio
    • 200 g bułki tartej
    • 500 ml oleju
  • Do dekoracji
    • pędy grochu
    • 5 kromek chleba wiejskiego

Smażone żółtko z fondue Parmigiano Reggiano i pędami grochu - jak zrobić?

  1. Na płaskim talerzu rozsypać warstwę bułki tartej, tworząc "wgłębienia" ze skorupką jajka, które następnie posłużą do "pomieszczenia" żółtek.
  2. Teraz oddziel żółtko od białka i bardzo delikatnie, uważając, aby go nie rozbić, umieść żółtko we wcześniej powstałych wgłębieniach z bułki tartej, a na koniec przykryj je całkowicie resztą.
  3. Kontynuuj, aż jajka będą gotowe.
  4. Umieść je z powrotem w zamrażarce, aby stwardniały przez 8 do 12 godzin, im dłużej będą odpoczywały, tym bardziej będą stabilne podczas gotowania. Uważaj, aby nie przekroczyć 12 godzin, w przeciwnym razie będą zbyt zamrożone, co zajmie więcej czasu podczas smażenia, a tym samym grozi przypaleniem zewnętrznej bułki tartej i pozostawieniem żółtka w środku jeszcze zimnego.
  5. Wyjmij zamrożone teraz żółtka z zamrażarki, rozgrzej olej do temperatury 165-170 stopni i smaż żółtka, jedno po drugim, przez około 40 sekund na złoty kolor.
  6. Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać starty ser i pozwolić mu się rozpuścić, ciągle mieszając trzepaczką, a na koniec dodać posypkę z gałki muszkatołowej.
  7. Jeśli krem jest zbyt płynny, można dodać ½ łyżeczki Maizeny.
  8. Następnie weź naczynie do serwowania, wlej do środka fondue parmezanowe i umieść na środku smażone żółtko, na koniec udekoruj pędami grochu i kromką chleba.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości