Menu wigilijnego czy świątecznego stołu w zależności od kraju czy regionu, może bardzo się różnić. W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała postne potrawy kuchni włoskiej. Jak zrobić smażone żółtko z fondue Parmigiano Reggiano i pędami grochu? Sprawdź przepis.
Francuskie ciasto króluje w naszej kuchni. Zobacz, jak powstaje cienka tarta z ziemniakami, mozzarellą i rozmarynem, mille feuille z kremem mascarpone, wanilią, kremem patissiere z cydrem i słonym karmelem, fondue z camembertem z grissini oraz kulebiak z łososiem, grzybami i szpinakiem. Poznaj niezwykłe przepisy Davida Gaboriauda.
Jeżeli masz ochotę na słodką przekąskę, ale nie możesz się zdecydować, jaka będzie najlepsza, to warto wybrać czekoladowe fondue. Podgrzewana, płynna czekolada w dowolnym smaku, z korzennymi przyprawami lub bez, w której macza się ulubione dodatki to świetny pomysł na wspólne wieczory!
Nie da się ukryć, że w Szwajcarii jedzenie jest bardzo ciężkostrawne i sycące. Wynika to z warunków klimatycznych – panującej tam alpejskiej aury. Kuchnia szwajcarska dobrze jest wszystkim znana ze wspaniałych serów, czekolad, deserów i potraw ziemniaczanych. Jakie jeszcze dania można odkryć w Szwajcarii?
Raclette i Fondue to atrakcje kulinarne rodem ze Szwajcarii. Często podaje się je podczas spotkań ze znajomymi. Jak je przygotować? O tym w Dzień Dobry TVN poszukiwacz smaków Mikołaj Rey.
Pół Francuz pół Polak, David Gaboriaud w kuchni Dzień Dobry TVN wprowadził nas w tajniki tradycyjnej kuchni alpejskiej. Przygotował: fondue szwajcarskie, sałata z rukoli, frytki z polenty, sos tatarski, sałata z rukoli a na deser biscuit de Savoie - biszkopt z Sabaudii. Smacznego!
Anna Starmach radzi, by jako przystawkę na walentynkową kolację podać pierożki z ciasta filo, jako danie główne spaghetti z klopsikami i czerwonym winem lub risotto z krewetkami i szampanem, a na deser biszkoptowy torcik z truskawkami. Proste w przygotowaniu i smaczne! Zadowoli nawet najbardziej wybrednego kochanka.