Czekoladowe fondue idealne na dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą! Sprawdź, jak je przygotować

Czekoladowe fondue
Czekoladowe fondue idealne na dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą! Sprawdź, jak je przygotować
Źródło: AtlasStudio/Getty Images
Jeżeli masz ochotę na słodką przekąskę, ale nie możesz się zdecydować, jaka będzie najlepsza, to warto wybrać czekoladowe fondue. Podgrzewana, płynna czekolada w dowolnym smaku, z korzennymi przyprawami lub bez, w której macza się ulubione dodatki to świetny pomysł na wspólne wieczory!

Czekoladowe fondue - jak je przygotować?

Czekoladowe fondue można zrobić w wersji dla dorosłych lub dla najmłodszych. W wersji +18 do roztopionej czekolady można dodać odrobinę alkoholu, który podgrzeje atmosferę. Do przygotowania fondue oprócz składników potrzebne będą specjalne miseczki, które da się podgrzewać przez cały czas lub specjalna fontanna podgrzewająca.

Składniki:

  • czekolada gorzka, deserowa, mleczna lub biała - 250 g,
  • śmietanka 30% płynna - 600 g,
  • wódka (opcjonalnie) - 10 ml,
  • przyprawy (opcjonalnie): cynamon, skórka pomarańczy, goździki.

Zobacz wideo: Słodkie rzeźby z czekolady

DD_20211008_Wedel_REP
Słodkie rzeźby z czekolady
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na drone kawałki. Do naczynia w którym będzie przygotowane fondue włożyć pokruszoną czekoladę, dodać do niej śmietankę oraz opcjonalnie likier i przyprawy.
  2. Najlepiej jest nie łączyć ze sobą czekolad - w każdym naczyniu oddzielnie podawać gorzką, deserową, mleczną i białą. Ponadto każdą można doprawić przyprawami.
  3. Całość podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż całość się roztopi i połączy w gładką masę.
  4. Czekolada powinna być delikatnie podgrzewana przez cały czas, kiedy goście będą korzystać, aby nie zastygła.

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

DD_20211119_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

Czkoladowe fondue - co maczać w czekoladzie?

W czekoladzie maczać można wszystko! Jeżeli nie masz pomysłu, to wypróbuj którąś z naszych propozycji. Do czekoladowego, jak i wytrawnego fondue warto podawać wiele różnych dodatków. Dzięki temu każdy z gości będzie mógł wybrać, co mu najbardziej smakuje.

Do czekoladowego fondue idealnie nadadzą się:

  • krakersy,
  • herbatniki,
  • pianki,
  • biszkopty,
  • ciasteczka maślane,
  • świeże owoce, np. jabłka, banany, truskawki, pomarańcze, gruszki, kiwi, ananas itp.,
  • owoce suszone, np. śliwki, morele, rodzynki, itp.
  • owoce kandyzowane.

Ciekawą opcją będzie dodatnie pikantnych przekąsek, takich jak suszone papryczki czili, kandyzowany lub świeży imbir bądź ustawienie posypek, słodkich lub pikantnych, w których będzie można dodatkowo zamoczyć już umoczone w czekoladzie przekąski.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości