Sałatka „Ciepła Kózka”
Składniki:
- zielona sałatka (lub miks ulubionych sałat)
- wędzony boczek
- roladka koziego sera najlepiej « Sainte Maure de Touraine »
- 2 pomidory
- bagietka
Sos vinaigrette
- oliwa z oliwek
- olej z pestek winogron
- ocet balsamiczny
- musztarda Dijon
- kilka orzechów włoskich i orzeszków piniowych
- ząbek czosnku
- miód
- tymianek
Składniki na sos miksujemy. Sałatę polewamy na koniec, aby jej nie sparzyć.
Sałatka „Ciepła Kózka”, fot. Jakub Kamiński/East News
Krem z kalafiora z oscypkiem, pesto pietruszkowym
- mały kalafior
- litr wywaru: rosół drobiowy, lub cielęcy, bulion warzywny…
- 100 g białych części porów
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 40 g mąki
- oscypek
W bulionie gotujemy warzywa, blendujemy, całość zabielamy zasmażką. Zupę nalewamy do kokilek, dekorujemy tartym oscypkiem oraz pietruszkowym pesto.
Pesto pietruszkowe
- natka pietruszki
- orzechy włoskie
- oliwa z oliwek
Pietruszkę na pesto myjemy, osuszamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy oliwę i ulubione orzechy (np. włoskie). Wszystko mielimy, solimy do smaku.
Krem z kalafiora z oscypkiem, pesto pietruszkowym, fot. Jakub Kamiński/East News
Stek z antrykotu lub polędwicy wołowej z sosem pleśniowym, domowe frytki „poutine”
- 1 stek
- 50 g ulubionego sera pleśniowego (najlepiej francuski Roquefort)
- 50 ml śmietanki 30%
- pieprz
- ziemniaki
- olej
- ser cheddar
- sos z pieczeni lub sos demi-glace
- opcjonalnie kilka plasterków wędzonego boczku
Croque Monsieur (ugryź pana)
Składniki (4 osoby):
8 kromek ulubionego chleba (razowy, żytni, pszenne, toastowy…)
200 g szynki
150 g ulubionego świeżo startego żółtego sera (Comté, Emmentaler lub Gruyere)
beszamel domowy
zielona sałata jako dodatek
Domowy beszamel
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 30 ml mleka
- sól
- gałka muszkatołowa
Przygotowujemy beszamel - mąkę mieszamy z zimnym mlekiem, aby nie było grudek. Chleb smarujemy beszamelem, układamy wędlinę i kolejną kromkę posmarowaną beszamelem. Całość posypujemy serem startym na grubych oczkach. Całość zapiekamy.
Zapiekanki Croque Monsieur, fot. Jakub Kamiński/East News
Zobacz też:
Grillowane oscypki i indyk z żurawiną. Przepisy Mikołaja Reya
Mikołaj Rey i domowa kapusta kiszona – tradycyjne przepisy
Desery w towarzystwie kawy. Zobacz, jakie propozycje przygotował Andrzej Polan
Autor: Jola Marat