Tarty na słodko i na słono - przepisy

Kto nie lubi tart? W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bukowska pokazała, jak przygotować te na słodko i na słono. Na naszym stole pojawiły się: tarta czekoladowa z orzechami laskowymi, tarta warzywna, a także tarta z ricottą, czekoladą, pistacjami i skórka pomarańczową a’la cannoli.

Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi na spodzie z ciasteczek

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g maślanych ciasteczek
    • 100 g zblanszowanych orzechów laskowych
      • 3 łyżki ciemnego kakao
        • 80-90 g miękkiego masła

          Przygotowanie:

          Maślane ciasteczka i orzechy (najsmaczniejsze będą, gdy zblanszujemy je w piekarniku, aż będą złote i pachnące) wrzucamy do misy robota kuchennego i blendujemy, aż uzyskamy konsystencję grubego piasku. Dodajemy kakao i masło, i ostatni raz blendujemy. Masę wysypujemy do formy na tartę i dokładnie uciskamy – spód i boki tarty. Chowamy do zamrażarki na czas przygotowywania kremu.

          Krem:

          1 1/4 szklanki śmietany 30-36 proc.

          2 tabliczki gorzkiej czekolady

          1 tabliczka mlecznej czekolady

          1 szczypta soli

          1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

          50 g miękkiego masła

          150 g zblanszowanych orzechów laskowych

          Przygotowanie:

          Śmietankę podgrzewamy w garnuszku i gdy prawie zacznie się gotować zdejmujemy ją z ognia. Czekoladę łamiemy na kosteczki, dodajemy do niej szczyptę soli, kawę rozpuszczalną i miękkie masło, i wszystko zalewamy gorącą śmietanką. Odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy wszystko na gładko i zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Schłodzoną masę przelewamy do przygotowanej formy na tartę, wysypujemy na nią orzechy laskowe, po czym chowamy całość do lodówki na minimum 2-3 godziny, by masa zastygła.

          >>> Zobacz także:

          Kolorowa tarta warzywna na cieście ziemniaczanym

          Składniki:

          Ciasto:

          • 200 g ugotowanych ziemniaków
            • 50 g zimnego masła
              • 100 g szklanka mąki
                • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                  • 1/2 łyżeczki soli
                    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
                      • 1 żółtko
                        • 2-3 łyżki tartego parmezanu

                          Przygotowanie:

                          Ugotowane ziemniaki po odcedzeniu suszymy w garnku – im mniej wilgoci w nich zostanie, tym lepiej. Następnie przeciskamy je przez praskę i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

                          Zimne masło rozcieramy z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową. Gdy uzyskamy konsystencję grubej kruszonki, dodajemy zimne ziemniaki, żółtko i parmezan, i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche i nie chce się lepić, dodajemy łyżkę zimnego mleka. Płaski dysk z ciasta zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy na podsypanym mąką blacie do rozmiaru formy, przenosimy do formy, dociskamy do dna i boków, a na koniec odcinamy nadmiar ciasta.

                          Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy np. grochem i pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 minut. Wyjmujemy, zdejmujemy ostrożnie obciążenie, pieczemy jeszcze 5 minut.

                          Nadzienie:

                          • 1 zielona cukinia
                            • 1 żółta cukinia
                              • 1 batat
                                • 1 podłużny burak
                                  • 1 marchewka
                                    • 1 bakłażan
                                      • 4 łyżki oliwy z oliwek
                                        • 150 g miękkiego sera koziego
                                          • 5 jajek
                                            • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
                                              • 1/4 łyżeczki tymianku
                                                • sól i świeżo mielony pieprz

                                                  Przygotowanie:

                                                  Nie musimy używać wszystkich warzyw z listy, jednak ich kombinacja wpłynie świetnie na smak i kolory dania. Batata, buraka i marchewkę należy obrać, a potem razem z resztą warzyw pokroić w cienkie wstążki. Najłatwiej zrobić to obieraczką do warzyw. Cukinię i bakłażana najlepiej jest lekko posmarować oliwą z oliwek i zgrillować przed ułożeniem w tarcie. Wstążeczki z warzyw zwijamy w ruloniki. Miękki kozi ser, jajka, śmietanę i tymianek ucieramy na gładko, przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wylewamy na podpieczony spód, a w niej ustawiamy zwinięte ruloniki z warzyw.

                                                  Skrapiamy około 2 łyżkami oliwy z oliwek, lekko posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na około 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na około 10 minut przed pokrojeniem.

