Przepisy kulinarne

Desery w towarzystwie kawy. Zobacz, jakie propozycje przygotował Andrzej Polan 

Przepisy kulinarne

Desery w towarzystwie kawy. Zobacz, jakie propozycje przygotował Andrzej Polan 

Drożdżowe, gniazdka ptysiowe, a może ciasto półfrancuskie? Co wybierasz do kawy? Przygotuj desery według przepisów Andrzeja Polana - z pewnością się nie zawiedziesz. 

Ciasto drożdżowe kawowe

Składniki:

  • 3 jajka
  • 120 ml mleka
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 tabl. gorzkiej czekolady

Jajka łączymy z mlekiem, cukrem wanilinowym, kawą rozpuszczalną. Wszystko dokładnie mieszamy.

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g cukru 
  • cukier wanilinowy
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • 35 g drożdży
  • 200 ml śmietanki 36%

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 3 łyżkami mąki, łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy ubite żółtka i jajko z cukrem pozostałym i cukrem wanilinowym. Łączymy z drożdżami, pozostałą mąką, szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na mniejsze porcje. Wrzucamy do miski, zalewamy jajkami z dodatkiem mleka i kawy. Mieszamy razem. Połowę dziwnej mikstury przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem, kładziemy tabliczki czekolady i przykrywamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni, czas około 30 minut. Podajemy z ubitą śmietaną.

Drożdżowe z kawą

Ciasto drożdżowe kawowe | Jakub Kamiński/ East News


Gniazdka ptysiowe i kawa z mlekiem

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta sól
  • aromat waniliowy

W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Dodajemy aromat waniliowy, mąkę. Całość bardzo dokładnie mieszamy do momentu, aż na dnie naczynia zacznie pojawiać się charakterystyczny biały nalot. Masę studzimy i dodajemy ucierając po jednym jajku. Kiedy masa będzie gotowa, przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy, wyciskamy nieduże gniazdka, każde na oddzielnym, wcześniej przygotowanym papierze pergaminowym. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor, przekładamy na ręcznik pozbawiając ciasto z nadmiaru tłuszczu.

  • 500 l mleka
  • 125 g mąki krupczatki
  • 100 g mleka w proszku
  • 7 żółtek
  • 100 g cukier
  • 50 g cukier wanilinowy
  • 1 podwójne espresso
  • 100 g miękkiego masła 
  • Krupnik do smaku
  • mrożona śliwka

Połowę mleka zagotowujemy. Żółtka mieszamy z mlekiem w proszku, mąką krupczatką, mlekiem zwykłym, cukrem wanilinowym i kawą. Do gotującego się mleka dodajemy wymieszane składniki, mieszamy do ponownego zagotowania. Na koniec dodajemy Krupnik. Studzimy. Ucieramy masło, mieszamy i odstawiamy. Krem wyciskamy na gniazdkach, układamy przesmażone śliwki i posypujemy cukrem pudrem.

Gniazdka ptysiowe

Gniazdka ptysiowe i kawa z mlekiem | Jakub Kamiński/ East News


Ciasto półfrancuskie z kawą, cynamonem

Składniki:

  • 200 g masła
  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 30 g drożdże
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy jajko, mąkę, rozpuszczone masło, cukier wanilinowy, sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

  • 120 g masła
  • 240 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kawy

Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i cynamon. Ciasto wyrośnięte rozwałkowujemy, smarujemy masłem z dodatkami, składamy boki do połowy, i następnie składamy ponownie. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w cienkie paski. Zwijamy jak spirali, układamy w blaszce jedną spiralkę obok drugiej. Wstawiamy do pieczenia. Upieczone zwijamy w rulon. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Półfrancuskie z czekoladą

Ciasto półfrancuskie z kawą, cynamonem | Jakub Kamiński/ East News


>>> Zobacz też: 

Miód, płatki owsiane i coś jeszcze. Z kilku składników ugotujesz pyszne dania 

Tłusty czwartek 2020. Kiedy wypada w tym roku? Zobacz przepis Magdy Gessler na pyszne pączki!

Dzień Ciasta Marchewkowego. Zobacz, jak je zrobić

Co sądzisz o tym artykule?
87
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0