Karaluchowy blok prosto z Hogsmade? Ten deser zachwyci fanów Harry'ego Pottera

Czekoladki z orzechów
Karaluchowy blok prosto z Hogsmade? To nie byle gratka dla fanów Harry'ego Pottera
Źródło: Garrett Aitken/Getty Images
Jesień to idealny moment na próbowanie różnych słodkości. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na długi wieczór, a ten dodatkowo będzie wspaniałym elementem na halloweenowej imprezie. Poznajcie karaluchowy blok prosto ze świata Harry'ego Pottera. Oto przepis.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

DD_20250727_Harry_napisy
Ich głosami mówią postaci z Harry’ego Pottera - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Karaluchowy blok w świecie Harrego Pottera

Karaluchowy blok lub dla niektórych karaluchy w syropie bądź czekoladowe karaluchy to słodycze ze świata czarodziejów z uniwersum Harry'ego Pottera. Można je było dostać w Miodowym Królestwie w Hogsmade. W oryginalnej historii miały być to słodkości z prawdziwymi karaluchami kształtowanymi na orzeszki ziemne.

Ron Weasley rozważał, czy udałoby mu się oszukać Freda, mówiąc mu, że to blok orzechowy, żeby skłonić go do zjedzenia. Wcześniej razem z Hermioną myśleli o tym, by kupić Harry’emu waniliowo-czekoladowe karaluchy, kiedy główny bohater musiał pozostać w zamku. Przez pewien czas karaluchowy blok był również hasłem do gabinetu Dumbledore'a.

Chociaż oczywiście w rzeczywistym świecie nikt nie sprzedaje prawdziwych karaluchów, to można znaleźć przepisy z wykorzystaniem chociażby orzechów pekan do przygotowania tych słodyczy.

Jak przygotować karaluchowy blok?

Będzie nam potrzebne:

  • 340 g czekolady deserowej w kawałkach,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1/2 szklanki orzechów pekan w połówkach,
  • 1/2 szklanki mini pianek marshmallow,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania karaluchowego bloku:

Zaczynamy od przygotowania blachy, którą wykładamy pergaminem.

Następnie czekoladę rozdrabniamy i rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Kiedy tak się stanie, dolewamy mleka i dalej mieszamy, aż znów składniki się połączą.

Całość zdejmujemy z ognia, dodajemy orzechy, pianki i wiórki. Dokładnie mieszamy, aż całość pokryje się czekoladą.

Tak wymieszaną masę przekładamy na wyłożoną blachę. Ważne, aby powstały pewne nierówności imitujące tytułowe owady. Całość można wyłożyć jako jednolitą masę - blok lub łyżką w pewnych odległościach, aby powstały pojedyncze ciasteczka. Następnie wkładamy do lodówki i schładzamy przez 4 godziny.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości