Kuchnia szwajcarska, czyli królestwo serów i czekolady

sery
Deska serów
Źródło: GettyImages/Diana Miller
Nie da się ukryć, że w Szwajcarii jedzenie jest bardzo ciężkostrawne i sycące. Wynika to z warunków klimatycznych – panującej tam alpejskiej aury. Kuchnia szwajcarska dobrze jest wszystkim znana ze wspaniałych serów, czekolad, deserów i potraw ziemniaczanych. Jakie jeszcze dania można odkryć w Szwajcarii?

Czym charakteryzuje się kuchnia szwajcarska i jakie są najpopularniejsze potrawy w Szwajcarii? Oto kilka ciekawych przepisów na dania wywodzące się ze Szwajcarii .

Szwajcaria – królestwo serów

Kuchnia szwajcarska pełna jest wpływów kuchni francuskiej, niemieckiej i włoskiej. Ponadto kuchnia Szwajcarii nie należy do lekkostrawnych. Szwajcarskie potrawy są bardzo sycące, co uwarunkowane jest położeniem tego kraju. Alpejska aura i trudne zimy determinowały sposób odżywiania ludności zamieszkującej tereny współczesnej Szwajcarii. Dlatego podstawę potraw szwajcarskich stanowią różnego rodzaju sery, z których przyrządza się wytrawne oraz słodkie specjały. Podstawą wielu dań w Szwajcarii są również ziemniaki. To choćby wszelkiego rodzaju zapiekanki czy placki. Nie można także zapomnieć wyśmienitej czekoladzie, z której słynie Szwajcaria, a także o winach wytwarzanych w lokalnych winnicach. Mało kto pamięta również, że daniem wywodzącym się ze Szwajcarii jest musli – zmieszane ze sobą płatki, orzechy, bakalie i suszone owoce, które jada się z dodatkiem jogurtu lub mleka. To szwajcarskie jedzenie opracował na początku XX wieku dla swoich pacjentów pewien lekarz, Maximilian Bircher-Benner.

Kuchnia szwajcarska – typowe potrawy

  • fondue szwajcarskie – bardzo popularna w kuchni szwajcarskiej przekąska. Fondue to rodzaj podgrzanego naczynia, w którym podaje się różnego rodzaju sery szwajcarskie (Emmentaler, Gruyere), wino, kirsz lub czosnek. Ser spożywa się prosto z kociołka, maczając w nim kawałki pieczywa, mięso lub warzywa;
  • szwajcarskie rösti to kolejna typowa dla kuchni Szwajcarii potrawa. Rösti to szwajcarskie placki ziemniaczane , które przygotowuje się z podgotowanych i grubo startych ziemniaków. Podawane są często z topionym serem, kiełbasą lub jajkiem sadzonym;
  • ser szwajcarski Raclette to jeden z bardziej znanych rodzajów sera szwajcarskiego , ale także nazwa określająca potrawę oraz grill do podgrzewania tej przekąski. Raclette podaje się z suszonym mięsem, ziemniakami lub korniszonami;
  • bräzeli – rodzaj szwajcarskiego wafelka przygotowywanego w wersji słodkiej lub słonej. Podaje się go razem z bitą śmietaną i lodami;
  • papet vaudois –następny przykład dania kuchni szwajcarskiej. Za tą nazwą kryje się puree ziemniaczane, podawane z warzywami i sparzonym porem oraz kiełbasą;
  • Capuns – potrawa kuchni szwajcarskiej serwowana w biedniejszych rejonach kraju. Są to pulpeciki utworzone z masy mączno-jajecznej, zawinięte w liście botwiny. Podaje się je z topionym serem lub sosem;
  • zürcher Geschnetzeltes jest to gulasz, w skład którego wchodzi mięso cielęce w sosie z wina i śmietany;
  • maluns – danie jadane na szwajcarskich wsiach. Podstawą dla tej potrawy są wszelkiego rodzaju resztki obiadowe – starte na tarce, odsmażone ziemniaki, połączone z mąką. Podaje się je ze śmietaną, kefirem, serem, mięsem lub na słodko – z musem owocowym.

Kuchnia szwajcarska – przepisy

Oto dwa przepisy na potrawy inspirowane kuchnią szwajcarską. Pierwszy to przepis na sałatkę szwajcarską , drugi – przepis na szwajcarską zupę serową .

Sałatka szwajcarska z serem

Składniki dla 4 osób:

  • 400 g szynki,
  • 400 g żółtego sera,
  • słoik ogórków konserwowych,
  • 2 łyżki majonezu,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

1. Pokrój w paski ser, ogórki oraz szynkę. Przełóż do miski.

2. Posiekaj natkę pietruszki, wrzuć ją do reszty składników.

3. Majonez wymieszaj z jogurtem. Dodaj pieprz i sól.

4. Polej sosem sałatkę i wszystko dokładnie wymieszaj.

Zupa szwajcarska serowa

Składniki dla 4 osób:

  • 60 g masła,
  • 40 g mąki,
  • 160 g żółtego sera (startego),
  • 2 cebule,
  • 1 l mleka krowiego,
  • 250 ml białego wina,
  • 4 kromki ciemnego pieczywa,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • pęczek szczypiorku,
  • szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

1. Pokrój cebulę w drobną kostkę, podsmaż ją na patelni.

2. Dodaj do niej mąkę. Wymieszaj.

3. Następnie wlej na patelnię wino oraz mleko.

4. Dopraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

5. Na patelnię wrzuć starty ser. Poczekaj, aż zacznie się topić.

6. Dodaj do zupy śmietanę.

7. Posiekaj szczypiorek.

8. Na drugiej patelni podsmaż na maśle kromki chleba pokrojone w kostkę.

9. Podawaj zupę w małych miseczkach razem z przygotowanymi grzankami oraz posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz też:

Przystawki z serem camembert według Andrzeja Polana

Jak zrobić twaróg z mleka krowiego i owczego? Przepisy i cenne wskazówki

Kuchnia na poprawę nastroju. Gotuje uczestnik Masterchefa - Piotr Sajdak

Autor: Adrianna Kowalczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości