Grzane alkohole idealne na jesienne długie wieczory. Sprawdź najlepsze przepisy na grzańce

Osoba trzymająca grzany alkohol
Grzane alkohole idealne na jesienne długie wieczory
Źródło: Ignatiev/Getty Images
Grzaniec to podgrzany alkoholu. Jest wiele gatunków, które można pić na ciepło, a także doprawiać różnego rodzaju przyprawami korzennymi, a nawet miodem! Sprawdź, jak przygotować samodzielnie grzaniec, grog i inne.

Przygotowanie grzanego alkoholu jest banalnie proste, najważniejsze jednak, aby go nie gotować.

Jakie alkohole można podgrzewać?

Grzaniec to zbiorcza nazwa na grzane alkohole, która mylnie traktowana jest jako nazwa na grzane wino czerwone. A podgrzewać można wiele alkoholi, wino białe, wino czerwone, whisky, a nawet można pić na ciepło likiery. Mało popularnym pomysłem jest grog, czyli gorący rum z cytryną i przyprawami. Białe wino można pić w formie na zimno jako hipokras lub grzane, świeżo przygotowane. Jednak do podstawowego przepisu grzańca, który jest najbardziej znany, najczęściej wybiera się czerwone słodkie wino, chociaż i wytrawne się nada. 

Zobacz wideo: Hiszpańskie smaki jesieni

Hiszpańskie smaki jesieni
Źródło: Dzień Dobry TVN

Każdy alkohol można podać w formie na ciepło, wszystko tak naprawdę zależy od gustu. Najlepiej sprawdzą się takie, które dobrze komponują się z przyprawami korzennymi, tj. cynamonem, imbirem, cytryną, pomarańczą, goździkami itd. Najważniejsze, aby przygotowując grzaniec nie doprowadzić do wrzenia, a najlepiej utrzymywać temperaturę maksymalnie do 60 stopni, dzięki temu alkohol nie zacznie odparowywać.

Jak przygotować grzany alkohol - przepisy

Zatem jak przygotować grzaniec, aby był najlepszy? Przedstawiamy proste przepisy, które można przygotować w kilka minut i cieszyć się ciepłym alkoholem, zwłaszcza w nadchodzące długie jesienne i zimowe wieczory.

Grzaniec Tradycyjny - przepis

Do tradycyjnego przepisu na grzaniec potrzebna będzie butelka wina czerwonego najlepiej słodkiego, laska wanilii, goździki, łyżeczka cynamonu, łyżeczka cukru, łyżeczka startej skórki pomarańczy i około 200 ml wody do rozcieńczenia. Wszystkie składniki dodaje się do podgrzanego wina do 70 stopni. Ważne jest, aby alkoholu nie przegrzać, gdyż zacznie odparowywać i straci smak! Podaje się go na ciepło. 

Grog - przepis

Grog można wykonywać z wódki, jednak tradycyjnie przygotowywany był z rumu. Miał odkażać wodę z nieczystości podczas rejsów. Dzisiaj znany jest jako rozgrzewający napitek. Do jego przygotowania potrzeba 50 ml ciemnego rumu, 50 ml wody, odrobinę soku z cytryny, kilka goździków, pół łyżeczki cynamonu i łyżkę brązowego cukru. Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać i podgrzewać na małym ogniu aż do połączenia składników. Podaje się go... na ciepło!

Hipokras

Hipokras to białe wino z przyprawami i miodem. Tradycyjnie pije się je dopiero na miesiąc od jego zrobienia. Potrzebne będzie białe wino, miód i korzenne przyprawy. Hipokras można również podawać na świeżo po przyrządzeniu. Sprawdź nasz prosty przepis: Hipokras, czyli jesienne wino ze średniowiecza. Sprawdź, jak je zrobić

Grzaniec czekoladowy - przepis

Dla tych, którzy uwielbiają słodycze, idealnym rozwiązaniem jest grzaniec czekoladowy. Do jego przygotowania potrzebne są dwa żółtka jaj, pół litra jasnego piwa, 3 łyżeczki gorzkiego kakao, łyżka lub dwie miodu (w zależności od tego, jak bardzo słodki ma być), a także przyprawy, czyli goździki, cynamon i kardamon. Jeśli gustuje się w pikantnych smakach, można dodać pół łyżeczki chili. Czekoladowy grzaniec zaczyna się robić od utarcia żółtek z cukrem, które następnie miesza się z piwem (jaja przed oddzieleniem można sparzyć, aby je zdezynfekować). Następnie całość podgrzewa się z przyprawami i kakao do maksymalnie 60 stopni Celsjusza, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe!

Grzaniec z miodu pitnego - przepis

Grzaniec z miodu pitnego będzie słodki sam w sobie, a do tego jest niezwykle prosty do przygotowania. Wystarczy butelka miodu pitnego - półtorak będzie najsłodszy, a trójniak najdelikatniejszy. Do alkoholu dodaje się laskę cynamonu, umytą i pokrojoną w plastry pomarańczę, kilka goździków. Do smaku można również dodać łyżkę syropu malinowego, ale nie jest to konieczne. Całość grzeje się przez 5-10 minut, ale nie doprowadza do wrzenia. Podaje się na ciepło, zaraz po przygotowaniu.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Ignatiev/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana