Ciasto drożdżowe kawowe
Składniki:
- 3 jajka
- 120 ml mleka
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 tabl. gorzkiej czekolady
Jajka łączymy z mlekiem, cukrem wanilinowym, kawą rozpuszczalną. Wszystko dokładnie mieszamy.
Składniki na ciasto drożdżowe
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 100 g cukru
- cukier wanilinowy
- 100 g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- 35 g drożdży
- 200 ml śmietanki 36%
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 3 łyżkami mąki, łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy ubite żółtka i jajko z cukrem pozostałym i cukrem wanilinowym. Łączymy z drożdżami, pozostałą mąką, szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na mniejsze porcje. Wrzucamy do miski, zalewamy jajkami z dodatkiem mleka i kawy. Mieszamy razem. Połowę dziwnej mikstury przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem, kładziemy tabliczki czekolady i przykrywamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni, czas około 30 minut. Podajemy z ubitą śmietaną.
Ciasto drożdżowe kawowe | Jakub Kamiński/ East News
Gniazdka ptysiowe i kawa z mlekiem
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 4 jajka
- 1 szklanka wody
- szczypta sól
- aromat waniliowy
W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Dodajemy aromat waniliowy, mąkę. Całość bardzo dokładnie mieszamy do momentu, aż na dnie naczynia zacznie pojawiać się charakterystyczny biały nalot. Masę studzimy i dodajemy ucierając po jednym jajku. Kiedy masa będzie gotowa, przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy, wyciskamy nieduże gniazdka, każde na oddzielnym, wcześniej przygotowanym papierze pergaminowym. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor, przekładamy na ręcznik pozbawiając ciasto z nadmiaru tłuszczu.
- 500 l mleka
- 125 g mąki krupczatki
- 100 g mleka w proszku
- 7 żółtek
- 100 g cukier
- 50 g cukier wanilinowy
- 1 podwójne espresso
- 100 g miękkiego masła
- Krupnik do smaku
- mrożona śliwka
Połowę mleka zagotowujemy. Żółtka mieszamy z mlekiem w proszku, mąką krupczatką, mlekiem zwykłym, cukrem wanilinowym i kawą. Do gotującego się mleka dodajemy wymieszane składniki, mieszamy do ponownego zagotowania. Na koniec dodajemy Krupnik. Studzimy. Ucieramy masło, mieszamy i odstawiamy. Krem wyciskamy na gniazdkach, układamy przesmażone śliwki i posypujemy cukrem pudrem.
Gniazdka ptysiowe i kawa z mlekiem | Jakub Kamiński/ East News
Ciasto półfrancuskie z kawą, cynamonem
Składniki:
- 200 g masła
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 100 g cukru
- 30 g drożdże
- 1 jajko
- szczypta soli
- cukier wanilinowy
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy jajko, mąkę, rozpuszczone masło, cukier wanilinowy, sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
- 120 g masła
- 240 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka kawy
Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i cynamon. Ciasto wyrośnięte rozwałkowujemy, smarujemy masłem z dodatkami, składamy boki do połowy, i następnie składamy ponownie. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w cienkie paski. Zwijamy jak spirali, układamy w blaszce jedną spiralkę obok drugiej. Wstawiamy do pieczenia. Upieczone zwijamy w rulon. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Ciasto półfrancuskie z kawą, cynamonem | Jakub Kamiński/ East News
>>> Zobacz też:
Miód, płatki owsiane i coś jeszcze. Z kilku składników ugotujesz pyszne dania
Tłusty czwartek 2020. Kiedy wypada w tym roku? Zobacz przepis Magdy Gessler na pyszne pączki!
Dzień Ciasta Marchewkowego. Zobacz, jak je zrobić
Autor: Jola Marat