Czekoladowe fondue - jak je przygotować?
Czekoladowe fondue można zrobić w wersji dla dorosłych lub dla najmłodszych. W wersji +18 do roztopionej czekolady można dodać odrobinę alkoholu, który podgrzeje atmosferę. Do przygotowania fondue oprócz składników potrzebne będą specjalne miseczki, które da się podgrzewać przez cały czas lub specjalna fontanna podgrzewająca.
Składniki:
- czekolada gorzka, deserowa, mleczna lub biała - 250 g,
- śmietanka 30% płynna - 600 g,
- wódka (opcjonalnie) - 10 ml,
- przyprawy (opcjonalnie): cynamon, skórka pomarańczy, goździki.
Zobacz wideo: Słodkie rzeźby z czekolady
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połamać na drone kawałki. Do naczynia w którym będzie przygotowane fondue włożyć pokruszoną czekoladę, dodać do niej śmietankę oraz opcjonalnie likier i przyprawy.
- Najlepiej jest nie łączyć ze sobą czekolad - w każdym naczyniu oddzielnie podawać gorzką, deserową, mleczną i białą. Ponadto każdą można doprawić przyprawami.
- Całość podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż całość się roztopi i połączy w gładką masę.
- Czekolada powinna być delikatnie podgrzewana przez cały czas, kiedy goście będą korzystać, aby nie zastygła.
Kuchnia pełna aromatycznych przypraw
Czkoladowe fondue - co maczać w czekoladzie?
W czekoladzie maczać można wszystko! Jeżeli nie masz pomysłu, to wypróbuj którąś z naszych propozycji. Do czekoladowego, jak i wytrawnego fondue warto podawać wiele różnych dodatków. Dzięki temu każdy z gości będzie mógł wybrać, co mu najbardziej smakuje.
Do czekoladowego fondue idealnie nadadzą się:
- krakersy,
- herbatniki,
- pianki,
- biszkopty,
- ciasteczka maślane,
- świeże owoce, np. jabłka, banany, truskawki, pomarańcze, gruszki, kiwi, ananas itp.,
- owoce suszone, np. śliwki, morele, rodzynki, itp.
- owoce kandyzowane.
Ciekawą opcją będzie dodatnie pikantnych przekąsek, takich jak suszone papryczki czili, kandyzowany lub świeży imbir bądź ustawienie posypek, słodkich lub pikantnych, w których będzie można dodatkowo zamoczyć już umoczone w czekoladzie przekąski.
Zobacz także:
- Czekolada na słodko i na wytrawnie według przepisów Darii Ładochy
- Czekolada może pomóc w odchudzaniu kobietom przechodzącym menopauzę. Zaskakujące odkrycie naukowców
- Bezpieczne słodycze – czekolada bezglutenowa
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: AtlasStudio/Getty Images