Wybór wina zależy głównie od osobistych preferencji oraz serwowanych dań. Dowiedziono jednak, że najlepsze dla zdrowia jest czerwone – wytwarza się je z całych gron (wraz z pestkami i skórką), przez co zawiera dużo więcej antyoksydantów niż jego różowy lub biały odpowiednik.
Więcej:
- Co jeść i pić na kaca? Jak złagodzić skutki działania alkoholu?
- Sposoby, jak szybko wytrzeźwieć po alkoholu
- W czym pić, żeby nam smakowało?
Jakie wino jest zdrowe?
Czy białe wino jest zdrowe? A może lepiej sprawdzi się czerwone? Jak już wspomnieliśmy, najzdrowszym winem jest czerwone – najbardziej wytrawne, pochodzące z okolic Burgundii. Ma ono jednak charakterystyczny cierpki smak, który nie każdemu odpowiada. Wina białe, tłoczone jedynie z miąższu winogron, mimo mniejszej zawartości antyoksydantów są równie wartościowe. Oba rodzaje tego alkoholu mają podobną ilość składników odżywczych (kalorie, węglowodany, cukry, a także mikro- i makroelementy: mangan, magnez, witamina B6 czy fosfor). Zarówno białe, jak i czerwone wino jest dobrym wyborem pod względem zdrowotności. Warto jednak zaznaczyć, że czerwona odmiana zawiera więcej potasu, żelaza i ryboflawiny niż biała. Co ciekawe, dowiedziono, iż wino musujące ma podobny wpływ na organizm człowieka, co czerwone. Jakie jest więc jego działanie?
Czy wino jest zdrowe na serce? Pozytywne skutki picia wina
Trunek ten, pity w rozsądnych ilościach, może wspomóc działanie całego organizmu. Przede wszystkim picie wina czerwonego (dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy w tym alkoholu) pozwala na eliminację wolnych rodników, które są głównymi sprawcami starzenia się komórek oraz rozwoju nowotworów. Wino ułatwia także trawienie (z tego powodu bardzo często serwowane jest do posiłków) oraz zwalczenie dolegliwości układu pokarmowego. Zwartość alkoholu pozwala na wzrost ukrwienia jelit, a co za tym idzie – lepsze wchłanianie się składników odżywczych. Picie wina pomaga także zmniejszyć ryzyko pojawienia się kamieni w pęcherzyku żółciowym oraz wspiera pracę trzustki. Dzięki poprawie pracy narządów i krążenia oraz działaniu moczopędnemu ułatwia organizmowi oczyszczanie się z toksyn. Wykazano też bakteriobójcze działanie wina. Dodatkowo pozwala ono na regulację pracy układu sercowo-naczyniowego (także przy nadciśnieniu), zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz poprawia działanie układu odpornościowego. Dzięki wysokiej zawartości żelaza czerwone wytrawne wino pozwala uniknąć anemii. Ponadto, działa rozkurczowo i wspomaga dotlenienie organizmu. Trunek wspomaga także regulację poziomu cukru w organizmie oraz pracę gruczołów dokrewnych. Z badań wynika, że regularne picie czerwonego wina dzięki wysokiej zawartości resweratrolu pozwala spowolnić demencję, łagodzi również bóle stawów.
Zdrowe wino – jakie ilości będą odpowiednie?
Mimo iż dowiedziono, że wino jest zdrowe i ma dobroczynny wpływ na ludzki organizm, nie wolno stosować go jako panaceum – środka, który zwalczy wszelkie schorzenia. Trzeba także pamięć, że spożywanie alkoholu w nadmiarze może przynieść skutki odwrotne od zamierzonych, dlatego maksymalna dawka to 1–2 kieliszki lekkiego wina dziennie (dla zdrowej dorosłej osoby). Nadużywanie alkoholu niesie ze sobą wiele zagrożeń, aby więc toast „na zdrowie” miał odzwierciedlenie w rzeczywistości, nie należy przekraczać rozsądnej dawki. Alkohol jest bezwzględnie zakazany dla kobiet w ciąży!
Czy picie wina jest całkowicie zdrowe? Zagrożenia
Powyższy artykuł nie służy promocji picia alkoholu jako recepty na długie życie w zdrowiu. Należy pamiętać, że wino (nawet to najzdrowsze – czerwone wytrawne) może wywoływać wiele negatywnych skutków. Należą do nich m.in. zaburzenia we wchłanianiu się witamin m.in. D i C, a także obciążenie wątroby, a co za tym idzie – ryzyko marskości tego narządu. Może również dojść do nadmiernego spożycia alkoholu – według Światowej Organizacji Zdrowia to przekroczenie liczby 10 standardowych drinków (kieliszek 12% alkoholu) w tygodniu. Regularne spożywanie alkoholu może prowadzić do uzależnień, a także uszkodzeń mózgu i narządów wewnętrznych.
Autor: Adrian Adamczyk