Domowe wino z jeżyn. Przepis krok po kroku

jeżyny w lesie
Ronny Enzenberg/Getty Images
Źródło: Getty Images
W polskich lasach znaleźć można nie tylko grzyby, jagody czy maliny. Kryją się tam również coraz bardziej doceniane ze względu na swój smak i właściwości - jeżyny. Z tych soczystych owoców można zrobić różne przetwory, a także pyszne, domowe wino. Sprawdź nasz przepis.

Domowe wino z jeżyn

Domowe wino to świetna propozycja wyrobu, po który można sięgać przy okazji spotkań w długie, jesienne i zimowe wieczory. Odpowiednio przygotowane wino jeżynowe zachwyci niejednego konesera. Krok po kroku wyjaśniamy, jak samodzielnie przygotować ten trunek, jakie składniki dobrać oraz kiedy go zlewać, aby był doskonały w smaku.

Przepis na domowe wino z jeżyn

Składniki:

  • 5 kg jeżyn,
    • 4 kg cukru,
      • 5 litrów wody,
        • drożdże winiarskie,
          • pożywka winiarska.

            Sposób przygotowania:

            1. Pierwszym krokiem jest oczywiście wyprawa do lasu i zebranie potrzebnej ilości jeżyn.
              1. Następnie należy oderwać wszystkie szypułki, a owoce dokładnie umyć.
                1. Owoce zmiksować i zasypać 2 kg cukru.
                  1. Po dwóch dniach pojawi się sok, który należy odcedzić.
                    1. Przygotować syrop cukrowy z pozostałych 2 kg cukru - rozpuścić go w gorącej wodzie.
                      1. Ostudzony syrop połączyć w balonie do wina z sokiem z jeżyn, dodać drożdże, pożywkę i zatkać korkiem z rurką fermentacyjną.
                        1. Całość odstawić w miejscu, w którym panuje temperatura pokojowa. Wino z jeżyn jest gotowe po około czterech miesiącach.
                          1. Po tym czasie wino można odlać do specjalnie przygotowanych butelek.

                            Zobacz także:

                            Zobacz wideo: Właściwości wyciągu z pestek winogron

                            Źródło: x-news

                            Autor: Diana Ryściuk

                            Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości