Cydr domowy przygotowuje się w dość nieskomplikowany sposób, dlatego każdy, kto chce przygotować ten niskoprocentowy alkohol samodzielnie, powinien skorzystać z poniższych propozycji. Największą popularnością cieszy się w Belgii, we Francji oraz na Litwie. Przepis na cydr nie zawiera cukru, dlatego napój coraz częściej wypiera wina i inne dosładzane alkohole. Sprawdź, jak zrobić cydr domowym sposobem.

Nie wiesz, jak zrobić cydr, ale marzysz o orzeźwiającym i smacznym napoju, który tak często staje się niezastąpiony latem? Możesz przygotować go od podstaw w domu i to całkiem niedużym kosztem, w zależności od tego, na jaki gatunek jabłek się zdecydujesz. Poznaj przepis na cydr, który zawsze się udaje, nawet jeśli nie masz doświadczenia. Tak naprawdę często nawet najdroższy i najbardziej rozreklamowany napój nie jest tak smaczny, jak cydr domowy, dlatego warto spróbować przygotować go samodzielnie.

Więcej:

Jak zrobić cydr z jabłek?

Cydr to jabłkowy (czasem również gruszkowy) napój alkoholowy, który powstaje ze świeżo wyciśniętego, a następnie przefermentowanego soku. Zawartość alkoholu w cydrze jest niewielka w porównaniu do innych trunków i wynosi od 2 do 7%.

Do przygotowania alkoholu potrzebne będą drożdże do cydru, pożywka dla drożdży, duża butla, rurka fermentacyjna (gąsior) oraz butelki do rozlania gotowego napoju . Domowy cydr zazwyczaj przygotowuje się bez dodatku cukru, zwłaszcza jeśli użyte owoce są naturalnie słodkie i soczyste. Sprawdź, jak robi się cydr domowym sposobem. W naszych propozycjach znajdziesz przepisy na cydr z jabłek, cydr z gruszek oraz cydr musujący .

Przepis na cydr z jabłek papierówek

Składniki (na 12 litrów cydru):

  • 30 kg jabłek papierówek (lub innych ulubionych),
  • 1 opakowanie drożdży,
  • 1 opakowanie pożywki dla drożdży.

Przygotowanie:

1. Wyciśnij sok z jabłek, używając sokowirówki.

2. Otrzymany płyn przelej do dużej butelki, a następnie wymieszaj z drożdżami i pożywką dla drożdży.

3. Zamknij butelkę rurką fermentacyjną i pozostaw w temperaturze pokojowej.

4. Po około 10 dniach cydr przelej do butelek.

5. Po miesiącu będzie gotowy do spożycia.

Cydr jabłkowy – przepis na cydr bez drożdży

Drożdże nie są niezbędnym składnikiem pozwalającym otrzymać pyszny, orzeźwiający napój. Cydr można przygotować również bez ich użycia, wystarczy, że świeżo wyciśnięty sok oddzielisz wcześniej od miąższu i wstawisz na około tydzień do gąsiora, odfiltrujesz osad i przeniesiesz płyn w butli do chłodnego pomieszczenia, zamiast trzymać go w temperaturze pokojowej.

Przepis na cydr musujący

Prawdziwy cydr musujący musi być przygotowany z dodatkiem cukru. Naturalnie pojawiające się w cydrze bąbelki są możliwe do uzyskania właśnie dzięki jego wykorzystaniu. Przepis na cydr musujący powstał na bazie przepisu klasycznego na cydr z jabłkami. Zmiana polega na tym, że po tygodniu fermentacji musisz rozlać cydr do butelek, dodając na każde pół litra po jednej czubatej łyżeczce cukru .

Jak zrobić cydr z gruszek?

Cierpki, wyrazisty smak gruszek idealnie gasi pragnienie latem. W poniższym przepisie możesz zamienić cytryny na dwa jabłka, które również nadadzą alkoholowi pożądanej kwaskowatości.

Składniki (na około 6 litrów cydru):

  • 10 kg słodkich gruszek,
  • 4 cytryny.

Przygotowanie:

1. Gruszki dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki, a następnie przełóż do dużego naczynia. Przykryj i odstaw na co najmniej 12 godzin.

2. Gruszki włóż do sokowirówki i odciągnij z nich sok.

3. Wyciśnij świeży sok z cytryn i wymieszaj z sokiem z gruszek.

4. Płyn przelej do dużej butli na około ¾ wysokości, dokładnie zamknij przy użyciu rurki fermentacyjnej.

5. Po około 4–7 dniach przelej płyn do innej butli, oddzielając powstały w tym czasie osad. Wypełnij butelkę w całości, ponownie zamknij rurką fermentacyjną.

6. Po upływie miesiąca przygotuj butelki na cydr i rozlej do nich powstały alkohol.

Zupa na cydrze

Jakie właściwości ma cydr domowy?

Wszystkie pozytywne właściwości, jakimi wyróżnia się cydr domowy, wynikają z jego naturalnego składu oraz niesłodzenia produktów. Odpowiednio wybrane jabłka są w stanie nie tylko nadać napojowi niepowtarzalnego smaku, ale również pozytywnie wpłynąć na inne aspekty, a przede wszystkim na funkcjonowanie organizmu oraz dostarczenie mu niektórych niezbędnych pierwiastków.

Cydr ceniony jest głównie za swoje działanie przeciwutleniające . Antyoksydanty pochodzą z jabłek, których używa się do produkcji cydru (również cydru domowego). Warto pamiętać, że najwięcej związków o właściwościach antyoksydacyjnych znajduje się w samej skórce owocu. To najważniejszy powód, dla którego odradza się obieranie jabłek. Oprócz tego cydr jest również cennym źródłem wzmacniającego mięśnie potasu.

Oczywiście nie należy zapominać również o tym, że cydr, jak wszystkie alkohole, spożywany w nadmiarze może przynieść więcej szkody niż pożytku . Aby cieszyć się jego pozytywnym oddziaływaniem na organizm, nie należy przesadzać z jego ilością. Szklanka cydru od czasu do czasu w zupełności wystarczy.

Co sądzisz o tym artykule?
60
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0