Przepisy kulinarne

Domowe wino z jeżyn. Przepis krok po kroku

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Getty ImagesRonny Enzenberg/Getty Images

W polskich lasach znaleźć można nie tylko grzyby, jagody czy maliny. Kryją się tam również coraz bardziej doceniane ze względu na swój smak i właściwości - jeżyny. Z tych soczystych owoców można zrobić różne przetwory, a także pyszne, domowe wino. Sprawdź nasz przepis.

Domowe wino z jeżyn

Domowe wino to świetna propozycja wyrobu, po który można sięgać przy okazji spotkań w długie, jesienne i zimowe wieczory. Odpowiednio przygotowane wino jeżynowe zachwyci niejednego konesera. Krok po kroku wyjaśniamy, jak samodzielnie przygotować ten trunek, jakie składniki dobrać oraz kiedy go zlewać, aby był doskonały w smaku.

Przepis na domowe wino z jeżyn

Składniki:

  • 5 kg jeżyn,
  • 4 kg cukru,
  • 5 litrów wody,
  • drożdże winiarskie,
  • pożywka winiarska.

Sposób przygotowania:

  1. 1Pierwszym krokiem jest oczywiście wyprawa do lasu i zebranie potrzebnej ilości jeżyn.
  2. 2Następnie należy oderwać wszystkie szypułki, a owoce dokładnie umyć.
  3. 3Owoce zmiksować i zasypać 2 kg cukru.
  4. 4Po dwóch dniach pojawi się sok, który należy odcedzić.
  5. 5Przygotować syrop cukrowy z pozostałych 2 kg cukru - rozpuścić go w gorącej wodzie.
  6. 6Ostudzony syrop połączyć w balonie do wina z sokiem z jeżyn, dodać drożdże, pożywkę i zatkać korkiem z rurką fermentacyjną.
  7. 7Całość odstawić w miejscu, w którym panuje temperatura pokojowa. Wino z jeżyn jest gotowe po około czterech miesiącach.
  8. 8Po tym czasie wino można odlać do specjalnie przygotowanych butelek.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Właściwości wyciągu z pestek winogron

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

Pozostałe wiadomości