                                                  Tarta z ricottą, czekoladą, pistacjami i skórka pomarańczową a’la cannoli

                                                  Składniki:

                                                  Ciasto:

                                                  • 2 szklanki mąki
                                                    • 1/2 szklanki cukru
                                                      • 1 łyżeczka cynamonu
                                                        • 1/2 łyżeczki soli
                                                          • 75 g zimnego masła
                                                            • 1 jajko + 1 żółtko

                                                              Przygotowanie:

                                                              Mąkę mieszamy z cukrem, cynamonem i solą. Następnie dodajemy posiekane zimne masło i zaczynamy je szybko rozcierać w sypkich składnikach. Gdy uzyskamy konsystencję grubej kruszonki, dodajemy całe jajko i żółtko. Zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt suche i nie chce się zbić w kulę, możemy dolać łyżkę zimnej wody. Formujemy kulę z ciasta, wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie do wielkości formy. Przekładamy na wałku ciasto do formy, dociskamy spód i boki, odcinamy nadmiar ciasta. Chowamy do lodówki.

                                                              Jeżeli lubimy bardzo chrupiące spody, możemy przykryć ciasto papierem do pieczenia, obciążyć np. grochem i piec w 175 st. C przez ok. 10 minut, a następnie bez obciążenia jeszcze 5 minut.

                                                              Nadzienie:

                                                              • 500 g sera ricotta
                                                                • 1/2 szklanki cukru pudru
                                                                  • 4 duże jajka
                                                                    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
                                                                      • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
                                                                        • 1 pomarańcza
                                                                          • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
                                                                            • 1/2 szklanki obranych pistacji

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Ser ricotta i cukier puder ucieramy razem w misce – mikserem lub trzepaczką. Gdy będą gładkie i puszyste, próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Ciągle mieszając, dodajemy stopniowo po jajku, później esencję waniliową, lekko przesiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową i trochę drobno otartej skórki ze świeżej pomarańczy (z około połowy owocu), drobno posiekaną gorzką czekoladę.

                                                                              Pistacje siekamy drobno, po czym prażymy na suchej patelni aż lekko zmienią kolor i zaczną pięknie pachnieć. Połowę z nich dodajemy do ricotty, po czym masę mieszamy na gładko i przelewamy do formy z ciastem. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy tartę do pieca nagrzanego do 175 st. C na około 35-40 minut. Nie będzie zupełnie zastygnięta w momencie wyjmowania z pieca, ale stygnąc zmieni konsystencję.

                                                                              Podajemy posypaną po wierzchu resztą pistacji, na zimno lub gdy jest jeszcze ciepła. Możemy udekorować ją delikatnie polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

                                                                              Autor: Anna Kobyłka

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                              Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

                                                                              Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

                                                                              Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

                                                                              Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

                                                                              Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

                                                                              Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

                                                                              Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

                                                                              Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

                                                                              Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

                                                                              Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

                                                                              Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

                                                                              Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

                                                                              Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

                                                                              Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

                                                                              Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

                                                                              Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

                                                                              Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

                                                                              Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

                                                                              Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

                                                                              Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

                                                                              Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

                                                                              "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

                                                                              "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

                                                                              Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

                                                                              Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

                                                                              Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

                                                                              Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

                                                                              Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

                                                                              Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

                                                                              Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

                                                                              Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

                                                                              Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

                                                                              10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

                                                                              Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

                                                                              Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

                                                                              Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

                                                                              Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

                                                                              Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

                                                                              Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

                                                                              Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

                                                                              Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

                                                                              Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

                                                                              Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

                                                                              Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

                                                                              Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

                                                                              Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

                                                                              Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

                                                                              Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

                                                                              "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

                                                                              "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

                                                                              Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

                                                                              Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

                                                                              Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

                                                                              Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

                                                                              Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

                                                                              Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

                                                                              Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

                                                                              Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

                                                                              Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

                                                                              Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

                                                                              Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

                                                                              Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

                                                                              Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

                                                                              "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

                                                                              "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

                                                                              Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

                                                                              Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

                                                                              "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

                                                                              "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

                                                                              Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

                                                                              Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

                                                                              Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

                                                                              Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

                                                                              Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

                                                                              Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

                                                                              Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

                                                                              Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

                                                                              Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

                                                                              Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

                                                                              To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

                                                                              To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

                                                                              Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

                                                                              Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

                                                                              Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

                                                                              Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

                                                                              Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

                                                                              Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

                                                                              E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

                                                                              Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

                                                                              Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

                                                                              Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

                                                                              Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

                                                                              Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

                                                                              Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

                                                                              Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

                                                                              Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

                                                                              9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

                                                                              9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

                                                                              Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

                                                                              Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

                                                                              Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

                                                                              Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

                                                                              #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

                                                                              #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

                                                                              Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

                                                                              Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

                                                                              Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

                                                                              Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

                                                                              Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

                                                                              Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

                                                                              Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

                                                                              Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"