Hipokras, czyli jesienne wino ze średniowiecza. Sprawdź, jak je zrobić

Napój alkoholowy na ciepło z cynamonem i pomarańczą podany w szklance
Przepis na hipokras
Źródło: MilenaKatzer/Getty Images
Hipokras to napój alkoholowy. Zgodnie z legendą, jego wynalazcą miał być Hipokrates, a nazwa miała pochodzić od prymitywnego filtra, który był używany przy produkcji, nazywanego właśnie rękawem Hipokratesa. Poznaj nasz sposób na domowy hipokras.

Napój ten najpopularniejszy był w starożytności. Były to wina, które dodatkowo dosładzano i przyprawiano.

Krótka historia hipokrasu

Szczyt jego popularności przypada na średniowiecze. W tym czasie nie tylko elita i szlachta lubowały się w tym trunku, ale był on ogólnodostępny. Dawniej najpopularniejszą metodą słodzenia był cukier - zwłaszcza wśród ludzi zamożnych. Miodem hipokras słodziła przede wszystkim uboższa ludność, ale to właśnie ta forma jest dzisiaj najpopularniejsza. Współcześnie jest on niemal zapomniany, jednak we Francji wciąż można kupić oryginalny napój, który używany jest przede wszystkim jako składnik sosów lub aperitif.

Hipokras - przepis krok po kroku

Składniki:

  • białe wytrawne wino - 1 butelka,
    • miód - 300g,
      • imbir - 1 korzeń,
        • cynamon - 1 łyżka,
          • kminek - 1,5 łyżki,
            • pieprz - 1 łyżeczka,
              • kardamon - 1 łyżeczka,
                • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka,
                  • goździki - 5.

                    Sposób przygotowania:

                    1. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
                      1. Wino przelać do garnka, dodać miodu i zagrzać. Nie wolno doprowadzić do wrzenia.
                        1. Do ciepłego wina dodać wszystkie przyprawy. Podgrzewać, aż miód się roztopi.
                          1. Kiedy całość się połączy, płyn zdjąć z ognia. Odstawić na dobę w temperaturze pokojowej.
                            1. Po tym czasie zlać płyn przefiltrowując go przez sitko lub gazę. Całość przelać do butelki i odstawić do leżakowania w chłodnym i ciemnym miejscu na miesiąc. Po tym czasie hipokras jest gotowy do spożycia.

                              Smacznego!

                              Zobacz wideo: Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego

                              Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
                              Źródło: Dzień Dobry TVN

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło zdjęcia głównego: MilenaKatzer/Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana