Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi na spodzie z ciasteczek
Składniki:
Ciasto:
- 250 g maślanych ciasteczek
- 100 g zblanszowanych orzechów laskowych
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 80-90 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Maślane ciasteczka i orzechy (najsmaczniejsze będą, gdy zblanszujemy je w piekarniku, aż będą złote i pachnące) wrzucamy do misy robota kuchennego i blendujemy, aż uzyskamy konsystencję grubego piasku. Dodajemy kakao i masło, i ostatni raz blendujemy. Masę wysypujemy do formy na tartę i dokładnie uciskamy – spód i boki tarty. Chowamy do zamrażarki na czas przygotowywania kremu.
Krem:
1 1/4 szklanki śmietany 30-36 proc.
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 szczypta soli
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
50 g miękkiego masła
150 g zblanszowanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewamy w garnuszku i gdy prawie zacznie się gotować zdejmujemy ją z ognia. Czekoladę łamiemy na kosteczki, dodajemy do niej szczyptę soli, kawę rozpuszczalną i miękkie masło, i wszystko zalewamy gorącą śmietanką. Odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy wszystko na gładko i zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Schłodzoną masę przelewamy do przygotowanej formy na tartę, wysypujemy na nią orzechy laskowe, po czym chowamy całość do lodówki na minimum 2-3 godziny, by masa zastygła.
>>> Zobacz także:
- Przepisy na ciasta z porzeczkami: clafoutis, tarta i tartaletki
- Tarta bez pieczenia i profiterolki z kremem jeżynowym
- Gruszki w kuchni - przepisy na tartę, jaglankę i gnocchi z gruszką
Kolorowa tarta warzywna na cieście ziemniaczanym
Składniki:
Ciasto:
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 50 g zimnego masła
- 100 g szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki po odcedzeniu suszymy w garnku – im mniej wilgoci w nich zostanie, tym lepiej. Następnie przeciskamy je przez praskę i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Zimne masło rozcieramy z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową. Gdy uzyskamy konsystencję grubej kruszonki, dodajemy zimne ziemniaki, żółtko i parmezan, i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche i nie chce się lepić, dodajemy łyżkę zimnego mleka. Płaski dysk z ciasta zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy na podsypanym mąką blacie do rozmiaru formy, przenosimy do formy, dociskamy do dna i boków, a na koniec odcinamy nadmiar ciasta.
Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy np. grochem i pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 minut. Wyjmujemy, zdejmujemy ostrożnie obciążenie, pieczemy jeszcze 5 minut.
Nadzienie:
- 1 zielona cukinia
- 1 żółta cukinia
- 1 batat
- 1 podłużny burak
- 1 marchewka
- 1 bakłażan
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g miękkiego sera koziego
- 5 jajek
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- 1/4 łyżeczki tymianku
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Nie musimy używać wszystkich warzyw z listy, jednak ich kombinacja wpłynie świetnie na smak i kolory dania. Batata, buraka i marchewkę należy obrać, a potem razem z resztą warzyw pokroić w cienkie wstążki. Najłatwiej zrobić to obieraczką do warzyw. Cukinię i bakłażana najlepiej jest lekko posmarować oliwą z oliwek i zgrillować przed ułożeniem w tarcie. Wstążeczki z warzyw zwijamy w ruloniki. Miękki kozi ser, jajka, śmietanę i tymianek ucieramy na gładko, przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wylewamy na podpieczony spód, a w niej ustawiamy zwinięte ruloniki z warzyw.
Skrapiamy około 2 łyżkami oliwy z oliwek, lekko posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na około 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na około 10 minut przed pokrojeniem.
Tarta z ricottą, czekoladą, pistacjami i skórka pomarańczową a’la cannoli
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 g zimnego masła
- 1 jajko + 1 żółtko
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem, cynamonem i solą. Następnie dodajemy posiekane zimne masło i zaczynamy je szybko rozcierać w sypkich składnikach. Gdy uzyskamy konsystencję grubej kruszonki, dodajemy całe jajko i żółtko. Zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt suche i nie chce się zbić w kulę, możemy dolać łyżkę zimnej wody. Formujemy kulę z ciasta, wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie do wielkości formy. Przekładamy na wałku ciasto do formy, dociskamy spód i boki, odcinamy nadmiar ciasta. Chowamy do lodówki.
Jeżeli lubimy bardzo chrupiące spody, możemy przykryć ciasto papierem do pieczenia, obciążyć np. grochem i piec w 175 st. C przez ok. 10 minut, a następnie bez obciążenia jeszcze 5 minut.
Nadzienie:
- 500 g sera ricotta
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 pomarańcza
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki obranych pistacji
Przygotowanie:
Ser ricotta i cukier puder ucieramy razem w misce – mikserem lub trzepaczką. Gdy będą gładkie i puszyste, próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Ciągle mieszając, dodajemy stopniowo po jajku, później esencję waniliową, lekko przesiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową i trochę drobno otartej skórki ze świeżej pomarańczy (z około połowy owocu), drobno posiekaną gorzką czekoladę.
Pistacje siekamy drobno, po czym prażymy na suchej patelni aż lekko zmienią kolor i zaczną pięknie pachnieć. Połowę z nich dodajemy do ricotty, po czym masę mieszamy na gładko i przelewamy do formy z ciastem. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy tartę do pieca nagrzanego do 175 st. C na około 35-40 minut. Nie będzie zupełnie zastygnięta w momencie wyjmowania z pieca, ale stygnąc zmieni konsystencję.
Podajemy posypaną po wierzchu resztą pistacji, na zimno lub gdy jest jeszcze ciepła. Możemy udekorować ją delikatnie polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Autor: Anna Kobyłka