Gotujemy szybki obiad. Poznaj proste przepisy na pyszne dania

Obiad w 30 minut dla całej rodziny
Nie masz czasu na gotowanie, ale lubisz domowe obiady? Wystarczy 30 minut, aby przygotować pyszne i pożywne danie. Poznaj przepisy Kasi Bukowskiej na makron z gorgonzolą i szpinakiem, stir-fry z warzywami, gnocchi z parmezanem.

Makaron w sosie z gorgonzoli z cukinią, szpinakiem, orzechami i skórką z cytryny

Składniki:

  • 2-3 łyżki oliwy
    • 2 cukinie
      • ok. 300 g szpinaku
        • 3 ząbki czosnku
          • 500 g makaronu (np. spaghetti lub bucattini)
            • ¾ szklanki śmietany 30%
              • 150-200 g sera gorgonzola
                • 1 cytryna
                  • 1 garść orzechów włoskich
                    • 1 garść natki pietruszki
                      • 2 garście małych, słodkich pomidorków
                        • sól, świeżo mielony pieprz

                          Oliwię rozgrzewamy na dużej patelni. Podsmażamy na niej cukinię pokrojoną w kostkę na złoty kolor. Gdy zmięknie i nabierze pięknego koloru dodajemy umyty i lekko posiekany szpinak oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Smażymy aż szpinak zmięknie, a później jeszcze chwilę, by czosnek się podsmażył i zaczął pięknie pachnieć.

                          Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do pożądanej miękkości.

                          Na patelnię wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojony w kostkę ser. Podgrzewamy aż ser połączy się z sosem, doprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą z połowy wyparzonej cytryny, ewentualnie kilkoma kroplami soku.

                          Do sosu dodajemy również lekko posiekane orzechy, posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone w mniejsze części pomidorki, mieszamy i krótko razem gotujemy.

                          Ugotowany makaron przekładamy wprost do sosu i mieszamy. By sos był nieco luźniejszy dolewamy kilka łyżek wody z gotowania makaronu i podajemy od razu.

                          Makaron w sosie z gorgonzoli z cukinią, szpinakiem, orzechami i skórką z cytryny, fot. Tomasz Urbanek/East News

                          Stir-fry z warzywami w pikantnym sosie orzechowym

                          Składniki:

                          • 3 łyżki oleju
                            • 1 cebula
                              • 3 marchewki
                                • 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej gotowanej na parze
                                  • 1 cukinia
                                    • 1 czerwona papryka
                                      • 2 ząbki czosnku
                                        • 300 g makaronu ryżowego
                                          • 3 czubate łyżki masła orzechowego
                                            • 5-6 łyżek sosu sojowego
                                              • 2 łyżki miodu
                                                • 1-2 łyżki octu ryżowego
                                                  • 1-2 łyżki startego imbiru
                                                    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
                                                      • 3-5 łyżek słodko-pikantnego sosu chilli
                                                        • 1 garść orzechów ziemnych
                                                          • natka kolendry
                                                            • szczypiorek

                                                              Przed przystąpieniem do smażenia i faktycznego gotowania należy przygotować sobie wszystkie składniki i przeczytać uważnie przepis, później smażenie będzie zachodziło bardzo szybko i nie będzie czasu np. na krojenie i zastanawianie się.

                                                              Olej rozgrzewamy na bardzo dużej patelni lub w woku. Gdy będzie gorący dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę i smażymy kilka minut.

                                                              Na patelnię wędruje również marchewka pokrojona w cienkie słupki (szybsza wersja to marchewka pokrojona w plasterki), fasolka szparagowa (bez rozmrażania), cukinia pokrojona w półplasterki oraz papryka pokrojona w paski. Po około 3-4 minutach smażenia na patelnię dokładamy przeciśnięte ząbki czosnku i smażymy – mieszając – jeszcze 1-2 minuty.

                                                              Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na około 5 minut.

                                                              Do warzyw na patelni wlewamy sos przygotowany z wymieszanego na gładko masła orzechowego, sosu sojowego, miodu, octu ryżowego, startego imbiru, oleju sezamowego i sosu chilli. Początkowo dodajemy mniejsze porcje np. sosu sojowego lub octu, później próbujemy i dopasowujemy sos do swojego smaku dodając ich więcej.

                                                              Sos podgrzewamy na patelni przez około 2-3 minuty wraz z przygotowanym makaronem. Podajemy od razu posypane podprażonymi orzechami ziemnymi, natką kolendry i szczypiorkiem.

                                                              Stir-fry z warzywami w pikantnym sosie orzechowym, fot. Tomasz Urbanek/East News

                                                              Grillowane gnocchi z warzywami, parmezanem i natką pietruszki

                                                              Składniki:

                                                              • 500 g gotowych gnocchi lub kopytek
                                                                • 2 bakłażany
                                                                  • 1 duża czerwona cebula
                                                                    • pół kalafiora
                                                                      • 2 kolorowe papryki
                                                                        • 1 czubata łyżka miodu
                                                                          • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                                            • ½ łyżeczki cynamonu
                                                                              • ½ pęczka natki pietruszki
                                                                                • 1 cytryna
                                                                                  • 100 g sera parmezan
                                                                                    • sól i świeżo mielony pieprz

                                                                                      Jeżeli gnocchi (lub kopytka) wymagają wcześniejszego ugotowania przygotowujemy je zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu, a następnie dokładnie odcedzamy i lekko studzimy.

                                                                                      Bakłażana kroimy w kostkę, cebulę w piórka, kalafiora dzielimy na małe różyczki, paprykę w paski lub w kostkę. Układamy warzywa na blasze i polewamy dokładnie sosem z wymieszanego ze sobą miodu, oliwy, cynamonu i soli oraz pieprzu (do smaku).

                                                                                      Wstawiamy do mocno nagrzanego pieca (210-220 stopni C) na 20 minut. Gdy warzywa zmiękną i zaczną nabierać ładnego koloru dokładamy do nich kluseczki i pieczemy jeszcze kilka minut, by one również się zarumieniły.

                                                                                      Jeżeli warzyw z gnocchi jest zbyt dużo i na blasze jest ciasno rozkładamy je na 2 blachy, by wszystko równo się podpiekło, a nie dusiło.

                                                                                      Podajemy, gdy wszystko nabierze złotego koloru. Posypujemy przed podaniem posiekaną natką pietruszki, odrobiną skórki otartej z cytryny i kilkoma kroplami soku oraz startym parmezanem.

                                                                                      Grillowane gnocchi z warzywami, parmezanem i natką pietruszki, fot. Tomasz Urbanek/East News

                                                                                      Zobacz też:

                                                                                      Francuskie potrawy z polskim akcentem, czyli Mikołaj Rey i propozycje na dania z serami

                                                                                      Miód, płatki owsiane i coś jeszcze. Z kilku składników ugotujesz pyszne dania

                                                                                      Tłusty czwartek 2020. Kiedy wypada w tym roku? Zobacz przepis Magdy Gessler na pyszne pączki!

                                                                                      ***

                                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                      Autor: Jola Marat

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości