Czekoladowe fondue idealne na dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą! Sprawdź, jak je przygotować

Czekoladowe fondue
Czekoladowe fondue idealne na dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą! Sprawdź, jak je przygotować
Źródło: AtlasStudio/Getty Images
Jeżeli masz ochotę na słodką przekąskę, ale nie możesz się zdecydować, jaka będzie najlepsza, to warto wybrać czekoladowe fondue. Podgrzewana, płynna czekolada w dowolnym smaku, z korzennymi przyprawami lub bez, w której macza się ulubione dodatki to świetny pomysł na wspólne wieczory!

Czekoladowe fondue - jak je przygotować?

Czekoladowe fondue można zrobić w wersji dla dorosłych lub dla najmłodszych. W wersji +18 do roztopionej czekolady można dodać odrobinę alkoholu, który podgrzeje atmosferę. Do przygotowania fondue oprócz składników potrzebne będą specjalne miseczki, które da się podgrzewać przez cały czas lub specjalna fontanna podgrzewająca.

Składniki:

  • czekolada gorzka, deserowa, mleczna lub biała - 250 g,
    • śmietanka 30% płynna - 600 g,
      • wódka (opcjonalnie) - 10 ml,
        • przyprawy (opcjonalnie): cynamon, skórka pomarańczy, goździki.

          Zobacz wideo: Słodkie rzeźby z czekolady

          Słodkie rzeźby z czekolady
          Źródło: Dzień Dobry TVN

          Sposób przygotowania:

          1. Czekoladę połamać na drone kawałki. Do naczynia w którym będzie przygotowane fondue włożyć pokruszoną czekoladę, dodać do niej śmietankę oraz opcjonalnie likier i przyprawy.
            1. Najlepiej jest nie łączyć ze sobą czekolad - w każdym naczyniu oddzielnie podawać gorzką, deserową, mleczną i białą. Ponadto każdą można doprawić przyprawami.
              1. Całość podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż całość się roztopi i połączy w gładką masę.
                1. Czekolada powinna być delikatnie podgrzewana przez cały czas, kiedy goście będą korzystać, aby nie zastygła.

                  Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

                  Źródło: Dzień Dobry TVN
                  Dania imbirem pachnące
                  Dania imbirem pachnące
                  Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
                  Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
                  Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
                  Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

                  Czkoladowe fondue - co maczać w czekoladzie?

                  W czekoladzie maczać można wszystko! Jeżeli nie masz pomysłu, to wypróbuj którąś z naszych propozycji. Do czekoladowego, jak i wytrawnego fondue warto podawać wiele różnych dodatków. Dzięki temu każdy z gości będzie mógł wybrać, co mu najbardziej smakuje.

                  Do czekoladowego fondue idealnie nadadzą się:

                  • krakersy,
                    • herbatniki,
                      • pianki,
                        • biszkopty,
                          • ciasteczka maślane,
                            • świeże owoce, np. jabłka, banany, truskawki, pomarańcze, gruszki, kiwi, ananas itp.,
                              • owoce suszone, np. śliwki, morele, rodzynki, itp.
                                • owoce kandyzowane.

                                  Ciekawą opcją będzie dodatnie pikantnych przekąsek, takich jak suszone papryczki czili, kandyzowany lub świeży imbir bądź ustawienie posypek, słodkich lub pikantnych, w których będzie można dodatkowo zamoczyć już umoczone w czekoladzie przekąski.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło zdjęcia głównego: AtlasStudio/Getty Images

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana