Francuskie potrawy z polskim akcentem, czyli Mikołaj Rey i propozycje na dania z serami

Mikołaj Rey w kuchni Dzień Dobry TVN
Krem z kalafiora z wędzonym oscypkiem, grzanki serowe z sosem beszamelowym, a może stek z sosem z sera pleśniowego? Przygotuj dania według przepisów Mikołaja Reya.

Sałatka „Ciepła Kózka”

Składniki:

  • zielona sałatka (lub miks ulubionych sałat)
  • wędzony boczek
  • roladka koziego sera najlepiej « Sainte Maure de Touraine »
  • 2 pomidory
  • bagietka

Sos vinaigrette

  • oliwa z oliwek
  • olej z pestek winogron
  • ocet balsamiczny
  • musztarda Dijon
  • kilka orzechów włoskich i orzeszków piniowych
  • ząbek czosnku
  • miód
  • tymianek

Składniki na sos miksujemy. Sałatę polewamy na koniec, aby jej nie sparzyć.

Sałatka „Ciepła Kózka”, fot. Jakub Kamiński/East News

Krem z kalafiora z oscypkiem, pesto pietruszkowym

  • mały kalafior
  • litr wywaru: rosół drobiowy, lub cielęcy, bulion warzywny…
  • 100 g białych części porów
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 40 g mąki
  • oscypek

W bulionie gotujemy warzywa, blendujemy, całość zabielamy zasmażką. Zupę nalewamy do kokilek, dekorujemy tartym oscypkiem oraz pietruszkowym pesto.

Pesto pietruszkowe

  • natka pietruszki
  • orzechy włoskie
  • oliwa z oliwek

Pietruszkę na pesto myjemy, osuszamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy oliwę i ulubione orzechy (np. włoskie). Wszystko mielimy, solimy do smaku.

Krem z kalafiora z oscypkiem, pesto pietruszkowym, fot. Jakub Kamiński/East News

Stek z antrykotu lub polędwicy wołowej z sosem pleśniowym, domowe frytki „poutine”

  • 1 stek
  • 50 g ulubionego sera pleśniowego (najlepiej francuski Roquefort)
  • 50 ml śmietanki 30%
  • pieprz
  • ziemniaki
  • olej
  • ser cheddar
  • sos z pieczeni lub sos demi-glace
  • opcjonalnie kilka plasterków wędzonego boczku

Croque Monsieur (ugryź pana)

Składniki (4 osoby):

8 kromek ulubionego chleba (razowy, żytni, pszenne, toastowy…)

200 g szynki

150 g ulubionego świeżo startego żółtego sera (Comté, Emmentaler lub Gruyere)

beszamel domowy

zielona sałata jako dodatek

Domowy beszamel

  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 30 ml mleka
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Przygotowujemy beszamel - mąkę mieszamy z zimnym mlekiem, aby nie było grudek. Chleb smarujemy beszamelem, układamy wędlinę i kolejną kromkę posmarowaną beszamelem. Całość posypujemy serem startym na grubych oczkach. Całość zapiekamy.

Zapiekanki Croque Monsieur, fot. Jakub Kamiński/East News

Zobacz też:

Grillowane oscypki i indyk z żurawiną. Przepisy Mikołaja Reya

Mikołaj Rey i domowa kapusta kiszona – tradycyjne przepisy

Desery w towarzystwie kawy. Zobacz, jakie propozycje przygotował Andrzej Polan

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości