Do przygotowania wina z czarnej aronii niezbędne będzie wiaderko fermentacyjne, cukier, woda oraz rurka fermentacyjna. Jaka jest podstawowa różnica między wiaderkiem a butlą? Użycie wiadra w praktyce pozwala zaoszczędzić wiele czasu. Po okresie burzliwej fermentacji należy pozbyć się moszczu, co w przypadku butli z wąskim lejkiem jest kłopotliwe, szczególnie gdy balon jest dużych rozmiarów. Wiadro z kolei pozwala na szybkie usunięcie przefermentowanych resztek owoców. Jak zrobić wino z aronii? Przepis na 20 l wina zakłada użycie około 14 kg owoców, 5 kg cukru oraz 5 l świeżo wyciśniętego soku z jabłek.

Aby zminimalizować ryzyko zainfekowania nastawu, należy zwrócić szczególną uwagę na czystość wszystkich akcesoriów, które będą miały kontakt z winem. Owoce trzeba bardzo dokładnie umyć. Aronię można włożyć na 24 godziny do zamrażalnika, dzięki czemu wydobędzie się z niej większa ilość soku. Z jabłek należy wykroić wszystkie zgniłe, robaczywe lub obite fragmenty. Jak zrobić wino z soku aronii? Do jego wyciśnięcia najlepiej użyć sokowirówki. Jabłek nie powinno się obierać ani wycinać z nich gniazd nasiennych, wyjątkiem są owoce robaczywe.

Jak zrobić wino z aronii i jabłek? Przepis na smaczny trunek

Podstawą każdego wina są owoce – im lepszej jakości, tym bardziej zadowalający efekt finalny. Należy wybierać wyłącznie dojrzałe i zdrowe okazy. Na początek konieczna jest jednak dezynfekcja sprzętu. W tym celu najczęściej używa się specjalnych środków, rzadziej wrzątku. Wyeliminowanie większości bakterii minimalizuje ryzyko zainfekowania nastawu. Najbardziej kluczowe są pierwsze 2–3 tygodnie, bowiem wówczas zawartość alkoholu jest niska, co dodatkowo sprzyja rozwojowi mikroorganizmów. Po zdezynfekowaniu sprzętu można przystąpić do realizacji przepisu.

1. Zacznij od dokładnego wypłukania aronii. Potrzebne będzie 14 kg owoców. Następnie włóż je do zamrażalnika na jedną dobę. Po upływie zalecanego czasu przełóż aronię do dużego wiaderka fermentacyjnego.

2. Jak zrobić dobre wino z aronii? Zmieszaj zmrożone owoce ze świeżo wyciśniętym sokiem jabłkowym. Do przygotowania 20 l wina potrzeba 5 l soku. Aby szybko go uzyskać, użyj sokowirówki. Usuń warstwę piany zbierającą się na powierzchni, gdyż przeszkadza ona w procesie fermentacji. Smak jabłek przełamie kwasowość aronii, dzięki czemu wino będzie smaczne i aromatyczne.

3. W kolejnym etapie przygotuj syrop cukrowy. Do 5 l wody wsyp 3 kg białego cukru. Całość podgrzewaj w garnku na wolnym ogniu. Gdy temperatura wody zacznie przekraczać 50℃, sacharoza całkowicie się rozpuści. Syrop wlej do wiaderka z owocami i sokiem, a następnie odczekaj 4 godziny.

4. Po upływie zalecanego czasu dolej do wiadra 4 l wody. Jak zrobić wino z aronii bez drożdży? Aby pobudzić proces fermentacji, dodaj pół kilograma żyta lub 200 g rodzynek.

5. Nastaw przykryj pokrywką i zatkaj rurką fermentacyjną.

6. Bardzo istotną kwestią jest umiejscowienie nastawu. W przypadku nieogrzewanych piwnic, proces fermentacji będzie przebiegał bardzo powoli lub w ogóle się nie rozpocznie. Nie stawiaj wiaderka obok kaloryfera lub innych źródeł ciepła, które mogą wyeliminować wszystkie pożyteczne mikroorganizmy z moszczu.

7. W słowniku winiarzy pierwszy etap produkcji wina określa się mianem „fermentacji burzliwej”. W zależności od ilości cukru, temperatury oraz gatunku owoców trwa on do dwóch tygodni. Po 9 dniach dodaj do nastawu drugą partię cukru.

8. Syrop cukrowy przygotuj podobnie jak za pierwszym razem. Tym razem jednak rozpuść w 5 l wody 2 kg cukru. Kiedy syrop osiągnie temperaturę pokojową, przelej go do nastawu.

9. Po około 30 dniach oddziel moszcz od soku. Sfermentowane owoce aronii mocno wyciśnij, gdyż zawierają w sobie sporą ilość soku.

10. Wino przelej do zdezynfekowanej butli lub zostaw w czystym wiaderku. W zależności od soczystości owoców, uzupełnij wodą, tak aby objętość miała 20 l.

11. Po upływie kolejnych 30 dni zlej wino znad osadu do garnka lub miski. W tym celu użyj czystego wężyka, tak aby nie wzruszyć osadu z dna.

12. Wyczyść butlę lub wiaderko, a następnie przelej do niego wino. Po upływie około 4 miesięcy od momentu nastawienia, wino powinno być gotowe do spożycia.

Jak zrobić wino z soku z aronii?

Cały proces wygląda bardzo podobnie, jednak zamiast owoców należy użyć 10 l świeżo wyciśniętego, niepasteryzowanego soku. Sok z jabłek można zastąpić 5 kilogramami winogron. Jak wygląda receptura?

1. Świeżo zebrane owoce umyj w wodzie, której temperatura nie przekracza 25℃, wówczas mikroorganizmy bytujące na skórkach i wspomagające proces fermentacji przetrwają.

2. Winogrona włóż do miski i ręcznie rozgnieć na miazgę. Do procesu fermentacji potrzebne są wyłącznie owoce, bez łodyg. Cukier zawarty w winogronach zbalansuje kwaskowaty smak aronii. Takie połączenie zapewni winu doskonały aromat.

3. Jak zrobić wino z aronii i winogron? Receptura i proporcje do przygotowania syropu cukrowego są identyczne, jak w poprzednim przepisie. Wino będzie nie tylko smaczne, a również bogate w składniki odżywcze. W aronii występują bowiem witaminy z grupy B, witamina C oraz E.

>>> Zobacz też:

Zobacz film: Czy liście winorośli są jadalne? Źródło: Dzień Dobry TVN.


Co sądzisz o tym artykule?
77
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0