Kuchnia na poprawę nastroju. Gotuje uczestnik Masterchefa - Piotr Sajdak

''Piotr Sajdak i jego niezwykłe protezy'', reporter: Izabela Kaczyńska
Piotr Sajdak kilka lat temu stanął w obronie koleżanki, podczas szamotaniny z nożownikiem został ranny. Lekarze zdecydowali się na amputację. Od tego czasu Piotr nie ma jednej ręki. Pomimo wypadku przyznaje, że ostatnie 5 lat jego życia były tymi najszczęśliwszymi. W 2015 roku Piotr wziął udział w programie Masterchef. Dziś mówi, że spróbuję swoich sił ponownie. A w naszej kuchni przygotował potrawy na dobry dzień!

Krem z pieczonych pomidorów

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
    • pomidorki koktajlowe 500 g
      • główka czosnku
        • świeża bazylia
          • bagietka
            • oliwa ekstra virgin
              • suszone pomidory
                • masło
                  • papryka pepperoncini

                    Przygotowanie:

                    1. Pomidory dokładnie myjemy, wraz z szypułkami przekładamy na blachę, solimy, pieprzymy oraz kropimy oliwą. Wrzucamy do piekarnika wraz z czosnkiem w łupinach na około 60 minut.

                    2. Wyciągamy pomidory, zostawiamy do ostygnięcia na 10 minut. Czosnek obieramy z łupek, wrzucamy wraz z pomidorami do blendera, dodajemy bazylię, masło sól, pieprz i paprykę peperoncini - blendujemy.

                    3. Podajemy z całymi upieczonymi pomidorkami koktajlowymi, z grillowaną bagietką i świeżą bazylia.

                    Sałatka z komosy ryżowej, serem kozim, granatem, i świeżą kolendrą

                    • mieszanka komosy ryżowej (czarna biała i czerwona) 100 g
                      • szalotka
                        • dojrzałe avocado
                          • limonka
                            • kolendra świeża liście
                              • ziarna granatu (najlepiej już obrane same ziarna)
                                • ser kozi (rolada)
                                  • orzechy włoskie
                                    • pistacje
                                      • pomarańcze sycylijskie
                                        • mięta

                                          Przygotowanie:

                                          1. Komosę gotujemy 10 minut we wrzącej wodzie. Wyciągamy z wody, mieszamy wraz z dwoma łyżkami masła, solą, pieprzem i zostawiamy do ostygnięcia.

                                          2. Kroimy szalotkę, avocado, orzech włoskie. Obieramy pomarańcze z białych skórek. Szatkujemy kolendrę. Wszystko wraz z granatem dodajemy do komosy i mieszamy.

                                          3. Doprawiamy startą skórką z limonki oraz jej sokiem

                                          4. Na wierzch kruszymy ser kozi

                                          Piotr Sajdak gotuje w kuchni Dzień Dobry TVN. Zobacz wideo:

                                          Suflet czekoladowy

                                          • czekolada gorzka 100 g
                                            • masło 50 g
                                              • 5 jajek
                                                • mąka pszenna
                                                  • cukier
                                                    • kakao
                                                      • laska wanilii
                                                        • truskawki
                                                          • cukier puder
                                                            • maliny
                                                              • borówki

                                                                Przygotowanie:

                                                                1. Topimy czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej. Dodajemy ziarna wanilii.

                                                                2. Ucieramy dwa jajka i jedno żółtko wraz z cukrem, odrobiną soli i dodajemy mąkę.

                                                                3. Mieszamy z roztopiona czekoladą.

                                                                4. Foremki do pieczenia smarujemy masłem i cukrem. Przelewamy masę.

                                                                5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.

                                                                6. Przyprawiamy kakao, cukrem pudrem i owocami

                                                                Łosoś z groszkiem i grillowanym pomidorkami

                                                                • łosoś filet ze skórą
                                                                  • groszek mrożony 200 g
                                                                    • parmezan
                                                                      • czosnek
                                                                        • masło 200 g
                                                                          • śmietanka 30%
                                                                            • mięta
                                                                              • limonka
                                                                                • gałka muszkatołowa
                                                                                  • pomidorki koktajlowe z dużą szypułką
                                                                                    • proszek do pieczenia
                                                                                      • świeży rozmaryn
                                                                                        • czosnek

                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                          1. Gotujemy groszek, z dodatkiem proszku do pieczenia około 7 minut.

                                                                                          2. Odcedzamy z wody i przesypujemy na patelnię, dodajemy masło, startą skórkę z limonki, gałkę muszkatołową, miętę oraz sok z limonki. Delikatnie miażdżymy groszek na patelni. Dojemy odrobinę startego parmezanu, i śmietanki.

                                                                                          3. W międzyczasie oczyszczamy łososia z ości i smażymy na patelni wraz z pomidorkami koktajlowymi

                                                                                          4. Łączymy wszystko na talerzu.

                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                          Zobacz także:

                                                                                          Klasyka kuchni francuskiej – quiche i tarta. Przepisy szefa kuchni Sebastiana Olmy

                                                                                          Miód, płatki owsiane i coś jeszcze. Z kilku składników ugotujesz pyszne dania

                                                                                          Gotujemy szybki obiad. Poznaj proste przepisy na pyszne dania

                                                                                          Autor: Paweł Jaskulski

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                          Jak zatrzymać starzenie skóry? Zwróć uwagę na skład kosmetyków
                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                          Jak zatrzymać starzenie skóry? Zwróć uwagę na skład kosmetyków