Ceny Beaujolais Nouveau kilka dekad temu potrafiły zawrócić w głowie niejednemu koneserowi. Wino to charakteryzuje się delikatnym, świeżym, owocowym smakiem, bogatym w zawdzięczaną taninom cierpkość. Przeciwnicy Beaujolais Nouveau, często sami koneserzy, podkreślają jednak, że popularność zarówno wina, jak i święta to wynik wyłącznie kampanii marketingowych. Jak jest naprawdę?
Na czym polega święto Beaujolais Nouveau? Kiedy jest obchodzone?
Beaujolais Nouveau to z jednej strony nazwa popularnego na całym świecie, czerwonego, lekko cierpkiego wina, z drugiej zaś – to także oficjalna nazwa święta wina wywodząca się naturalnie z Francji, królestwa win. Ciekawostką jest fakt, że to właśnie we Francji święto Beaujolais Nouveau jest czymś więcej niż tylko tradycją – jest ono usankcjonowane prawnie. Święto celebrują jednak osoby z całego świata, które po prostu kochają ten przepyszny trunek.
Na kiedy przypada to święto? Jest to tzw. święto ruchome, co oznacza, że w każdym roku obchodzone jest w inny dzień. Święto wina Beaujolais Nouveau obchodzi się co roku w każdy trzeci czwartek listopada. W 2023 roku jest to 16 listopada. Tradycja głosi, że nie bez powodu to właśnie czwartek, zamiast piątku lub soboty, został wyznaczony jako dzień wina – przyczyną miała być ponoć obawa przed nadmierną konsumpcją trunku, w sytuacji, gdyby święto było obchodzone w dzień, po którym nie następuje dzień pracy. Tym oto sposobem święto niejako zmusza do zachowania kultury i przede wszystkim do powolnej, świadomej degustacji.
Z drugiej strony należy pamiętać o tym, że wino we Francji na co dzień spożywane jest w bardzo dużych ilościach. Często jest to wino słabsze, o tylko kilkunastoprocentowej zawartości alkoholu. O fenomenie popularności wina we Francji świadczy zresztą fakt, że napój ten dostępny jest między innymi także w wielu restauracjach znanej sieci McDonald’s – gdzie można go zakupić do posiłku.
Wino Beaujolais Nouveau – dlaczego to właśnie ono stało się symbolem święta wina?
Są tysiące gatunków win produkowanych na świecie. Zastanawiać może zatem, dlaczego to akurat Beaujolais Nouveau zostało „twarzą” święta wina. Współcześnie sądzi się, że nie wynika to z walorów smakowych ani zapachowych wina, lecz bardziej z kampanii marketingowej francuskich producentów win w latach 50. i 60. XX wieku.
Ostatecznie największa popularność Beaujolais Nouveau przypadała na lata 70. i 80. To wówczas ceny Beaujolais Nouveau osiągały najwyższy poziom. Wino stało się wówczas popularne dosłownie na całym świecie, o czym doskonale świadczy zaskakujący fakt, że drugim państwem, gdzie współcześnie najliczniej obchodzi się święto wina, jest… Japonia.
Wino Beaujolais Nouveau, znane także pod synonimiczną nazwą Beaujolais Primeur, charakteryzuje się świeżością, lekkością i delikatną cierpkością, zawdzięczaną nieco intensywnym taninom odczuwalnym na języku. Szata wina zwykle jest delikatnie rubinowa. Beaujolais Nouveau produkowane jest ze szczepów gamay (dominuje tradycyjny, ręczny sposób zbierania winogron) przy użyciu węglowej maceracji. Jest to technika, która znacznie przyspiesza procesy fermentacyjne. Dzięki temu, zaraz po zakończeniu fermentacji, wino to może być sprzedawane i konsumowane bez konieczności długiego leżakowania w beczkach.
To właśnie takie młode wino degustuje się w każdy trzeci czwartek listopada. Przyspieszony proces produkcji ma jednak jedną wadę – wyprodukowane w ten sposób wino charakteryzuje się niższym okresem przydatności i powinno być spożyte nie później niż w przeciągu roku od butelkowania.
Ciekawostką jest także fakt, że w przeciwieństwie do większości gatunków wina Beaujolais Nouveau przygotowuje się w ten sposób, iż przed fermentacją nie zgniata się owoców winogron (w innych przypadkach tradycyjnie robi się to gołymi stopami w dębowych kaniach, współcześnie często także za pomocą specjalnych maszyn), w rezultacie czego fermentują później całe owoce. Efektem tego jest większa delikatność wina i mniejsza jego wytrawność.
Beaujolais Nouveau – wino godne święta czy dobry marketing?
Wokół zarówno święta, jak i samego wina Beaujolais Nouveau krąży wiele różnych, nieraz kontrowersyjnych opinii. Podczas gdy entuzjaści młodego wina i okazji do oficjalnej celebracji i jego degustacji podnoszą argumenty przekonujące o wyjątkowo świeżym i odżywczym smaku wina, sceptycy – często profesjonalni koneserzy – uznają wino Beaujolais Nouveau za nienadające się do spożywania, zbyt cierpkie i mało aromatyczne. Ostatecznie jednak każdy sam powinien posmakować tego wina, a następnie wydać indywidualną opinię zgodną z własnymi preferencjami.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Niebieskie wino - jak powstaje i jak smakuje?
- Domowe wino z jeżyn. Przepis krok po kroku
- Jakie czerwone wino jest najzdrowsze? Właściwości zdrowotne alkoholu
Autor: Anna Kobyłka