Klasyka kuchni francuskiej – quiche i tarta. Przepisy szefa kuchni Sebastiana Olmy

Mini quiche warzywne z wykorzystaniem tortilli, tarta z cukinią, pomidorkami i sosem z sera Gorgonzola i klasyczne quiche Lorraine z bekonem, serem Gruyère i sosem jajecznym – takie pyszności przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, Sebastian Olma. Wszystkie są potrawami kuchni francuskiej.

Mini quiche warzywne z wykorzystaniem tortilli

Składniki:

  • 6 tortilli pszennych
  • 500 g kiełbasy chorizo
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 pomidory
  • sól
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • parmezan
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

Z dużych płatów tortilli wyciąć małe krążki tak, aby po zwinięciu można je włożyć w formę do muffinów bądź babeczek. Po włożeniu powinno się uformować zagłębienie. Na patelni podsmażyć kiełbasę chorizo z czosnkiem, cebulą i papryką, następnie dodać pokrojone pomidory i całość dusić przez około 10 minut. Doprawić do smaku solą, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Gdy masa wystygnie, dodać do niej 3 jajka i dokładnie wymieszać. Nałożyć masę do zagłębienia z tortilli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 15 minut. Po upieczeniu wyjąć, polać oliwą z oliwek, dodać parmezan i świeże liście bazylii.

Tarta z cukinią, pomidorkami i sosem z sera Gorgonzola

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g masła
  • 20 g rozmarynu
  • 100 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 150 g sera Gorgonzola
  • 2 żółte cukinie
  • 2 zielone cukinie
  • 5 pomidorów malinowych
  • 1 pęczek świeżego tymianku
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 opakowanie roszponki

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować, polać roztopionym masłem, posypać igiełkami rozmarynu i przełożyć na pergamin. Na wierzch ciasta przyłożyć drugi kawałek papieru i położyć kratkę do pieczenia, tak aby ciasto było z obu tron przykryte dzięki czemu nie będzie w piekarniku rosło. Piec w temperaturze 195 st. C przez 20 minut. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i lekko przysmażyć, dodać mleko i ser Gorgonzola. Poczekać aż sos sam zgęstnieje, pamiętając cały czas o mieszaniu. Doprawić sos do smaku solą oraz pieprzem. Po upieczeniu ciasta wyjąć je z piekarnika i polać sosem z Gorgonzolą. Na wierzch ułożyć cienko pokrojoną cukinię, przekładając ją pomidorkami, przesmarować na koniec warzywa roztopionym masłem i posypać świeżym tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 25 minut. Po wyjęciu posypać tartę prażonymi migdałami i świeżymi liśćmi roszponki.

Klasyczne quiche Lorraine z bekonem, serem Gruyère i sosem jajecznym

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 2 żółtka

Farsz:

  • 100 g bekonu w plastrach
  • 2 białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kg szpinaku
  • 3 jajka
  • 300 ml słodkiej śmietanki
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/4 łyżki czarnego pieprzu
  • 1/2 orzecha gałki muszkatołowej
  • 75 g sera Gruyère
  • 75 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 50 g orzechów piniowych
  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Mąkę przesypać przez sitko do robota kuchennego, dodać pokrojone masło, dwa żółtka i kilka łyżek wody. Wszystkie składniki razem wymieszać przez około 20-30 sekund. Wyjąć ciasto i dalej zagniatać za pomocą dłoni, aby dostało temperaturę. Ciasto powinno być zbite i gładkie, owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 45 minut. Blaszkę do wypieku tarty posmarować zimnym masłem, wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość około 0,5 cm, nałożyć ciasto na blaszkę i dokładnie uformować, aby całe ciasto zakryło blaszkę, ważne by nie było pęknięć bądź dziur. Na ciasto nałożyć papier do pieczenia, wsypać surową ciecierzycę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 10 minut, następnie wyjąć i zdjąć ciecierzycę razem z papierem. Zapiec ciasto na ładny złoty kolor, zmniejszając temperaturę do 180 st. C przez 15 minut. Bekon, cebulę białą i czerwoną drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i olej do smażenia, dodać bekon, cebulę, zetrzeć czosnek i po 3 minutach smażenia dodać liście szpinaku. Całość dusić przez około 10 minut na małym ogniu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, przelać na metalowe sitko, aby pozbyć się nadmiaru płynu. W metalowej misce wymieszać jajka ze śmietaną, doprawić wszystko solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na wypieczonym spodzie ułożyć bekon ze szpinakiem, następnie dodać kawałki błękitnego sera, tartego sera Gruyère, orzeszki piniowe i całość zalać sosem śmietanowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 40 minut. Wyjąć i zostawić na 15 minut, aby ostygło. Przy podaniu można dodać na wierzch łyżkę gęstego jogurtu i odrobinę szczypiorku.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

>>> Zobacz także:

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości