Ciekawą i niezwykle smaczną alternatywą dla tradycyjnych ciast może być tarta. Warto skorzystać z sezonowych owoców i wypróbować przepis z rabarbarem i malinami, bazą czy jabłkami. Podstawowym elementem jest oczywiście ciasto. Według tradycyjnej francuskiej receptury, tarta powinna mieć kruchy, lekko przyrumieniony spód. Dzięki sporej liczbie kombinacji możemy połączyć go na przykład z rabarbarem i migdałami. Taka rustykalna tarta z pewnością zachwyci naszych domowników i zaproszonych gości.

Wersja na słodko nie jest jedyną, którą możemy samodzielnie przygotować. Równie popularne są wytrawne tarty, z warzywami lub mięsem. Coraz częściej serwuje się je w formie obiadu lub kolacji. Czy tarta z rabarbarem może być fit? Oczywiście, o ile tylko umiejętnie dobierzemy składniki, rezygnując na przykład z tłustej śmietany.

Więcej:

Przepis na tartę z rabarbarem – jak przygotować ciasto?

Poleca się samodzielnie przygotowanie kruchego spodu, jeśli jednak nie jesteśmy pewni naszych kulinarnych umiejętności lub po prostu nie mamy wystarczającej ilości czasu, równie smakowita będzie tarta z rabarbarem na cieście francuskim . Dzięki temu w zasadzie od razu będziemy mogli włożyć spód do piekarnika i zająć się przygotowywaniem farszu. Jeśli jednak decydujemy się na samodzielne wykonanie ciasta, warto poznać przepis , dzięki któremu tarta z rabarbarem będzie niezwykle krucha i apetyczna. Można dodatkowo urozmaicić recepturę kruszonką .

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

  • 30 dag mąki pszennej,
  • 15 dag masła,
  • 2 żółtka,
  • 40 g cukru pudru
  • sól do smaku

Zaczynamy od przesiania mąki na stolnicę. Następnie dodajemy masło. Bardzo ważne, aby wcześniej było maksymalnie schłodzone. Dzięki temu ciasto będzie wyjątkowo kruche, a nasza tarta z rabarbarem po prostu pyszna . Masło siekamy szerokim nożem i dodajemy żółtka oraz cukier puder. Ugniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, ważne, aby zrobić to maksymalnie szybko, unikając nagrzania się masy. Otrzymane ciasto na tartę z rabarbarem formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

Z tego samego przepisu możemy wykonać tartaletki z rabarbarem . Proporcje dopasowujemy do posiadanej przez nas liczby foremek. Po upływie zalecanego czasu, wyjmujemy ciasto z lodówki i rozpoczynamy rozwałkowywanie, nie zdejmując folii. Następnie przekładamy je do formy, wyklejając równomiernie wnętrze, tak, aby spód miał grubość około 5 mm. Przepis wymaga, aby nasza tarta z rabarbarem i budyniem lub mascarpone ponownie powędrowała do lodówki, tym razem na kilkanaście minut.

Tarta z rabarbarem i truskawkami – przykładowe przepisy na farsz

Prosta i dietetyczna tarta z rabarbarem może składać się tylko z jednego głównego składnika – wspomnianego owocu. Na jedną porcję przyda się nam około 1 kilogram. Kroimy rabarbar na kawałki o długości około 1,5 cm. Przekładamy je do garnka, dodając cukier, cynamon, ulubiony dżem i wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość gotujemy na większym ogniu. Po zagotowaniu trzymamy na małym płomieniu jeszcze przez kilka minut. Tarta z rabarbarem może być szybka w przygotowaniu, o ile spód wykonamy z ciasta francuskiego . Gdy zdejmiemy całość z gazu, musimy odcedzić owoce, otrzymany sok ponownie przelewamy do garnka i gotujemy do momentu odparowania wody i zgęstnienia. Gdy mieszanka się zredukuje, dodajemy do niej wcześniej gotowany rabarbar i delikatnie mieszamy. W ten sposób otrzymaliśmy farsz, którym wypełnimy kruchy spód. Jeśli nasza tarta ma być z rabarbarem i serkiem mascarpone, oprócz syropu, musimy przygotować jeszcze krem. W tym celu będziemy potrzebować 30 procentowej śmietany, serka mascarpone i cukru pudru. Całość ubijamy na sztywną masę i chowamy do lodówki. Gdy mieszanka zgęstnieje, wykładamy ją na wypieczone, ale wystudzone ciasto i polewamy syropem z kawałkami owoców.

Kasia Bukowska i jej przepisy na tarty

Ciekawym przepisem jest tarta z rabarbarem, budyniem i bezą. Pokrojone na kawałki owoce zasypujemy cukrem, w tym samym czasie gotujemy na mleku budyń, najlepiej waniliowy. Po zagotowaniu dodajemy do niego rabarbar. Mieszankę wykładamy na formę z ciastem i ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy bezę – białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wykładamy na wcześniej podpieczone ciasto. Całość należy ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na kolejne 20-25 minut.

Klasyczna francuska tarta z rabarbarem zwykle jest wypiekana na raty – najpierw ciasto, później całość. Po wyklejeniu formy i ochłodzeniu w lodówce przekłada się ją do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 15 minut. W tym czasie ciasto ładnie się zarumieni. W kolejnym etapie, po przestudzeniu, napełniamy je farszem – na przykład wtedy, gdy przygotowana przez nas tarta jest z samym rabarbarem . Całość pieczemy jeszcze przez 35 minut.

Co sądzisz o tym artykule?
50
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0